Ridichea – remediu natural impotriva tulburarilor de somn

Ridichea – in latina Raphanus sativum – este o planta erbacee nativa din China, apartinand familiei cruciferelor. Partea comestibila a ridichei este radacina, care este folosita de foarte mult timp pentru proprietatile sale depurative si sedative. Radacinile ridichiilor sunt in diverse forme, culori si dimensiuni, in functie de soi. Acestea pot fi rotunde sau alungite ca si forma, in timp ce culoarea la ridichii variaza de la un rosu carmin la alb. Mai exista unele soiur care se evidentiaza prin culoarea rosu cu dungi sau pete albe.

Textura ridichiilor este asemanatoare cu cea a napilor, crocanta, cu un gust unic, usor picant. In functie de soi, nivelul de iuteala variaza, de la foarte usor, la foarte iute. Frunzele verzi sunt comestibile, si, adaugate la salata, ofera un gust usor piperat.

Calitati nutritive ale ridichei

Ridichea este bogata in vitaminele C si B care sunt in principal responsabile pentru proprietatile antiinflamatorii si sedative. De asemenea, ridichea este o sursa excelenta de potasiu, calciu, fier, cupru, sulf, fosfor si fibre, in timp ce are un numar mic de calorii, practic fiind lipsita de grasimi si colesterol.

Frunzele de ridiche sunt comestibile, contin de aproape 6 ori mai multa vitamina C decat radacina si sunt o excelenta sursa de calciu. Cu toate acestea, se recomanda in cantitati mici.

Pentru a obtine cat mai multe beneficii nutritive de la ridichi, este indicat sa se consume atunci cand sunt tinere si de dimensiuni inca mici, deoarece dupa ce ridichile imbatranesc, nutrientii sunt extrasi din radacina pentru frunze.ridichea - beneficii pentru sanatate

Ridichea – Beneficii pentru sanatate

Ca si membru al familiei de legume crucifere, ridichea are un continut ridicat de antioxidanti. Iata cateva conditii de sanatate si frumusete care pot beneficia de pe urma consumului zilnic de ridichi sau de suc de ridiche:

  • Acnee. Sucul de ridiche aplicat pe piele este un remediu natural eficient impotriva acneei. In plus, atunci cand sucul de ridiche este baut in mod regulat, ajuta la prevenirea aparitiei cosurilor datorita proprietatilor sale depurative si detoxifiante.
  • Tulburari digestive. Datorita proprietatilor sale hepatoprotectoare, sucul de ridiche ajuta la o mai buna digestie, in special a alimentelor bogate in grasimi care necesita o formare eficienta a bilei de catre ficat pentru a fi usor digerate.
  • Diuretic si laxativ. Sucul de ridiche este un diuretic care retine potasiul, fiind utilizat ca si laxativ natural. Ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor prin rinichi si colon, fiind astfel folosit in curele de detoxifiere a rinichilor.
  • Lipsa poftei de mancare. Sucul de ridiche stimuleaza apetitul. Sucul poate fi consumat inainte de masa ca un remediu pentru orice stare de sanatate care afecteaza pofta de mancare si care necesita multe calorii sau un aport ridicat de nutrienti pentru a fi gestionata efectiv.
  • Afectiuni ale ficatului. Atat functia digestiva, cat si cea detoxifianta a ficatului beneficiaza de pe urma consumului de suc de ridiche inainte de fiecare masa. Ridichea are cantitatea potrivita de sulf care ajuta la cresterea fluxului bilei. Ajutand la mentinerea sanatoasa a ficatului si a vezicii biliare. De asemenea, ofera o buna digestie a grasimilor. In acest caz, ridichea neagra este cea mai utila.
  • Boli respiratorii. Beneficiile terapeutice ale sucului de ridiche asupra tractului respirator sunt nenumarate. Datorita efectelor sale antiinflamatorii, atibacteriene si antivirale, sucul de ridiche este eficace in ameliorarea tulburarilor respiratorii. Este recomandat inclusiv in raceala si gripa, astm, bronsita si multe alte tulburari pulmonare.
  • Tulburari de somn. Proprietatile sedative ale ridichei sunt cunoscute din timpuri stravechi, cand se foloseau ridichile pentru a induce somnul. Bea un pahar de suc de ridiche chiar inainte de a merge la culcare si vei descoperi ca este un incredibil remediu natural impotriva tulburarilor de somn.

Sfaturi pentru consum si depozitare

Datorita gustului sau puternic, uneori intepator, se amesteca adesea cu alte sucuri de fructe, cum ar fi de morcov sau de mere. Consuma radacinile tinere, insa doar crude in salate sau in diverse combinatii de sucuri – daca alegi sa le gatesti, caldura va distruge continutul ridicat de vitamina C.

suc de ridichii, varza rosie si telina ridichea

Suc de ridiche, varza rosie si telina

Cum frunzele continua sa extraga nutrientii din radacini, ridichile pot fi pastrate in frigider aproximativ 3-5 zile. Fara frunze, ridichile pot fi pastrate in frigider si pana la 4 saptamani.

La unele soiuri de ridichi, coaja este groasa si este necesar sa se curate inainte de a se consuma.

Alege sa ai o viata echilibrata! Consuma cat mai multe produse proaspete, crude, pentru a-ti oferi necesarul zilnic de substante esentiale vietii!

Care este gandul tau?