Ridichile rosii, negre, albe si sucul de ridichi – Beneficii

Ridichea – in latina Raphanus sativum – este o planta erbacee nativa din China, apartinand familiei cruciferelor. Partea comestibila a ridichei este radacina, care este folosita de foarte mult timp pentru proprietatile sale depurative si sedative. Radacinile ridichiilor sunt in diverse forme, culori si dimensiuni, in functie de soi. Acestea pot fi rotunde sau alungite ca si forma, in timp ce culoarea la ridichii variaza de la un rosu carmin la alb. Mai exista unele soiuri care se evidentiaza prin culoarea rosu cu dungi sau pete albe. Ridichile rosii, albe si negre sunt consumate pentru efectele benefice si pentru gustul iute.

Textura ridichiilor este asemanatoare cu cea a napilor, crocanta, cu un gust unic, usor picant. In functie de soi, nivelul de iuteala variaza, de la foarte usor, la foarte iute. Frunzele verzi de ridichi sunt comestibile, si, adaugate la salata, ofera un gust usor piperat.

Calitatile nutritive ale ridichei

Ridichea este bogata in vitaminele C si B care sunt in principal responsabile pentru proprietatile antiinflamatorii si sedative. De asemenea, ridichea este o sursa excelenta de potasiu, calciu, fier, cupru, sulf, fosfor si fibre, in timp ce are un numar mic de calorii, practic fiind lipsita de grasimi si colesterol.

Frunzele de ridiche sunt comestibile, contin de aproape 6 ori mai multa vitamina C decat radacina si sunt o excelenta sursa de calciu. Cu toate acestea, se recomanda in cantitati mici.

Pentru a obtine cat mai multe beneficii nutritive de la ridichi, este indicat sa se consume atunci cand sunt tinere si de dimensiuni inca mici, deoarece dupa ce ridichile rosii, negre si albe imbatranesc, nutrientii sunt extrasi din radacina pentru frunze.

Tipuri de ridichi

  • ridichi rosii sau ridichi de luna
  • ridiche alba
  • ridiche neagra

Ridichea alba

Ridichile albe mai sunt cunoscute ca si ridichi Daikon sau chinezesti.

În timp ce unele soiuri de Raphanus sativus sunt cultivate in special pentru frunzele lor iuti, cele mai multe sunt cultivate in gradina pentru rădăcina lungă, colorata de la alb la verde. Există multe soiuri diferite. Acestea pot fi lungi și subțiri, scurte și stompe sau chiar aproape sferice și pot ajunge până la 5 kg în greutate. Tipurile japoneze sunt numite „daikon”, în timp ce în cantoneză ele sunt „lo bok”.Daikon raphanus sativus ridichea alba beneficii pentru sanatate

Ridichea albă este, de obicei, mai puțin iute decât ridichea rosie, dar poate fi totuși foarte puternic aromata. Ca și în cazul altor tipuri de Brassica, cel puțin o parte din acest aromă se datorează glucozinolaților (compuși ai sulfului antioxidant) pe care îl conțin. Cercetările au arătat că germenii din seminte de ridiche alba sunt una dintre cele mai bogate surse cunoscute ale acestor compuși.

Ridichea neagra

De la detoxifierea corpului, la imbogatirea acestuia cu substante benefice si oferirea unei frumuseti impecabile, ridichea neagra face adevarate minuni pentru piele, par si pentru intreg organismul.

Vrei sa ai un par lung si sanatos, fara matreata si fara sa se ingrase prea repede? Ridichea neagra este unul din remediile potrivite.

Daca ai probleme cu caderea parului, bea un pahar de suc de ridiche neagra in fiecare zi pentru a combate acest lucru cu succes. Aceasta leguma este capabila sa stimuleze radacina parului, ceea ce imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului. Acest lucru este esential pentru hranirea adecvata a parului.

Ridichea neagra poate fi folosita si pentru tratarea uscaciunii excesive a scalpului. Daca ai matreata, aplica suc de ridiche neagra si pielea se va hidrata.Ridiche neagra proprietati si beneficii min

Sucul de ridiche neagra imbunatateste functiile ficatului. Ridichea neagra este folosita in tratarea racelilor cronice si a tusei. Sucul regleaza nivelul colesterolului si are efecte benefice in hipertiroidism. De asemenea, imbunatateste digestia si atenueaza aciditatea din sange.

Ridichea neagra este un remediu natural impotriva pietrelor la rinichi si vezica biliara. Proprietățile diuretice ale ridichei negre și urinarea crescută curăță rinichii și vezica biliară de pietre și nisip.

Afla reteta de sirop de ridiche neagra pentru tuse seaca.

ridichea - beneficii pentru sanatate

Ridichile rosii, albe si negre – Beneficii pentru sanatate

Ca si membru al familiei de legume crucifere, ridichea are un continut ridicat de antioxidanti. Iata cateva conditii de sanatate si frumusete care pot beneficia de pe urma consumului zilnic de ridichi sau de suc de ridiche:

  • Ridichile rosii, albe si ridichiile negre in acnee si afectiuni ale pielii. Sucul de ridiche rosie aplicat pe piele este un remediu natural eficient impotriva acneei. In plus, atunci cand sucul de ridiche este baut in mod regulat, ajuta la prevenirea aparitiei cosurilor datorita proprietatilor sale depurative si detoxifiante. Ridichile rosii si cele negre sunt excelente pentru piele, în mai multe moduri. Acestea sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fiind un aliment eficace împotriva îmbătrânirii. Au un conținut ridicat de apă, sunt bogate în vitamina C, fosfor și zinc, care sunt benefice pentru păstrarea aspectului pielii proaspete pentru o perioada mai lungă.
  • Ridichile rosii in tulburari digestive. Datorita proprietatilor sale hepatoprotectoare, sucul de ridiche rosie ajuta la o mai buna digestie, in special a alimentelor bogate in grasimi care necesita o formare eficienta a bilei de catre ficat pentru a fi usor digerate.
  • Ridichile rosii ca diuretic si laxativ. Sucul de ridiche este un diuretic care retine potasiul, fiind utilizat ca si laxativ natural. Ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor prin rinichi si colon, fiind astfel folosit in curele de detoxifiere a rinichilor.

Ridichile rosii, negre si albe in lipsa poftei de mancare

  • Sucul de ridiche stimuleaza apetitul. Sucul poate fi consumat inainte de masa ca un remediu pentru orice stare de sanatate care afecteaza pofta de mancare si care necesita multe calorii sau un aport ridicat de nutrienti pentru a fi gestionata efectiv.
  • Ridichile negre in afectiuni ale ficatului. Atat functia digestiva, cat si cea detoxifianta a ficatului beneficiaza de pe urma consumului de suc de ridiche inainte de fiecare masa. Ridichea are cantitatea potrivita de sulf care ajuta la cresterea fluxului bilei. Ajutand la mentinerea sanatoasa a ficatului si a vezicii biliare. De asemenea, ofera o buna digestie a grasimilor. In acest caz, ridichea neagra este cea mai utila.
  • Ridichile rosii, albe si negre in afectiuni respiratorii. Beneficiile terapeutice ale sucului de ridiche asupra tractului respirator sunt nenumarate. Datorita efectelor sale antiinflamatorii, atibacteriene si antivirale, sucul de ridiche este eficace in ameliorarea tulburarilor respiratorii. Este recomandat inclusiv in raceala si gripa, astm, bronsita si multe alte tulburari pulmonare.
  • Ridichile rosii in tulburarile de somn. Proprietatile sedative ale ridichei sunt cunoscute din timpuri stravechi, cand se foloseau ridichile rosii pentru a induce somnul. Bea un pahar de suc de ridiche chiar inainte de a merge la culcare si vei descoperi ca este un incredibil remediu natural impotriva tulburarilor de somn.

Sfaturi pentru consum si depozitare

Datorita gustului sau puternic, uneori intepator, se amesteca adesea cu alte sucuri de fructe, cum ar fi de morcov sau de mere. Consuma radacinile tinere, insa doar crude in salate sau in diverse combinatii de sucuri – daca alegi sa le gatesti, caldura va distruge continutul ridicat de vitamina C.

suc de ridichii, varza rosie si telina ridichea

Suc de ridiche, varza rosie si telina

Cum frunzele continua sa extraga nutrientii din radacini, ridichile rosii si cele albe pot fi pastrate in frigider aproximativ 3-5 zile. Fara frunze, ridichile rosii, negre si albe pot fi pastrate in frigider si pana la 4 saptamani.

La unele soiuri de ridichi, coaja este groasa si este necesar sa se curate inainte de a se consuma.

Alege sa ai o viata echilibrata! Consuma cat mai multe produse naturale proaspete, crude, pentru a-ti oferi necesarul zilnic de substante esentiale vietii!

Reteta de suc de ridichi rosii pentru raceala si gripa

  • 3 – 4 ridichi rosii
  • 1 sfecla rosie de marime medie
  • 1 ardel rosu
  • o radacina fenicul (sau jicama)
  • ½ lamaie
  • 2 cm radacina de ghimbir

Data viitoare când simti ca se apropie raceala, bea acest suc (la temperatura camerei) pe tot parcursul zilei și vei  realiza ca aceasta nu va mai avea nici o sansa impotriva tuturor acestor substante benefice, naturale, sanatoase.

Contraindicatii

Legat de ridichile rosii, albe si negre, nu au fost raportate reactii adverse sau alergii. Singura exceptie este legata de gustul ridichilor si a sucului, care este foarte înțepător. In special partea exterioara a ridichiilor negre este foarte iute.

Cultura de ridichi – Poze cu soiuri de ridichi, flori si seminte

Daca vrei sa afli mai multe despre cultivarea ridichilor de luna, de vara si de iarna, citeste Cand si cum se cultiva ridichile – tehnologia de cultura .

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.