7 retete cu nuci – din frunze, coji şi miez

În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru calităţile ei în vindecarea bolilor mintale, forma acestui fruct – formă de creier, contribuind la acest renume. Chiar şi în medicina coreeană tradiţională, Su-Jok, nuca este considerată ca fiind una dintre seminţele elementului lumină. Şi iată că, în decursul timpului, s-a constatat că nuca, prin conţinutul său , este într-adevăr un remediu pentru memorie, un energizant de excepţie, dar şi un medicament în vindecarea unor boli. Nu trebuie uitat că frunza şi mugurii nucului sunt leacuri utilizate în medicina tradiţională.

Fiind foarte hrănitoare, nucile au şi valoare terapeutică bine definită. Le sunt recunoscute atât proprietăţile laxative, cât şi antidiareice, virtuţi antitoxice la nivelul pielii şi al circulaţiei limfatice şi, de asemenea, o acţiune vermifugă, în special asupra teniei.

Retete cu nuci pentru sănătatea ta

  1. În cosmetică, nucile pisate sunt foarte bune pentru curăţarea tenului. Două trei nuci mari se pisează şi se amestecă cu câteva linguriţe de apă călduţă până se albesc şi formează o pastă. Această pastă se aplică 10 minute pe faţă şi pe decolteu, şi, cu mişcări circulare se masează pielea. La sfârşit se clăteşte tenul cu ceai de muşeţel. Pasta de nuci are efecte benefice asupra tenului: ajută la sanguinizarea pielii, o curăţă în profunzime de toate impurităţile şi de stratul de piele moartă pregătind faţa şi gâtul pentru aplicarea altor tratamente sau a unor creme hidratante.
  2. Sucul proaspăt de nucă este utilizat de către medicina populară în tratamentul pecinginilor. Se iau câteva nuci proaspete  şi se mixează, apoi se storc cu ajutorul unui tifon şi se pun comprese pe zona în afectată.
  3. Amestecul de migdale, nuci şi infuzie de paie de ovăz este utilizat în tratamentul adjuvant al litiazei urinare.
  4. Pasta de nuci cu miere este un energizant de excepţie. Se ia o mână bună de nuci şi se amestecă în mixer cu o lingură de miere de albine polifloră. După 2-3 minute se consumă pasta obţinută cu înghiţituri mici.
  5. Dulceaţa din coji de nuci şi miere de albine se obţine din: 200g muguri de nuc, 250 g miere de albine, 500 ml apă. Se amestecă într-un vas, se fierbe la foc domol până se obţine o pastă asemănătoare peltelei. Se amestecă continuu apoi se lasăsă se răcească. Când este rece se adaugă încă un pahar  cu miere de albine. Compusul se păstrează la întuneric şi la rece, în sticle de culoare închisă. Amestecul din coji de nuci are rol în stimularea poftei de mâncare şi accelerarea metabolismului. De asemenea creşte rezistenţa sistemului imunitar. Este utilizată în oboseli, astenii, lipsa poftei de mâncare şi slăbiciune. Se consumă cu măsură: la copii o linguriţă pe zi, înainte de masa de dimineaţă, iar pentru adulţi trei linguri pe zi înainte de mesele principale. Cura se ţine timp de o lună de zile. Se face o pauză de o lună, după care se reia încă o lună. Trebuie menţionat că preparatul este activ cu cât este mai proaspăt. Este contraindicat în diabet şi stări febrile.
  6. Ceaiul de nuc şi miere de albine se face din frunze de nuc proaspete sau uscate. Se prepară decoct din 400 ml apă fierbinte fiartă la foc mic cu frunzele de nuc până scade la jumătate. Se lasă în vasul în care a fost preparat până se răceşte apoi se adaugă o lingură de miere de albine de salcâm la 100 ml ceai obţinut. Acest ceai se utilizează timp de şapte zile (se face în fiecare zi ceai proaspăt), timp în care se beau trei pahare pe zi, înainte de mesele principale. Seara se pot aplica şi comprese muiate în acest amestec pe suprafeţele de pe corp care transpiră cel mai mult. Acest preparat are acţiune asupra circulaţiei sanguine şi a funcţionării glandelor sudoripare. Ceaiul de nuc cu miere are valabilitate 2-3 ore după preparare la temperatura camerei  şi 2-3 zile în frigider, apoi devine toxic. Contraindicaţiile acestui remediu sunt în diabet, ulcer duodenal, hipertiroidie.
  7. Să nu uităm de extraordinarul lapte de nuci – un adevărat dezmăţ culinar. Cum se prepară laptele de nuci? Foarte simplu. Se pune un pumn de miez de nucă la înmuiat de seara până dimineaţa (cel puţin 12 ore). Apa în care au stat nucile la înmuiat se aruncă, se clăteşte miezul rămas şi se pune în blender cu puţină apă. Se face o pastă lichidă, după care se completează cu apă şi se adaugă 2-3 linguri de miere de albine, după gust. Se poate strecura, eu însă prefer laptele cu tot miezul de nucă. Opţional, după pofte şi dorinţe, se pot adăuga diverse arome (scorţişoară, vanilie, mentă, etc ). Dacă îţi place laptele de nuci, atunci poţi să încerci şi laptele de migdale, laptele de caju, laptele de alune…se prepară în acelaşi mod!

lapte de nuci cu vanilie

Ganduri si impresii pentru "7 retete cu nuci – din frunze, coji şi miez":

  1. Jorjette C Anca
  2. Jorjette C Pescuit

Care este gandul tau?