Retete cu nuci preparate din frunze de nuc, coji şi miez de nuca

În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru calităţile ei în vindecarea bolilor mintale, forma acestui fruct – formă de creier, contribuind la acest renume. Chiar şi în medicina coreeană tradiţională, Su-Jok, nuca este considerată ca fiind una dintre seminţele elementului lumină. Şi iată că, în decursul timpului, s-a constatat că daca mananci nuci, prin conţinutul lor , sunt într-adevăr un remediu pentru memorie, un energizant de excepţie, dar şi un medicament în vindecarea unor boli. Nu trebuie uitat că frunza şi mugurii nucului sunt leacuri utilizate în medicina tradiţională.

Fiind foarte hrănitoare, nucile au şi valoare terapeutică bine definită. Le sunt recunoscute atât proprietăţile laxative, cât şi antidiareice, virtuţi antitoxice la nivelul pielii şi al circulaţiei limfatice şi, de asemenea, o acţiune vermifugă, în special asupra teniei.

Frunzele de nuc si cojile verzi – Proprietati si beneficii pentru sanatate

Frunzele si pericarpul fructelor au utilizari in terapiile traditionale si moderne. Principiile active pe care le contin actioneaza bactericid, astringent, usor hipotensiv, hipoglicemiant, calmant, cicatrizant, emolient, antitoxic, antidiareic, tonic-stomahic, antisudoral, antigactogog, antireumatismal.

Principiile active ale frunzelor de nuc si cojilor verzi:

  • impiedica inmultirea bacteriilor,
  • produc o strangere a tesuturilor, a capilarelor sanguine si a orificiilor, imprimand o actiune hemostatica,
  • realizeaza o usoara scadere a tensiunii arteriale,
  • scade concentratia de glucoza din sange,
  • diminueaza excitabilitatea nervoasas, inlaturand spasmele musculare,
  • favorizeaza procesul de cicatrizare si vindecare a ranilor,
  • relaxeaza tesuturile si determina scaderea starilor inflamatorii,
  • inlatura toxinele din organism,
  • stimuleaza digestia
  • actioneaza impotriva transpiratiei
  • suprima diareea si inlatura inflamatiile acute ale intestinului,
  • diminueaza si opreste secretia de lapte mamar

Frunzele de nuc intra in compozitia ceaiului antidiareic si a ceaiului dietetic.

Cand se culeg frunzele de nuc, mugurii si nucile

Frunzele de nuc se recolteaza cu mana in mai-iunie. Coaja verde a fructelor se recolteaza in august-septembrie. Mugurii se culeg primavara.

Nucile se culeg toamna, cand crapa coaja de pe ele.

Tratamente cu coji de nuca, frunze si matisori – Beneficii pentru sanatate

Pentru eliminarea sarurilor din organism (depurativ) si ca tonic stomahic, se prepara:

  • tinctura din 90 g coji verzi de nuca la 1/2 l de tuica. Se lasa 8 zile la macerat, timp in care sticla se agita zilnic. Se strecoara in sticle inchise la culoare. Se iau 1-2 lingurite pe zi,
  • tinctura din 200 g matisori la 1 l de tuica. Se lasa 7-10 zile. Se strecoara. Se beau 1-2 cescute inainte de masa.

Pentru tratarea starilor catarale ale tubului digestiv, diareei rebele, oprirea hemoragiilor banale, in litiaza renala si inconstinenta urinara, pentru combaterea oxiurilor si limbricilor, ca antidont in intoxicatiile cu compusi de mercur, se recomanda:

  • infuzie din o lingurita jumatate cu coji de nuci verzi, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Pentru combaterea aterosclerozei, se consuma ulei de nuca, cate o lingura pe zi.

Pentru combaterea diareei, hiperglicemiei si ca depurativ, se face o infuzie din 2-3 linguri pulbere de frunze uscate peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 linguri pe zi.

Pentru tratarea diareei, in diabet zaharat, rahitism, combaterea transpiratiei excesive si ca tonic pentru convalescenti, varstnici si copii, se prepara:

  • infuzie din 1 lingurita frunze de nuc maruntite peste care se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Tratamente cu nuc in uzul extern

Pentru cicatrizarea ranilor si refacerea tesuturilor, se prepara unguent, din 15 g frunze proaspete maruntite, macerate 7 zile in 100 ml de ulei, dupa care se tin3 3 ore la foc slab, pe baie de apa. Se strecoara. Se adauga 15 g ceara de albine. Se tine inca jumatate de ora pe baia de apa, apoi se omogenizeaza. Cu aceasta crema cu frunze de nuc se ung ranile.

Pentru indepartarea negilor, acestia se freaca usor cu suc de nuca verde, de 3 ori pe zi, timp de 3-4 zile.

Pentru tratarea reumatismului, se fac bai cu decoct obtinut din frunze de nuc sau cu decoct obtinut prin fierberea cojilor verzi ale nucilor. In unele zone, frunzele de nuc sau cojile verzi ale nucilor se fierb cu floarea de fan Decoctul obtinut se adauga apei de baie.

Pentru tratarea racelii, in multe sate se practica abureala cu frunze de nuc. In timpul fiertului sau imediat dupa, se inhaleaza aburul degajat.

Pentru tratarea leucoreei, se fac spalaturi vaginale cu infuzie din 4 linguri frunze uscate maruntite peste care se toarna 200 ml de apa. Se lasa acoperita 115-20 de minute. Se strecoara. Se fac 2 spalaturi caldute pe zi.

Retete cu nuci pentru sănătatea ta

 În cosmetică, nucile pisate sunt foarte bune pentru curăţarea tenului. Două trei nuci mari se pisează şi se amestecă cu câteva linguriţe de apă călduţă până se albesc şi formează o pastă. Această pastă se aplică 10 minute pe faţă şi pe decolteu, şi, cu mişcări circulare se masează pielea. La sfârşit se clăteşte tenul cu ceai de muşeţel. Pasta de nuci are efecte benefice asupra tenului: ajută la sanguinizarea pielii, o curăţă în profunzime de toate impurităţile şi de stratul de piele moartă pregătind faţa şi gâtul pentru aplicarea altor tratamente sau a unor creme hidratante.

Sucul proaspăt de nucă este utilizat de către medicina populară în tratamentul pecinginilor. Se iau câteva nuci proaspete  şi se mixează, apoi se storc cu ajutorul unui tifon şi se pun comprese pe zona în afectată.

Amestecul de migdale, nuci şi infuzie de paie de ovăz este utilizat în tratamentul adjuvant al litiazei urinare.

Pasta de nuci cu miere este un energizant de excepţie. Se ia o mână bună de nuci şi se amestecă în mixer cu o lingură de miere de albine polifloră. După 2-3 minute se consumă pasta obţinută cu înghiţituri mici.

Dulceaţa din muguri de nuci şi miere de albine se obţine din

  • 200g muguri de nuc,
  • 250 g miere de albine,
  • 500 ml apă.

Se amestecă mugurii cu apa într-un vas, se fierb la foc domol până se obţine o pastă asemănătoare peltelei. Se amestecă continuu apoi se lasă să se răcească. Când este rece se adaugă mierea de albine. Compusul se păstrează la întuneric şi la rece, în sticle de culoare închisă. Amestecul din muguri de nuci are rol în stimularea poftei de mâncare şi accelerarea metabolismului.

De asemenea creşte rezistenţa sistemului imunitar. Este utilizată în oboseli, astenii, lipsa poftei de mâncare şi slăbiciune. Se consumă cu măsură: la copii o linguriţă pe zi, înainte de masa de dimineaţă, iar pentru adulţi trei linguri pe zi înainte de mesele principale. Cura se ţine timp de o lună de zile. Se face o pauză de o lună, după care se reia încă o lună. Trebuie menţionat că preparatul este activ cu cât este mai proaspăt. Este contraindicat în diabet şi stări febrile.

Ceaiul de nuc şi miere de albine se face din frunze de nuc proaspete sau uscate

Se prepară decoct din 400 ml apă fierbinte fiartă la foc mic cu frunzele de nuc până scade la jumătate. Se lasă în vasul în care a fost preparat până se răceşte apoi se adaugă o lingură de miere de albine de salcâm la 100 ml ceai obţinut. Acest ceai se utilizează timp de şapte zile (se face în fiecare zi ceai proaspăt), timp în care se beau trei pahare pe zi, înainte de mesele principale. Seara se pot aplica şi comprese muiate în acest amestec pe suprafeţele de pe corp care transpiră cel mai mult. Acest preparat are acţiune asupra circulaţiei sanguine şi a funcţionării glandelor sudoripare. Ceaiul de nuc cu miere are valabilitate 2-3 ore după preparare la temperatura camerei  şi 2-3 zile în frigider, apoi devine toxic. Contraindicaţiile acestui remediu sunt în diabet, ulcer duodenal, hipertiroidie.

Ceaiul din miez de nuca se bea pentru tratarea durerilor de ficat. Se beau 1-2 cani pe zi.

Să nu uităm de extraordinarul lapte de nuci – un adevărat dezmăţ culinar

Cum se prepară laptele de nuci? Foarte simplu. Se pune un pumn de miez de nucă la înmuiat de seara până dimineaţa (cel puţin 12 ore). Apa în care au stat nucile la înmuiat se aruncă, se clăteşte miezul rămas şi se pune în blender cu puţină apă. Se face o pastă lichidă, după care se completează cu apă şi se adaugă 2-3 linguri de miere de albine, după gust. Se poate strecura, eu însă prefer laptele cu tot miezul de nucă. Opţional, după pofte şi dorinţe, se pot adăuga diverse arome (scorţişoară, vanilie, mentă, etc ). Dacă îţi place laptele de nuci, atunci poţi să încerci şi laptele de migdale, laptele de caju, laptele de alune…se prepară în acelaşi mod!

lapte de nuci cu vanilie

Ganduri si impresii pentru "Retete cu nuci preparate din frunze de nuc, coji şi miez de nuca":

  1. Jorjette C Anca
  2. Jorjette C Pescuit

Care este gandul tau?