Podbalul in tratamentele naturale si alimentatie ~ Beneficii si proprietati

Podbalul (Tussilago farfara) din fam. Asteraceae este o planta medicinala erbacee, perena, comuna in intreaga tara, intalnita in statiunile umede de pe malul raurilor, șanțurilor, ravenelor, coastelor erodate, sapaturilor, de la campie pana la zona de munte. Planta de podbal vegeteaza pe solurile nisipoase, pietroase, argiloase. Popular, podbalul se mai numeste bruscăniș, brustan, brustur alb, cenușoară, gălbinele, gușa-găinii, limba-vecinei, lăpoșel, papalungă, păpădie, rotungioare. Dacii o numeau propodilă, brobodilă, bripodilă, podbădilă, podbeal, podbăl, podbeală.

In unele zone frunza de podbal tanara este folosita la ciorbe (in borșuri), supe sau la invelirea sarmalelor.

Frunzele de podbal contin mucilagii, tanin, tusilagina (substanta amara), acizii galic, stearic, palmitic, carotenoizi, inulina, fitosterine, saruri minerale reprezentate prin nitrat de potasiu, saruri de zinc, magneziu, fosfor, etc. Florile de podbal contin mucilagii, tanin, urme de ulei volatil, saruri minerale, hiperina, rutozid, etc.

Cand se culege podbalul

Recoltare. Florile de podbal se culeg prin ciupire la inceputul deschiderii lor, in martie-aprilie. Frunzele de podbal se recolteaza din aprilie pana in iulie. Recoltarea ambelor produse se face pe timp frumos, dupa ora 10. Uscarea podbalului se face la umbra, in strat foarte subtire.

Ceaiul de Podbal – Proprietati si Beneficii pentru sanatate

Frunzele si florile de podbal au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si traditionala.

Podbalul este cunoscut ca si planta medicinala inca din Antichitate. Dioscoride si Plinius foloseau pobdalul in tratamentul unor afectiuni pulmonare. Hipocrat recomanda decoctul de podbal ca emolient pentru furuncule. El si elevii sai administrau radacina de podbal oamenilor aflati in convalescenta, dupa boli grele.

Podbalul este un produs lipsit de toxicitate. Principiile active pe care le contine podbalul actioneaza colagog si diuretic, emolient si expectorant, antispastic bronsic, antiseptic al aparatului respirator. Podbalul stimuleaza eliminarea bilei din vezica biliara, mareste cantitatea de urina eliminata, are efect de scadere sau oprire a unei secretii, relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie, favorizeaza expectoratia, diminueaza sau inlatura spasmele sau contracturile involuntare ale bronhiilor, distruge microorganismele aflate pe mucoasele sau tesuturile aparatului respirator.

Ceaiul de podbal este recomandat in bronsita, tuse, astm, raguseala, emfizem pulmonar, silicoza si in general in toate afectiunile cailor respiratorii, in dischinezii biliare insotite de tulburari usor dispeptice, ca tonic aperitiv.

Podbalul in tratamentele interne

Pentru tratarea tusei de diverse etiologii, astmului brosic, emfizemului pulmonar, in silicoza pulmonara, dispepsii, dischinezie biliara, se recomanda:

  • infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze uscate de podbal maruntite la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi;
  • ceai de podbal concentrat din 2-3 linguri la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperit 25-30 de minute. Se strecoara si se ia cate o lingura din ceaiul de podbal din 2 in 2 ore.

Pentru tratarea emfizemului pulmonar si silicozei pulmonare:

  • ceai de podbal preparat din 10 g flori si frunze peste care se toarna 2 cani (500 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperit 25-30 de minute. Se strecoara, se amesteca cu miere de tei sau flori de munte. Se beau 2 cani de ceai de podbal pe zi, una dimineata si alta seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea bronsitei:

  • infuzie din 2-3 linguri de flori si frunze uscate maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se bea la 2-3 ore cate o cana de ceai de podbal.

Pentru scaderea crizelor de astm bronsic:

  • frunzele uscate si taiate marunt, folosite in loc de tutun

Pentru tratarea laringitelor, traheitelor, dispepsiilor:

  • infuzie din 2-3 linguri de flori si frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara, se bea in cursul unei zile in mai multe reprize.

Podbalul in uz extern

Pentru tratarea plagilor, ulceratiilor si eruptiilor tegumentare:

  • decoct din 2-3 linguri de frunze zdrobite la o cana cu apa. Se fierbe 10 minute, dupa care se lasa acoperit 20 de minute.  Se strecoara si se spala local folosind un tampon de vata.

Pentru tratarea ranilor:

  • frunze de podbal proaspete se aplica pe locul afectat. Frunzele de podbal au rolul de a grabi vindecarea.

Podbalul in cosmetica naturista

Pentru ingrijirea tenurilor uscate, ridate, se prepara ceai de podbal din 1 lingura de flori uscate la 100 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute, apoi se aplica comprese inmuiate in ceaiul de podbal.

Bibliografie

Universul Plantelor – Prof. Dr. Constantin Pârvu

Ganduri si impresii pentru "Podbalul in tratamentele naturale si alimentatie ~ Beneficii si proprietati":

  1. miron miron

Care este gandul tau?