Podbalul in medicina naturista si alimentatie ~ Beneficii si proprietati

Podbalul (Tussilago farfara) din fam. Asteraceae este o planta erbacee, perena, comuna in intreaga tara, intalnita in statiunile umede de pe malul raurilor, șanțurilor, ravenelor, coastelor erodate, sapaturilor, de la campie pana la zona de munte. Planta de podbal vegeteaza pe solurile nisipoase, pietroase, argiloase. Se mai numeste bruscăniș, brustan, brustur alb, cenușoară, gălbinele, gușa-găinii, limba-vecinei, lăpoșel, papalungă, păpădie, rotungioare. Dacii o numeau propodilă, brobodilă, bripodilă, podbădilă, podbeal, podbăl, podbeală.

In unele zone frunzele tinere de podbal sunt folosite la ciorbe (in borșuri), supe sau la invelirea sarmalelor.

Frunzele contin mucilagii, tanin, tusilagina (substanta amara), acizii galic, stearic, palmitic, carotenoizi, inulina, fitosterine, saruri minerale reprezentate prin nitrat de potasiu, saruri de zinc, magneziu, fosfor, etc. Florile contin mucilagii, tanin, urme de ulei volatil, saruri minerale, hiperina, rutozid, etc.

Podbalul – Beneficii pentru sanatate

Frunzele si florile au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si traditionala.

Podbalul este cunoscut ca si planta medicinala inca din Anticitate. Dioscoride si Plinius o foloseau in tratamentul unor afectiuni pulmonare. Hipocrat recomanda decoctul de podbal ca emolient pentru furuncule. El si elevii sai administrau radacina plantei oamenilor aflati in convalescenta, dupa boli grele.

Planta este un produs lipsit de toxicitate. Principiile active pe care le contine actioneaza colagog si diuretic, emolient si expectorant, antispastic bronsic, antiseptic al aparatului respirator. Stimuleaza eliminarea bilei din vezica biliara, mareste cantitatea de urina eliminata, are efect de scadere sau oprire a unei secretii, relaxeaza tesuturile si diminueaza starea inflamatorie, favorizeaza expectoratia, diminueaza sau inlatura spasmele sau contracturile involuntare ale bronhiilor, distruge microorganismele aflate pe mucoasele sau tesuturile aparatului respirator.

Planta de podbal este recomandata in bronsita, tuse, astm, raguseala, emfizem pulmonar, silicoza si in general in toate afectiunile cailor respiratorii, in dischinezii biliare insotite de tulburari usor dispeptice, ca tonic aperitiv.

Podbalul in uz intern

Pentru tratarea tusei de diverse etiologii, astmului brosic, emfizemului pulmonar, in silicoza pulmonara, dispepsii, dischinezie biliara:

  • infuzie din 1-2 lingurite flori si frunze uscate si maruntite la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi;
  • infuzie concentrata din 2-3 linguri la o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 25-30 de minute. Se strecoara si se ia cate o lingura din 2 in 2 ore.

Pentru tratarea emfizemului pulmonar si silicozei pulmonare:

  • infuzie din 10 g flori si frunze peste care se toarna 2 cani (500 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 25-30 de minute. Se strecoara, se amesteca cu miere de tei sau flori de munte. Se beau 2 cani pe zi, una dimineata si alta seara, inainte de culcare.

Pentru tratarea bronsitei:

  • infuzie din 2-3 linguri de flori si frunze uscate maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara si se bea la 2-3 ore cate o cana.

Pentru scaderea crizelor de astm bronsic:

  • frunzele uscate si taiate marunt, folosite in loc de tutun

Pentru tratarea laringitelor, traheitelor, dispepsiilor:

  • infuzie din 2-3 linguri de flori si frunze uscate si maruntite la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara, se bea in cursul unei zile in mai multe reprize.

Podbalul in uz extern

Pentru tratarea plagilor, ulceratiilor si eruptiilor tegumentare:

  • decoct din 2-3 linguri de frunze zdrobite la o cana cu apa. Se fierbe 10 minute, dupa care se lasa acoperit 20 de minute.  Se strecoara si se spala local folosind un tampon de vata.

Pentru tratarea ranilor:

  • frunze proaspete se aplica pe locul afectat. Au rolul de a grabi vindecarea.

Podbal in cosmetica naturista

Pentru ingrijirea tenurilor uscate, ridate, se prepara o infuzie din 1 lingura de flori uscate la 100 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se aplica comprese.

Recoltare. Florile de podbal se culeg prin ciupire la inceputul deschiderii lor, in martie-aprilie. Frunzele se recolteaza din aprilie pana in iulie. Recoltarea ambelor produse se face pe timp frumos, dupa ora 10. Uscarea se face la umbra, in strat foarte subtire.

Universul Plantelor – Prof. Dr. Constantin Pârvu

Ganduri si impresii pentru "Podbalul in medicina naturista si alimentatie ~ Beneficii si proprietati":

  1. Jorjette C miron

Care este gandul tau?