Pepenele verde este un membru al familiei Cucurbitaceae. Aceasta familie cuprinde pepenele galben, dovleacul si alte plante similare care cresc pe vițe. Pepenii pot fi rotunzi, alungiti sau cu forma sferica. Culoarea variaza de la un verde inchis la verde deschis cu dungi albe. Pulpa este de obicei de culoare rosiatica, dar exista si alte soiuri de pepene verde cu pulpa de culoare maronie, portocalie, galbena, roz sau chiar alba.
Pepenele verde se numara printre deliciile mele preferate. Nu numai ca este racoritor pentru organism, dar curata rinichii si vezica urinara, ajutand la eliminarea toxinelor. Este fructul vedeta al verii, fiind preferat de toti membrii familiei.
Cum sucul de pepene verde este destul de dulce, poate fi pregatit cu tot cu partea verde care se afla intre pulpa si coaja exterioara. Aceasta parte a fructului contine cel mai mare nivel de minerale de calitate si clorofila din tot fructul si nu trebuie aruncata!
Pepenele verde – Calitati nutritive
Continutul de apa din pepenele verde este extrem de mare de pana la 92 %. Fructul este bogat in betacaroten, acid folic, vitamina C, vitamina B5 si cantitati mici de B1, B2, B3 si B6.
Acest fruct este o sursa bogata de minerale esentiale, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si cantitati mai mici de cupru, fier si zinc.
Ca si tomatele, pepenele verde contine foarte mult licopen, pigment rosu carotenoid. Acest important antioxidant este puternic in neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru.
Pepenele verde – Beneficii pentru sanatate
Pepenele verde este un foarte bun depurativ, diuretic si mineralizant alcalin. Este foarte eficient in stimularea eliminarii toxinelor din intestine.
Sucul de pepene verde este usor de digerat si absorbit in proportie foarte mare datorita mineralelor din compozitie, oferind nutrienti atat de necesari organismului.
Efectul de alcalinizare mentine echilibrul acido-alcalin din organism, neutralizand starea toxica a corpului ce rezulta din consumul excesiv de elemente acide.
Efectele asupra sanatatii a sucului de pepene verde sunt imense, datorita continutului de antioxidanti si beta-caroten.
Iata doar cateva beneficii ale consumului de pepene verde:
- Astm. Antioxidantii puternici din pepenele verde reduc problemele toxice din organism, care, la randul sau, reduc atacurile de astm.
- Artrita. Bogat in beta-caroten si vitamina C, acest fruct face minuni in inlaturarea inflamatiilor care contribuie la conditii precum osteoartrita sau artrita reumatoida.
- Probleme ale vezicii urinare. Efectele diuretice si de curatare vindeca problemele de rinichi si vezica.
- Colesterol. Sucul de pepene verde este recomandat in prevenirea colesterolului ce cauzeaza blocarea arterelor. Creste nivelul de colesterol bun care reduce riscul bolilor cardiovasculare.
- Constipatie. Bea un pahar mare de suc de pepene verde deoarece este foarte eficient in eliminarea deseurilor din colon.
- Retentie de lichide. Actiunea diuretica ajuta la eliminarea lichidelor in exces din organism, reducand retentia de apa, in special in cazul femeilor in perioada menstruatiei si la femeile gravide.
- Atac de cord. Combinatia de acid folic si alte vitamine esentiale din acest fruct joaca un rol important in reducerea riscului de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale si a cancerului de colon.
- Mancarimi. Sucul de pepene verde curata organismul de toxine, reducand semnificativ mancarimile ce rezulta din toxicitatea acidozei.
- Cancer de prostata. Licopenul din fruct a fost indelung cercetat pentru calitatile antioxidante si proprietatile de prevenire a cancerului. S-a remarcat a fi deosebit de protectiv impotriva cancerului de prostata.
- Piele cu imperfectiuni. Foloseste pepenele verde aplicand feliute subtiri direct pe pielea fetei si lasa-le timp de 10 minute. Spala-te cu apa calduta, apoi cu apa rece.
Pepene verde – Sfaturi de consum
Daca nu poti consuma un pepene intreg si doresti sa-l pastrezi pentru mai tarziu, se acopera partea neconsumata (taiata in cat mai putine felii posibil) cu folie de plastic pentru a impiedica uscarea fructului. Acest lucru previne absorbtia mirosurilor neplacute. Se pastreaza la frigider pentru a-si mentine in cel mai bun mod prospetimea, gustul si suculenta.
Pepenele verde este cel mai bun atunci cand este consumat ca atare, in salate de fructe, sub forma de suc sau piure. Poti de asemenea congela piure-ul de pepene verde in tavi pentru cuburi de gheata. Cuburile inghetate sunt perfecte mai ales intr-o zi fierbinte de vara.
Contraindicatii
Pepenele rosu este foarte depurativ. Din acest motiv este indicat sa fie consumat cu masura de persoanele cu pietre la rinichi. Datorita continutului de zahar, se recomanda un consum redus diabeticilor.
atentie la lubenita coapta fortat. are de obicei un miez rosu albicios. poate duce la reactii nu tocmai placute. slabiciune,ameteala,varsaturi. pe timpul verii nu e cazul,dar atunci cand apar prima data pe piata multe sunt fortate cu ajutorul chimicalelor sa para coapte. daca miezul nu este de un rosu normal este bine nici sa nu gustati!
cum să alegem un pepene verde.
Super! Eu fac anual o cură de pepeni, vara. Până acum n-am avut motive de regret… :)
am mâncat pepene galben și am avut probleme cu stomacul dureri și scaun subțire ,este toxic .
Pepenele galben nu este toxic. Durerile de stomac si scaunul subtire – acestea sunt semne ale unei detoxifieri destul de puternice. Pepenele galben este chiar foarte sanatosi si este bogat in substante nutritive. Aceste substante ajuta la curatarea toxinelor, de aici apar durerile. De la pepenele galben si cel verde se curata foarte bine intestinele si rinichii, asa ca nu va faceti griji. Durerile nu puteti decat sa le acceptati deoarece sunt un rezultat al stilului de viata.