Pepenele verde sau rosu – proprietati, beneficii, contraindicatii!

Pepenele verde este un membru al familiei Cucurbitaceae. Aceasta familie cuprinde pepenele galben, dovleacul si alte plante similare care cresc pe vițe. Pepenii pot fi rotunzi, alungiti sau cu forma sferica. Culoarea variaza de la un verde inchis la verde deschis cu dungi albe. Pulpa este de obicei de culoare rosiatica, dar exista si alte soiuri de pepene verde cu pulpa de culoare maronie, portocalie, galbena, roz sau chiar alba.

Pepenele verde se numara printre deliciile mele preferate. Nu numai ca este racoritor pentru organism, dar curata rinichii si vezica urinara, ajutand la eliminarea toxinelor. Este fructul vedeta al verii, fiind preferat de toti membrii familiei.

Cum sucul de pepene verde este destul de dulce, poate fi pregatit cu tot cu partea verde care se afla intre pulpa si coaja exterioara. Aceasta parte a fructului contine cel mai mare nivel de minerale de calitate si clorofila din tot fructul si nu trebuie aruncata!

Afla cum se prepara delicioasa dulceata din coji de pepene verde – vezi reteta!

Din semintele de pepene verde se extrage un ulei comestibil valoros. Din coaja se prepara asa-zisele fructe zaharisite. Sucul de pepene verde se concentreaza prin fierbere pana la consistenta mierii de albine. Siropul obtinut din pepenele verde contine 70-80% zahar, este delicios si serveste la prepararea hidromelului (vin de miere, polen si propolis).

Pepenele verde – Proprietati nutritive

Continutul de apa din pepenele verde este extrem de mare de pana la 92 %. Fructul este bogat in betacaroten, acid folic, vitamina C, vitamina B5 si cantitati mici de B1, B2, B3 si B6.

Acest fruct este o sursa bogata de minerale esentiale, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si cantitati mai mici de cupru, fier si zinc.

Ca si tomatele, pepenele verde contine foarte mult licopen, pigment rosu carotenoid. Acest important antioxidant este puternic in neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru.pepenele verde sau rosu - lubenita

Pepenele verde – Beneficii pentru sanatate

Pepenele verde este un foarte bun depurativ, diuretic si mineralizant alcalin. Este foarte eficient in stimularea eliminarii toxinelor din intestine.

Sucul de pepene verde este usor de digerat si absorbit in proportie foarte mare datorita mineralelor din compozitie, oferind nutrienti atat de necesari organismului.

Efectul de alcalinizare mentine echilibrul acido-alcalin din organism, neutralizand starea toxica a corpului ce rezulta din consumul excesiv de elemente acide.

Efectele asupra sanatatii a sucului de pepene verde sunt imense, datorita continutului de antioxidanti si beta-caroten.

Iata doar cateva beneficii ale consumului de suc de pepene verde:

  • Pepenele verde recomandat in astm. Antioxidantii puternici din pepenele verde reduc problemele toxice din organism, care, la randul sau, reduc atacurile de astm.
  • Consuma suc de pepene verde pentru artrita. Bogat in beta-caroten si vitamina C, pepenele verde face minuni in inlaturarea inflamatiilor care contribuie la conditii precum osteoartrita sau artrita reumatoida.
  • Probleme ale vezicii urinare dispar in urma consumului de pepene verde. Efectele diuretice si de curatare vindeca problemele de rinichi si vezica.
  • Pepenele verde are o influenta asupra nivelului de colesterol. Sucul de pepene verde este recomandat in prevenirea colesterolului ce cauzeaza blocarea arterelor. Creste nivelul de colesterol bun care reduce riscul bolilor cardiovasculare.
  • Scapa de constipatie cu pepenele verde. Bea un pahar mare de suc de pepene verde deoarece este foarte eficient in eliminarea deseurilor din colon.
  • Pepenele verde ajuta in caz de retentie de lichide. Actiunea diuretica ajuta la eliminarea lichidelor in exces din organism, reducand retentia de apa, in special in cazul femeilor in perioada menstruatiei si la femeile gravide.
  • Atacul de cord poate fi prevenit cu un consum regulat de pepene verde. Combinatia de acid folic si alte vitamine esentiale din acest fruct joaca un rol important in reducerea riscului de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale si a cancerului de colon.
  • Pepenele verde ajuta in caz de mancarimi. Sucul de pepene verde curata organismul de toxine, reducand semnificativ mancarimile ce rezulta din toxicitatea acidozei.
  • Pepenele verde este recomandat in cancerul de prostata. Licopenul din fruct a fost indelung cercetat pentru calitatile antioxidante si proprietatile de prevenire a cancerului. S-a remarcat a fi deosebit de protectiv impotriva cancerului de prostata.
  • Foloseste pepenele verde daca ai o piele cu imperfectiuni. Foloseste pepenele verde aplicand feliute subtiri direct pe pielea fetei si lasa-le timp de 10 minute. Spala-te cu apa calduta, apoi cu apa rece.

Cura cu pepene verde

Miezul rosu al pepenelui verde este recomandat ca adjuvant in tratarea gutei, in litiaza hepatobiliara si renala, litiaza vezicala, inflamatii ale splinei, boli venerice(gonoree), obezitate, pletora (cresterea peste normal a cantitatii de sange din organism), stari de voma, hiperuricemie (cresterea concentratiei de acid uric din sange), arsuri. pepenele verde se consuma in cura de sezon, 1-2 kg pe zi. Dieta cu pepene se tine timp de 2-3 saptamani.

Pentru tratarea litiazei renale, se consuma seminte de pepene verde pisate. Se consuma 1-2 linguri pe zi.

Pentru tratarea de hepatita cronica, se face o cura cu suc de pepene verde. Sucul se obtine din miez de pepene rosu, dupa indepartarea semintelor. Se consuma minim un pahar pe zi.

Cum se face sucul de pepene verde?

Pepenele verde se taie, felii si se curata de seminte. Bucatile de miez rosu se dau prin masina de tocat sau se baga in storcatorul de fructe. De asemenea, se poate prepara suc de pepene verde si cu ajutorul unui blender.

 

suc de pepene verde pentru sanatatea ta

Pepenele verde – Sfaturi de consum

Daca nu poti consuma un pepene intreg si doresti sa-l pastrezi pentru mai tarziu, se acopera partea neconsumata (taiata in cat mai putine felii posibil) cu folie de plastic pentru a impiedica uscarea fructului. Acest lucru previne absorbtia mirosurilor neplacute. Se pastreaza la frigider pentru a-si mentine in cel mai bun mod prospetimea, gustul si suculenta.

Pepenele verde este cel mai bun atunci cand este consumat ca atare, in salate de fructe, sub forma de suc sau piure. Poti de asemenea congela piure-ul de pepene verde in tavi pentru cuburi de gheata. Cuburile inghetate sunt perfecte mai ales intr-o zi fierbinte de vara.

Contraindicatii

Pepenele rosu este foarte depurativ. Din acest motiv este indicat sa fie consumat cu masura de persoanele cu pietre la rinichi. Datorita continutului de zahar, se recomanda un consum cu masura diabeticilor.

Articol etichetat cu:, , ,

Ganduri si impresii pentru "Pepenele verde sau rosu – proprietati, beneficii, contraindicatii!":

  1. Jorjette C miron
  2. Jorjette C titi
  3. Jorjette C titi

Care este gandul tau?