Lichior de gutui – Reteta cu plante aromatice si miere

Un lichior de gutui de nota 10 se prepară din gutui bine coapte, care au un parfum deosebit si care nu au pete sau nu sunt lovite. Încerca să folosesti doar gutui alese după acest criteriu. Reteta de lichior de gutui este una simpla, cu arome intense, dar care necesita timp de preparare. Lichiorul de gutui este un bun tratament si remediu natural, cu proprietati vindecatoare, asa ca merita tot timpul de asteptare.

Ingrediente necesare pentru lichior de gutui făcut acasă

 • un borcan mare, cu capac (de minim 2 litri),
 • 6-8 gutui (1,5kg),
 • 500 ml tuica sau pălincă de cereale sau de fructe,
 • 2 g pulbere de scorţişoară cu cuişoare,
 • 1 rămurică de busuioc şi una de cimbru,
 • 1 kg miere,
 • 500 ml apă.

Aceste ingrediente și modul lor natural de preparare pentru lichior de gutui făcut acasa, fac ca aceasta licoare să fie mai mult decât un sirop cu alcool. Indigestiile și afecțiunile gastrice vor avea de suferit sub un consum regulat și cu măsură de lichior de gutui.

Să nu mai vorbesc de proprietățile antiinflamatorii și antiinfectioase, ideale pentru afectiunile gâtului și ale aparatului respirator (răceli, guturai, bronsite).

Cum se prepară lichior de gutui acasă

lichior de gutui cu busuioc cimbru scortisoara cuisoare miere si palinca

 1. Se spală și se curăță gutuile. Întrun vas, gutuile se rad prin răzătoarea mică, cu grijă să te oprești când ajungi la mijloc, să nu bagi semintele în această rețetă de lichior de gutui. Ai grijă căci gutuile au o pulpă tare și asta te poate duce la accidente când folosești răzătoarea.
 2. Se pun în borcan gutuile rase cu tot cu zeama lor, printre care se bagă pulberea de scorțișoară și cuișoare. Indicat este ca rămurelele de busuic și cimbru să se bage tot în compoziție, nu deasupra. Desigur, după ce ingredientele sunt așezate în borcan, se toarnă și cele 500 ml de pălincă sau tuică, ingredientul vital pentru lichiorul de gutui.
 3. Borcanul închis ermetic, se înfășoară fie întrun material închis la culoare, fie în hârtie inchisă la culoare. Se lasă la macerat timp de 60-65 de zile undeva în casă întrun loc ferit de lumină. Acest timp lung este foarte important pentru ca acest lichior de gutui să fie o băutură complet maturată și gustoasă.
 4. După această perioadă, se stoarce compoziția printrun tifon dat în 2 sau în 4. Cu cât reușești să storci mai fin cu atât mai bine. Poți chiar stoarce de 2 sau de 3 ori , desigur, mereu cu un alt tifon curat.
 5. Conținutul obținut se amestecă cu siropul din miere și apă. După ce se omogenizează, se pune în sticle de culoare închisă, se astupă cu dop ermetic, se etichetează (aceasta bautura merita o eticheta nu?) şi se păstrează la rece (desigur, în cămară sau beci, nu în frigider).

Lichiorul de gutui este util în tratarea indigestiilor şi a hiperacidităţii gastrice. Proprietățile acestui lichior de gutui se extind mult mai mult datorita beneficiilor gutuilor, a mierii, a palincii naturale și a plantelor aromatice folosite. Consumul în timpul perioadelor cu stres sau suprasolicitare mentală, oferă o relaxare psihică și ajută chiar la buna funcționare a memoriei. Efectele lichiorului sunt recunoscute pentru beneficiile aduse asupra starii psihice, contra depresiei si anxietății.

Un lichior de gutui, băutură și medicament

Noi nu am recomandat zahărul ci mierea, îndulcirea făcându-se după ce alcoolul a macerat foarte bine pulpa de gutuie. Această băutură devenită lichior de gutui, reteta pleacă la origini de la stadiul de tinctură de gutui și plante aromatice. Acest aspect nu poate fi ignorat căci timpul macerării, aromele și gustul unic, fac o băutură scumpă și extrem de selectă.

Există multe rețete de lichior de gutui ce pot fi preparate ușor acasă, dar noi suntem bucuroși să vă oferim această rețetă unde am pus și busuioc, cimbru, scorțișoară, cuișoare și miere. Doar ingrediente naturale, preparate acasă, fără vodka sau zahăr industrial (alimentar).

Dacă o considerăm o băutură a sezonului de iarnă, acum este timpul ideal de a prepara un lichior de gutui pentru crăciun si/sau revelion. Sper că ti-am trezit interesul in ceea ce priveste beneficiile lichiorului de gutui ori poate ti-am stârnit dorința de a degusta din această fântână de arome!

Ganduri si impresii pentru "Lichior de gutui – Reteta cu plante aromatice si miere":

 1. Jorjette C Radulescu

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.