Informatii despre toporasi – beneficii pentru sanatate si retete cu flori de toporasi

Toporasul (Viola odorata in latina) – mai este numit şi violeta sau faţa mică. Această plantă perenă are frunze dantelate în formă de inimă şi flori de toporasi violete sau albe, cu un parfum dulce. In popor se mai numeste: călțunași, cârligei, cocoșei, fiache, floare domneasca, flori mărunte, garoafe, ghiorele, hioară, hobridrag, lemoie, ligoace, mereoare, micsandre, micșunele, nemțoaice, simboie, tămâioare, vioară, violete, viorică, zambile de câmp. Dacii o numeau sebela, sibiel, siboiel.

Cand se recolteaza toporasii

Partile aeriene inflorite ale toporasilor, frunzele fara petiol, florile – se recolteaza in timpul infloririi, pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua. Rizomul si radacina de toporas se recolteaza primavara devreme sau toamna. Se usuca in strat subtire. Florile se usuca si se pastreaza la intuneric pentru a nu se decolora.

Beneficii ale consumului de toporasi

Florile de toporasi cristalizate aromatizează dulciurile şi lichiorurile şi sunt puse în salate cu tot cu frunze.

Rădăcina de toporas tratează bronşitele, iar frunzele au proprietati diuretice, emoliente. Sunt recomandate in tratamentul catarului cailor respiratorii, a reumatismului si chiar a afectiunilor renale. Siropul de flori este antiseptic, un laxativ uşor , tratează tusea, durerile de cap şi insomnia.

Grecii antici purtau toporasi pentru a-şi calma temperamentul şi pentru a induce somnul.

Planta întreagă este folosită în stare proaspătă sau uscată. Frunzele de toporasi pot fi mâncate ca un tip de spanac sălbatic, iar florile adaugate în salate şi deserturi.

Cu un conţinut ridicat de fier, frunzele proaspete sunt folosite intern, cât şi extern pentru cancer, în special pentru cancerul de colon, gât şi limbă. În acest scop frunzele proaspete sunt infuzate zilnic şi consumate ca şi ceai – se foloseşte o linguriţă de plantă la jumătate de cană de apă. Se lasă să se infuzeze şi se consumă în doze de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

  • Pentru tratarea tusei, cu efect expectorant, calmant, diuretic, usor laxativ, se prepara un decoct din 1 lingurita pulbere de rizom si radacini la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute, dupa care se lasa acoperit 15 minute. Se strecoara si se bea caldut. Se consuma 1-2 cani cu decoct pe zi, indulcit cu miere.
  • Pentru tratarea brositelor, tusei, se pregateste o infuzie din 1 lingura cu pulbere de planta la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara, se indulceste cu miere si se bea o cana pe zi in doua reprize.
  • Pentru tratarea tusei se prepara o infuzie din o lingura de flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Ceaiul de toporasi poate fi aplicat si extern ca o cataplasmă. Florile sunt un bun laxativ, în timp ce rădăcinile şi tulpinile sunt un bun vomitiv şi purgativ. Frunzele proaspete de toporas sunt folosite în unguente şi cataplasme pentru răni.

Tinctura de toporasi

Homeopatic, tinctura de toporasi se prepara din toata planta, atunci cand este inflorita. Se administreaza in dureri reumatice, mai ales in partea dreapta a corpului.

Se mai utilizeaza in bronhospasme si spasme coronariene. De asemenea se administreaza in o serie de dureri nevralgice sau tensive – frontale, fie la nivelul scalpului de unde se intind pe frunte, ochi, fata, cu tulburari de vedere, fie la nivelul uterului provocate de un fibrom.

Tinctura se mai administreaza copiilor slabi, nervosi, cu un somn agitat, care au paraziti intestinali.

Cum sa faci acasa sirop de toporasi

Ingrediente necesare pentru sirop de toporasi

  • 40-50 g flori
  • 150 ml apa
  • 300 g zahar / miere de albine

Siropul de toporasi este extraordinar atunci cand este adaugat la glazuri si creme pentru prajituri. Este minunat chiar si cand este utilizat in bauturi. Este necesara doar o cantitate mica de sirop la un vin spumant sau la o limonada pentru a le transforma in niste bauturi elegante si delicioase.

Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de o sticla sterilizata care sa poata pastra 450 ml de sirop.

Se culeg florile, se spala, se indeparteaza tulpina si partea verde de la baza. Se pun florile intr-un castron de sticla. Se toarna apa fiarta peste flori, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa astfel la infuzat timp de 24 de ore. Se poate prepara acest macerat si la rece, fara a fi nevoie de apa fiarta.

Dupa tot acest timp, se pune infuzia cu tot cu flori intr-un vas ce va fi pus in baie de aburi (la bain-marie). Se adauga zaharul si se amesteca continuu pana ce acesta se dizolva complet.

Se strecoara siropul astfel obtinut printr-o sita fina si se pune in sticla.  Zaharul poate fi inlocuit cu miere de albine. In acest caz insa, se strecoara siropul macerat pentru a indeparta petalele inainte de a-l amesteca cu miere si nu se mai pune pe baie de aburi.

Se eticheteaza si se poate pastra la frigider sau intr-un loc racoros pana la 12 luni. Se utilizeaza in prajituri, biscuiti, clatite, glazuri, creme de unt, inghetata, budinci, bauturi, etc.

Reteta de dulceata de toporasi

Pentru dulceata de toporasi vei avea nevoie de o cana indesata cu flori de toporasi, proaspat culese. Se indeparteaza partea verde si apoi se spala bine florile in 2-3 ape.

Se pun in blender cu o cana de apa si sucul de la o lamaie. Se amesteca pana la omogenizare. Se adauga 2 cani de zahar si se amesteca din nou pana cand amestecul este cremos si zaharul s-a dizolvat.

Se pune amestecul altfel obtinut la fiert pana cand se obtine consistenta unei dulceti (se face proba picaturii pe farfurie).

Se toarna dulceata in borcane sterilizate ce se intorc cu capacul in jos, pentru o mai buna pastrare! Aceasta dulceata este un adevarat rasfat, iar culoarea ei este incredibila! Trebuie sa o incerci!

reteta dulceata de toporasi sau viorele

Toporasii in Cosmetica Naturista

Pentru ingrijirea tenului, se pregateste o infuzie din o mana de flori la 1 l de lapte dulce. Cand laptele fierbe, se pun florile. Se acopera si se lasa sa se raceasca. Se strecoara si se lotioneaza tenul.

Petalele de toporasi sunt folosite in vopsitorie

Florile au proprietati tinctoriale. Se folosesc proaspete pentru vopsirea fibrelor naturale in albastru pastelat. Se vopseste bine bumbacul, lana si cu precautie inul si canepa. Se fac probe de culoare pentru a potrivi cantitatea de planta.

Petalele de flori, in cantitate mare, se fierb in apa pana cand solutia se coloreaza in albastru, la intesitate maxima. Se dizolva piatra acra in solutia calda, fara sa se scoata petalele. Se amesteca bine. Cand solutia a devenit albastra, se introduce materialul de vopsit. Se fierbe pana se obtine intensitatea dorita a culorii. Se scoate si se usuca la umbra.

Părţi folosite de la toporas: toată planta

Utilizări magice ale toporasului

Se spune despre coroniţele de toporasi că vindecă durerile de cap, induc o stare de somn şi calmează furiile. Toporasii sunt adăugaţi alături de lavandă, flori de măr, coada şoricelului şi trandafiri în amestecurile pentru dragoste. Frunzele de toporasi sunt o protecţie împotriva negativismului. Se uilizează pentru protecţie, noroc, pofte trupeşti, pace, vindecare. Amestecate cu lavandă, florile sunt un puternic stimulent şi trezesc dorinţele secuale. Nuanţele de toporasi şi de saschiu (Vinca minor) sunt folosite pentru a decora mormintele şi cadavrele copiilor.

Sunt 4 de ganduri pentru "Informatii despre toporasi – beneficii pentru sanatate si retete cu flori de toporasi"

  1. Jorjette C cirstoiu antoaneta
  2. Jorjette C Alina Mary
  3. Jorjette C Ovidiu

Care este gandul tau?