Graul – generalitati si legende din mitologia românească

Graul este o cereala ce apartine familiei Poaceae. Isi are origine pe valea Eufratului, dar poate fi gasit in prezent pe oricare continent. Exista peste 30000 de soiuri de grau ce au fost produse prin incrucisarea a sase tipuri de baza. Initial, graul se consuma crd, insa, o data cu aparitia tehnologiei, oamenii au inceput sa piseze graul pentru a produce faina. Graul reprezinta un aliment de baza in cele mai multe tari din lume. Proteinele si amidonul izolate, au aplicabilitate in numeroase industrii.

Dimensiunea plantei depind de soi. Graul dezvolta ca un fel de cap in varful tulpinii, ceontine aproximativ 50 de boabe. Culoarea bobului depinde de soi si poate fi rosu, albastru, violet, maro sau alb.

Toate tipurile pot fi impartite in 2 grupe principale: graul de primavara si cel de toamna.

Graul – mituri si legende romanesti

Graul a luat naștere din bucățile căzute din trupul lui Iisus în timpul răstignirii și este atât de frumos cum este ”chipul lui Iisus Hristos”. El se află într-o permanentă întrecere cu vinul și cu mirul, care au luat ființă tot la răstignirea lui Iisus, din sângele respectiv sudoarea lui.

Momentul însămânțării graului este foarte important: semănatul se face abia după ce oamenii au văzut constelația Carul Mare, de preferință lunea sau joia, în zori, niciodată sâmbăta. Cel care seamănă graul trebuie să fie curat din punct de vedere magic și frumos îmbrăcat. Uneori seamănă însuși Dumnezeu cu Sfântul Petru. Lanurile de grau sunt ocrotite de un bou mitic. EL coboară de la munte spre fântâna din câmp, ia apă în gură și stropește ogoarele.

graul magic mitologia la romani

În perioada recoltei în sat nu au loc nici un fel de petreceri, satul trăiește o perioadă asemănătoare celei de doliu, pentru ca ogoarele să rămână ”curate”. Primul snop trebuie tăiat de un fecior. Ultimele spice de grau nu se taie, pentru ca anul următor să fie recoltă bună. Acestea se numesc ”Barba lui Dumnezeu”.

După încheierea secerișului se face o cunună din cele mai frumoase spice de grau pe care o fată de aproximativ 14 ani, împreună cu secerătorii o aduce în sat și este udată din belșug de către săteni pentru a asigura prosperitatea holdelor în anul ce urmează. Cununa de spice este atârnată la grinda casei, unde este păstrată până în primăvara următoare. Boabele de grau din cunună sunt apoi amestecate cu graul ce urmează să fie însemânțat.

Care este gandul tau?