Ghimbir – pentru o viata sanatoasa si efecte miraculoase

Radacina de ghimbir este un condiment care nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie. Ghimbirul este esential nu doar in prepararea a numeroase retete delicioase, dar are si suficiente proprietati medicinale pentru a asigura o dieta echilibrata si o stare de sanatate optima pentru intreaga familie.

Intrebuintarile medicinale ale ghimbirului sunt cunoscute de cel putin 2000 de ani in nenumarate parti ale lumii. Desi isi are originile in Asia, datorita efectelor sale uimitoare asupra organismului, este foarte popular si in India, Orientul Mijlociu, Africa si Caraibe.

Daca vrei sa profiti si tu de beneficiile miraculoase ale ghimbirului, primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca radacina proaspata se pastreaza excelent in frigider. Daca ai stari de greata sau te supara stomacul, zdrobeste o bucata mica de ghimbir si inghite-o asa. Vei fi uimita sa vezi cat de repede te scapa de orice disconfort. Si totusi acesta este doar inceputul.

beneficii ale consumului de ghimbir

Calitatile nutritive ale ghimbirului

Se stie despre ghimbir ca are mai mult de 12 tipuri de antioxidanti, ceea ce il face util in tratarea multor afectiuni. Ca si alte condimente, are proprietati afrodisiace si este utilizat pe scara larga in scopuri medicinale.

Radacina de ghimbir contine uleiuri esentiale, proteine, calciu, fosfor, fier, vitamina C, acid folic, colina, inozitol, mangan, acid panthotenic, siliciu si o cantitate mica de vitamina B3.

Ghimbirul – Proprietati medicinale

  1. Mentine circulatia normala a sangelui – Ghimbirul contine crom, magneziu si zinc care contribuie la imbunatatirea fluxului sanguin, precum si la prevenirea frisoanelor, a febrei sau a transpiratiei excesive.
  2. Inlatura raul de masina – Ghimbirul este cunoscut drept un remediu eficient pentru greata asociata cu raul de masina. Nu se stie motivul exact, insa intr-un studiu efectuat pe ofiterii maritimi, cei care au consumat ghimbir, au suferit stari de greata mai putin severe.
  3. Imbunatateste absorbtia – Ghimbirul imbunatateste absorbtia si utilizarea nutrientilor esentiali din organism. Face acest lucru stimuland secretia enzimelor gastrice si pancreatice.
  4. Previne raceala si gripa – Ghimbirul a fost folosit timp de mii de ani pe post de tratament natural pentru raceala si gripa. Universitatea si Centrul Medical din Maryland, SUA, declara ca pentru a trata simptomele de raceala si gripa la adulti, trebuie adaugate 2 lingurite de ghimbir proaspat tocat in apa fierbinte, si consumat de doua sau trei ori pe zi.
  5. Combate disconfortul stomacal – Ghimbirul este ideal in sustinerea digestiei, imbunatatind absorbtia mancarii si evitand posibilele dureri de stomac. Ghimbirul pare sa reduca inflamatiile intr-un mod similar aspirinei si ibuprofenului.
  6. Previne cancerul de colon – Un studiu recent demonstreaza ca ghimbirul poate incetini avansarea celulelor de cancer de colon.
  7. Reduce durerea si inflamatiile – Ghimbirul contine unele dintre cele mai puternice substante cu efect antiinflamator si este un calmant natural foarte eficient pentru orice tip de durere, inclusiv a durerilor de dinti si urechi.
  8. Combate probleme respiratorii usoare – Daca suferi de o afectiune respiratorie comuna, precum tusea, ghimbirul ajuta la dilatarea plamanilor si la eliminarea mucozitatilor deoarece este un expectorant natural.
  9. Este un bun tratament impotriva cancerului ovarian – Pudra de ghimbir induce moartea celulelor de cancer ovarian.
  10. Imbunatateste imunitatea – Ghimbirul ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Consumand ghimbir in fiecare zi vei reduce riscul de atac cerebral, inhiband depozitele de grasime din artere. De asemenea, scad infectiile bacteriene de la nivelul stomacului. Mai mult, ajuta la combaterea unei raceli severe sau a unei iritatii la nivelul gatului.
  11. Combate greturile de dimineata – S-a demonstrat ca ghimbirul are o rata de succes de 75% in tratarea greturilor de dimineata si a gastroenteritei.
  12. Anticoagulant natural : Adauga ghimbir atunci cand gatesti sau o lingurita de suc de ghimbir in apa sau in sucuri de fructe, pentru a te bucura de proprietatile anticoagulante ale ghimbirului.
  13. Oboseala: Taie o bucata de ghimbir in feliute subtiri si fierbe-le in 200 ml de apa. Adauga putina scortisoara, si cand incepe sa fiarba, opresti focul, acoperi cu un capac si lasi sa se infuzeze timp de jumatate de ora, pana are o culoare aurie. Se bea pentru a diminua oboseala sau pentru a te recupera dupa febra.
  14. Flatulenta: Fierbe o bucatica de ghimbir intr-o ceasca de apa timp de cateva minute, lasa sa se infuzeze si consuma bautura rezultata cu putina miere, dupa gust. Bea de 2 ori pe zi pentru a elimina gazele intestinale.
  15. Impotenta: Se amesteca o lingurita de suc de ghimbir cu un ou crud si cu o lingurita de miere de albine. Se ia acest amestec in fiecare seara, inainte de culcare, pe stomacul gol, timp de o luna de zile. Acest tratament ajuta la contracararea impotentei, in caz de ejaculare precoce si creste numarul de spermatozoizi.
  16. Tulburari ale menstruatiei – Se face o infuzie de ghimbir, care se consuma calduta, cu miere de albine de 2 – 3 ori pe zi, timp de o luna de zile. Compusii din ghimbir ajuta la ameliorarea crampelor menstruale (dismenoree). In caz de absenta a menstruatiei (amenoree), acest amestec poate induce menstruatia.

Cele enumerate mai sus sunt doar cateva din beneficiile ghimbirului asupra sanatatii, avand in vedere faptul ca orice substanta ingerata se manifesta la nivelul fiecarei celule din corp. Consumul de ghimbir ajuta la o mai buna functionare a rinichilor si la eliminarea toxinelor din organism.

Cat ghimbir trebuie sa consum?

Cum poate fi consumat ghimbirul – asta depinde doar de tine. Atunci cand ai nevoie de puterea vindecatoare a ghimbirului, e indicat sa consumi cate 2 linguri de ghimbir tocat de 2-3 ori pe zi, iar in rest, e indicat sa-l consumi cat de des posibil in diverse amestecuri. Cele mai multe persoane aleg sa il consume in combinatie cu miere de albine pentru a scapa de raceala sau gripa, si il consuma de cateva ori pe zi.

ghimbir in ghiveciGhimbirul este folosit la gatit, asa ca este destul de dificil sa vorbim de o anume cantitate ce trebuie consumata, in schimb, e clar ca nu trebuie sa nu lipseasca din bucatarie! Poate fi folosit crud, in mancaruri, in prajituri sau sub forma de ceai. Pe timp de vara, cand caldura este mai greu de suportat, berea de ghimbir este o alegere sanatoasa!

Mai mult, ar trebui sa incerci sa ai un ghiveci in bucatarie in care sa-ti plantezi propriul ghimbir, pe langa ghivecele cu plante aromatice (voi reveni in curand cu un articol despre cum sa-ti cresti propriul ghimbir).

Sa ne pastram mereu sanatosi!

P.S. Am revenit cu articolul despre cum sa plantezi ghimbir la tine acasa!

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "Ghimbir – pentru o viata sanatoasa si efecte miraculoase":

  1. Jorjette C Geo Mihalache

Care este gandul tau?