13 Curiozitati despre randunica – legende adevarate despre randunele

În mitologia românească avem o mulţime de curiozitati despre randunica, această pasăre migratoare simbol al vestirii primăverii.

În latină Hirundo rustica, randunica europeană are spatele și capul negru, burta alba și o gusă roșie sub cioc. Cele două pene lungi din coadă poziționate în V o fac să fie o pasăre rapidă și foarte aerodinamică (zboară cu 160km/h).

Fiind o pasăre specială, își face cuib în preajma omului (la geamuri, la stresina casei, în poduri, chiar și în casă folosind pietricele mici și pământ, căptușindu-l în interior cu puf sau paie).

13 curiozitati despre randunica – adevăruri, mituri și legende

 1. randunica-mitologie
  Despre randunica s-a aflat că pleacă toamna în locuri mai calde unde hrana ei principala, insectele, este din belsug. Unii consideră că randunica este cea care a invatat pe om conceptul de pasari calatoare în tarile calde.
 2. Despre randunica se mai stie din bătrâni că ea vine de Buna Vestire sau Blagoveştenia, pe 25 martie, considerată din acest punct, vestitoarea primăverii.
 3. După locul unde le mai găsim în lume aflăm despre randunica ca poate parcurge peste 10.000 km. Acest drum lung uneori nu-l reușesc străbate, dar curiozitatea este că ea poate zbura cu pestre 160 km pe oră. Din cate se stie, o randunica traieste intre 4 si 8 ani.
 4. Cuibul spune despre randunica ca este foarte pricepută. Ea construieste un cuib în maxim 10 zile și curiozitatea este că mereu nu se întoarce doar în același loc, ci și la același cuib.
 5. Puii de randunica în general în număr de 4-6, după ce învață să zboare, pleacă, anul următor ei curiozitati despre randunicacăutându-și propriul lor cuib! Când o randunica nu mai vine la cuibui ei înseamnă că a murit!
 6. Se spune că cel care îi strică cuibul, paralizează. Uneori randunelele se razbuna dându-i foc la casă – aduce în cioc paie aprinse și dă foc casei celui ce i-a distrus cuibul în semn de răzbunare.
 7. Tatuajul cu randunica este foarte popular printre marinari. Se spune că își fac tatuaj o randunica ca simbol al reușitei parcurgerii primilor 5000 de mile maritime (9260 km) și a doua tatuată dupa 10000 de mile maritime (18520 km).
 8. În unele zone se protejează cuibul pentru a nu aduce ghinion asupra familiei dacă se strică. Daca cuibul de randunica din grajdi se strică se spune că vaca dă puțin lapte sau nu mai dă deloc.
 9. În Estonia din 1960 randunica este considerata pasarea nationala, cum la americani este vulturul.
 10. Rândunicile au adus Maicii Domnului vestea că fiul ei va învia la 3 zile după răstignire și pentru aceasta au fost binecuvântate.
 11. În colinde se spune că rândunicile l-ar fi trezit pe Dumnezeu  din somn și de aceea ar fi fost blestemate.
 12. În primul război mondial guvernul francez l-a autorizat pe Jean Desbouvrie să folosească rândunicile pe post de mesageri militari (în loc de porumbei). Acesta a reusit sa le dreseze și chiar să le isipească instinctul migrator!
 13. O legendă despre randunica spune asa:

  Inițial, randunica a fost o fată care păzea oile, îmbrăcată în haine de bărbat . Un tânăr se îndrăgosti de ea și trebui să treacă prin mai multe teste pentru ca acesta să afle dacă e bărbat sau femeie. Fata trecu cu bine următoarele probe:

  *ea răspunse ca un bărbat la întrebarea dacă un anumit lemn e bun de furcă de tors sau de car;

  *buchetul de flori care fusese pus sub perna ei și care trebuia să se ofilească până în zori, fu ținut de câinele ei afară până în zorii zilei și se păstră proaspăt;

  *în sfârșit,  cei doi păstori trebuiau să se scalde împreună, dar fata sări în râu îmbrăcată și-l trecu înot, pe malul celălat își scoase pălăria, iar păstorul îi putu vedea frumoasele cosițe afară.

  Ciobanul încercă să o ia în căsătorie. Se deghiză, o atrase într-un car , unde se afla o furcă de tors din aur, și porni cu mare viteză să o ducă la el acasă. Pe pod fata aruncă inelul în apă și spunse că abia atunci va vorbi cu păstorul când el va găsi inelul. Acesta îl găsi și îi spuse dezmierdând-o:  ”Draga mea randunica, de acum vei vorbi cu mine…”, dar ea se prefăcu în randunica și zbură pe geam.

Ganduri si impresii pentru "13 Curiozitati despre randunica – legende adevarate despre randunele":

 1. Jorjette C Adaa
 2. Jorjette C andreea harabagiu
 3. Jorjette C andreea harabagiu
 4. Jorjette C Alexia
 5. Jorjette C DanINFINIT
 6. Jorjette C Gabriel

Care este gandul tau?