Cum se extrage uleiul de susan

Uleiul de susan este un ulei natural obţinut din seminţele de susan. Acestea provin dintr-o plantă de 2-4 metri înălţime cu păstăi în care sunt păstrate seminţele. Atunci când seminţele sunt coapte, păstăile se deschid, seminţele fiind la vedere. Recoltarea seminţelor se face manual. La seminţele de susan, datorită conţinutului foarte bogat de ulei, apare adesea riscul de râncezire, acesta fiind un motiv pentru care recoltarea si depozitarea se face cu foarte mare atenţie.
Pe lângă aplicaţiile alimentare ale uleiului de susan, acesta apare adesea în produsele cosmetice şi farmaceutice.

Cum se extrage uleiul de susan acasa:

Pasul 1: Zdrobiţi cantitatea de susan dorită (4-5 căni de seminţe de susan) folosind un mojar cu pistil sau folosiţi blenderul dacă seminţele sunt uscate.

ulei de susanPasul 2: Umpleţi un vas cu apă şi puneţi-l la fiert. Pune seminţele zdrobite în vasul cu apă şi fii atent să nu se ardă seminţele, de asemenea observă suprafaţa apei pentru acumularea uleiului de susan.

Pasul 3: Scoateţi uleiul de deasupra cu o lingură şi puneţi-l într-un alt vas.

Pasul 4: îndepărtaţi orice urmă de apă din uleiul obţinut şi depozitaţi-l într-un vas sigilat. (pentru a îndepărta apa puneţi vasul cu ulei obţinut în baie de aburi pentru un timp scurt pentru ca apa să se evapore, sau lăsaţi vasul lângă o sursă de căldură. Fiţi atenţi ca temperatura să nu fie ridicată astfel uleiul se va arde).

Uleiul extravirgin de susan se extrage presat la rece, însă mecanic, la o temperatură de sub 45 grade celsius, după care se filtrează. Uleiul obţinut are gust de seminţe de susan coapte la soare. În uleiul de susan se găsesc doi conservanţi naturali, cunoscuţi sub numele de sesamol şi sesamolina. Atunci când uleiul extravirgin de susan este ţinut în frigider, se solidifică parţial datorită procentului ridicat de acizi graşi monosaturaţi (37% acid oleic) şi acizi graşi saturaţi (11% acid palmitic), fiind mai rezistent şi cu o perioadă de valabilitate mai lungă decât alte uleiuri.

Pulpa rămasă în urma procesului de presare la rece se reprocesează la o temperatură de peste 100 grade Celsius pentru a se extrage şi restul de ulei. Temperatura ridicată utilizată în extragere dă o culoare mai închisă uleiului de susan obţinut astfel şi o aromă puternică. Uleiul de susan astfel obţinut este utilizat la gătit.

Uleiul de susan – indicaţii

  • Uleiul de susan este fără colesterol şi conţine un procent ridicat de grăsimi polinesaturale. Astfel uleiul de susan este cunoscut pentru abilitatea de lubrifiere, ajutând la ameliorarea constipaţiei şi la menţinerea regulată a mişcărilor intestinale.
  • Uleiul de susan este o sursă excelentă de vitamina E (deficienţa de vitamina E se poate manifesta prin degenerare testiculară, depuneri de pigmenţi în masa musculară a intestinului subţire şi a uterului, creşte fragilitatea eritrocitelor şi excreţia urinară de creatină.)
  • Uleiul de susan este folosit ca solvent farmaceutic (în interiorul capsulelor).
  • Pentru întreţinere, uleiul de susan este bogat în acizi graşi esenţiali ce sunt foarte eficienţi în menţinerea sănătăţii şi tinereţii pielii, motiv pentru care este adesea folosit în săpunuri, detergenţi, în uleiurile de baie şi pentru protecţie solară, în produsele de îngrijire a feţei – pentru ten normal şi uscat, în creme hidratante pentru ţesutul sensibil din jurul ochilor, în cremele pentru pielea îmbătrânită, în uleiurile de masaj şi în balsamuri de buze.

Pielea noastră este poroasă şi absoarbe orice produs este aplicat. În loc să aplicaţi produse cosmetice costisitoare, care pot conţine conservanţi şi produse chimice, pregătiţi-vă singure produsele cosmetice – folosiţi uleiul de susan. Pe lângă sănătate, veţi economisi şi bani.

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "Cum se extrage uleiul de susan":

  1. Jorjette C Andrei

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.