Ce este hipnotismul?

hipnotism

Hipnotismul este ştiinţa care studiază hipnoza. De fapt, este dificil să deosebeşti magnetismul de aceasta din urmă; cu toate acestea, trebuie să o facem. Magnetizorul poate, se spune, să adoarmă şi să suscite somnambulismul; aici este apropierea lui de hipnotizor. Dar dacă magnetizatul poate să-şi păstreze raţiunea, hipnotizatul nu mai gândeşte şi nu mai acţionează liber.

În urma numeroaselor studii făcute la Salpetriere asupra unor „isterici”, care uneori nu erau „isterici” decât ca să aibă porţie dublă, Jean Martin Charcot a crezut că a descoperit diferite faze în hipnoză. Deşi au primit aprobarea entuziastă a unui număr de confraţi şi discipoli, teoriile sale au intrat în conflict cu cele ale lui Ernest Dupre (1861-1921) şi ale lui Joseph Babinski (1857-1932), care demonstrează că nu este vorba de hipnoză, ci de pitiatism, sau boala sugestiei.

hipnotism

Dar nu e mai puţin adevărat că Charcot a deschis o perspectivă care nu s-a închis încă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Ce este hipnotismul?”

  1. Avatar Strategic
    Strategic

    Pe discovery am vazut o extractie de nu stiu cate masele, parca era o operatie, foarte complicat oricum! Totul facut prin hipnoza, nu a simtit nimic!

    1. Sună interesant, însă oamenii se feresc de hipnoză. Prin aceasă tehnică se pot face multe – se fac chiar și nașteri prin hipnoză, se poate slăbi cu ajutorul hipnozei…și lista poate continua. Încă este un subiect destul de tabu tocmai pentru că oamenilor le este frică de cine ar putea fi ei cu adevărat :)) cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *