Sucul de cartofi cruzi – aliment medicament ce trateaza zeci de afectiuni

Cartofii sunt tuberculii comestibili, cu un continut ridicat de amidon de la Solanum Tuberosum, o specie de plante din familia solanaceelor. Ei sunt cultivati pe scara larga in intreaga lume datorita valorii lor nutritive si versatilitatii culinare. Cartoful are proprietati curative si cosmetice, astfel incat acesta poate fi folosit pentru a trata o varietate larga de afectiuni medicale si estetice. Pentru a ameliora sau preveni anumite afectiuni, se foloseste cartoful fiert, crud sau sucul de cartofi proaspeti.

Dimensiunea, culoarea si textura cartofilor difera in functie de soi. De dimensiuni mai mari sunt cartofii maturi, in timp ce cei mici sunt cartofii noi. Pielita subtire poate fi galbena, maro sau rosie, in timp ce partea interna este de obicei alba sau galbena, iar textura variaza de la una ceroasa la una fainoasa.

Desi cartoful nu se consuma in forma bruta, sucul acestuia este benefic si poate fi utilizat pentru multe afectiuni.

Cartoful – beneficii nutritive

Cartofii sunt compusi in principal din amidon, un carbohidrat complex, si sunt practic fara grasimi si colestrol. Ei contin cantitati mari de beta-caroten, vitamina A, C, vitamine din complexul B (B1, B2, B6 si acid folic), potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf si cupru, precum si cantitati mici de fibre si proteine (aproximativ 2,5 g dintr-un cartof de dimensiuni medii).

Deoarece cele mai multe substante nutritive sunt continute în sau sub pielita, este important sa nu cojim cartofii atunci cand ii stoarcem pentru a folosi sucul si nici cand ii gatim.  Se curata doar de partile nedorite. Cartofii noi in special sunt deosebit de bogati cu toate aceste substante nutritive.

Cartoful si sucul de cartofi – Beneficii pentru sanatate

Cartofii sunt hranitori si usor de digerat, astfel sunt potriviti pentru toate varstele. Ei sunt diuretici, cu efect calmant, antispasmodic si ajuta la digestie. Sucul de cartof crud este diuretic, emolient, calmant, cicatrizant al mucoaselor digestive, antiulceros. Recent s-a izolat din tuberculul de cartof un steroid cu proprietati anticonceptionale, un alt steroid cu efect hipotensor, un compus antitumoral si o substanta care inactiveaza virusul hepatic.

Cartoful este indicat in artritism, diabet, obezitate. Sucul crud obtinut din tuberculi se foloseste cu foarte bune rezultate in gastrite, ulcere gastrice si duodenale, dispepsii, hepatopatii, litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, glicoruzie si diabet florid, scorbut.  Sucul de cartofi este recomandat zilnic ca tratament al bolilor de plamani, cancer, in afectiuni ale splinei si ficatului, boli de inima, dureri de cap frecvente si dureri menstruale. Extern poate fi utilizat in flecmoane, erizipel, plagi atone, ulcere ale gambei, crapaturi ale pielii, etc.

Consumat in preparate usoare, cartoful este un adjuvant in boli renale, boli ale tubului digestiv, hepatice.

Iata cateva utilizari terapeutice ale sucului de cartofi in caz de:

Anemie. Cartofii sunt surse excelente de fier si acid folic, acestea fiind esentiale pentru producerea de celule rosii din sange. Din acest motiv, cartofii pot fi folositi ca ajutor natural in prevenirea sau tratarea diferitelor forme de anemie.

Artrita. La fel ca si reumatismul, artrita este o stare inflamatorie. Mineralele, potasiul si sarea organica din cartof il fac un bun antiinflamator. Taie un cartof cu pielita cu tot in felii si pune-l intr-un pahar cu apa distilata. Apa de pe cartof se bea dimineata pe stomacul gol.

Arsuri, eruptii cutanate si alte iritatii ale pielii. Atunci cand cartoful crud este aplicat pe piele (taiat in felii sau doar sucul de cartofi), are proprietati antiiritante, calmante si decongestionante. Cartoful poate fi utilizat pentru a trata o mare varietate de iritatii si afectiuni ale pielii, inclusiv arsuri, eruptii cutanate, inrosirea pielii, mancarimi, deshidratare.

Constipatie si hemoroizi. Cartofii fierti sau pregatiti la abur promoveaza formarea si trecerea scaunelor moi, hidratate. Astfel cartofii pot fi utilizati in mod eficient ca remediu natural pentru constipatie, curatarea intestinului si pentru a preveni hemoroizii.

Tensiune arteriala ridicata/hipertensiune. Cartofii sunt surse excelente de potasiu care ajuta la scaderea si stabilizarea tensiunii arteriale.

Dureri de articulatii si alte tipuri de dureri. Consumul regulat de suc de cartof crud este un remediu valoros in ameliorarea durerilor de cap si a celor asociate cu artrita si guta. Pentru ameliorarea durerilor de cap, se aseaza felii de cartofi cruzi pe frunte.

Sucul de cartofi in gastrita si ulcer gastric

sucul de cartofi trateaza caderea parului afectiuni ale pielii arsuri

Probabil cea mai comuna utilizare a sucului proaspat de cartofi cruzi este aceea de a trata gastrita, colita, ulcerul gastric si intestinal datorita proprietatilor sale antiacide si de vindecare. In aceste cazuri, pentru a obtine beneficii maxime de pe urma consumului de suc de cartofi, este recomandabil sa se bea o jumatate de pahar de 3-4 ori pe zi, timp de cel putin o luna.

Reumatism. Zeama sau sucul extras din cartoful crud este un excelent remediu pentru reumatism. Este foarte detoxifiant pentru starile toxice. Pentru a obtine efectele dorite, se consuma 2 linguri de suc de cartof inainte de fiecare masa.

Pentru ameliorarea durerilor in sciatica si reumatism, se fac cataplasme cu pasta de cartof. Se prepara din 100 g tuberculi cojiti si taiati marunt la jumate l de apa. Se fierbe pana se obtine o pasta. Aceasta se intinde pe un pansament si se aplica calda pe locul dureros.

Ochi obositi si iritati. Cartoful crud este intr-adevar un ajutor util pentru ochii obositi sau iritati. Aplica felii subtiri de cartof crud pe ochi cel putin de 2 ori pe zi. Cercurile intunecate din jurul ochilor vor disparea, precum si iritatiile. Cartoful crud se recomanda si pentru a scapa de iritatiile provocate de flama de sudura. Se aplica comprese cu felii de cartof crud pe ochi pentru a disparea durerea si senzatia de nisip in ochi.

Pierdere in greutate. Este un mit faptul că, cartofii ingrasa. Este uleiul din cartofii prajiti care cauzeaza cresterea in greutate. Cartofii cruzi sunt o alternativa excelenta pentru cereale si seminte in orice dieta de slabit, datorita continutului caloric mic.

Caderea parului. Aplicat extern, sucul de cartofi este un remediu eficient pentru intarirea firului de par.

Sucul de cartofi se obtine simplu. Fie folosesti un storcator, un blender, sau dai cartofii pe razatoare si storci sucul din ei.

Cum se consuma sucul de cartofi cruzi in functie de afectiuni

Pentru tratarea gastritei hiperacide, ulcerului gastroduodenal, litiazei biliare, se consuma suc proaspat, extras din tuberculi. Se beau 2-3 paharele pe zi.

Pentru tratarea ulcerelor gastroduodenale, diabetului, cancerului gastric, se bea suc proaspat, crud, extras din tuberculi. Se bea cate jumatate de pahar, de 4 ori pe zi, timp de o luna.

Pentru tratarea tumorilor, a hepatopatiilor, litiazei biliare, constipatiei, hemoroizilor, glicozuriei si diabetului florid, scorbutului, se consuma suc proaspat de cartofi, la care se adauga suc de morcovi sau suc de lamaie. Se bea cate jumatate de pahar, de 2 ori pe zi. Cura dureaza 30 de zile.

Pentru tratarea de insomnii si dureri cronice de cap, se recomanda sucul de cartofi cruzi. Se bea cate jumatate sau un sfert de pahar cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si de pranz. Cura dureaza 2-3 saptamani.

Sfaturi de pastrare si consum a cartofilor

Atunci cand alegi cartofii, evita-i pe cei incoltiti sau pe cei cu portiuni verzi. In schimb, alege cartofii noi (de preferat cei mai mici) care sunt recoltati inainte de a ajunge la maturitate. Ei contin cele mai multe substante nutritive.

Cartofii se pastreaza intr-un loc racoros, intunecos si uscat pentru a evita deshidratarea prematura si germinarea. De asemenea, se evita depozitarea cartofilor in frigider, deoarece continutul de amidon se transforma in zaharuri nedorite. Evita depozitarea cartofilor alaturi de ceapa. Ambele emit gaze care nu sunt favorabile si se vor degrada reciproc.

Verifică cartofii in mod regulat si elimina-i pe cei incoltiti, stricati sau deshidratati pentru a nu-i afecta si pe ceilalti.

Contraindicatii!

Cartofii se numara printre alimentele la care reziduurile de pesticide se gasesc frecvent. Ori de cate ori ai ocazia, alege cartofii organici. In cazul in care nu ai aceasta posibilitate, tine cartofii in apa cu otet de mere si sare de mare pentru a indeparta reziduurile. Se utilizeaza apoi o perie de legume pentru a le oferi o buna exfoliere inainte de folosire.

Evita sa consumi cartofii care au incoltit, care au coaja verde sau care s-au deshidratat. Acestia contin solanina care este toxica, cartofii avand un gust nedorit. De asemenea, consumul acestor cartofi poate provoca simptome respiratorii si circulatorii cum ar fi greata, diaree, crampe abdominale, dureri de cap, ameteli.

Care este gandul tau?