Retete cu menta – 7 Preparate culinare cu frunze de mentă

Menta este o planta aromata, cu un gust proeminent, motiv pentru care frunzele de menta sunt adesea folosite in diverse preparate culinare. Menta se foloseste pentru a aromatiza dulciurile sau pentru a da un plus de aroma diverselor preparate.

1. Sos de mentă

sos-de-mentaÎn forma sa cea mai simplă se prepară astfel : un sfert ceaşcă de zahăr, şi un sfert linguriţă de sare se dizolvă într-un sfert de ceaşcă de apă. Se adaugă o jumătate ceaşcă oţet şi se dă în clocot, lăsând să fiarbă 5 minute la foc foarte moale. Se toarnă apa clocotită peste un sfert de ceaşcă frunze de mentă, tăiate mărunt şi se lasă să stea 30 de minute. Se strecoară (facultativ) şi se utilizează cald sau rece. Zahărul se poate înlocui cu o treime ceaşcă de miere.

2. Oţet de mentă

otet-de-mentaSe prepară din 2 ceşti de mentă tocată şi zdrobită, frecată cu 1 ceaşcă de zahăr, care se adaugă la un 1l oţet. Se amesteca în timp ce se dă, încet, în fiert.

Se lasă să fiarbă 5 minute la foc moale. Se strecoară, se îmbuteliază şi se închide ermetic. Se foloseşte pentru salate sau sosuri.

3. Mere coapte cu mentămere-coapte-cu-menta

Merele se curăţă de coajă şi se scobesc, ândepăr-tând casa seminţelor. Se aşază pe o tavă unsă. În scobitură se pune o bucăţică de unt şi se introduce tava la cuptor. Când merele sunt pe jumătate coapte, se scoate tava din cuptor şi se umplu scobiturile cu un amestec din frunze de mentă proaspete, frecate cu zahăr şi stafide.

Se pun din nou la cuptor, până se coc complet. Se servesc calde, eventual cu un sirop de mentă.

4. Sufleu de mentă

sufleu-de-mentaÎntr-o jumătate litru de lapte, îndulcit după gust, se infuzează 2 linguriţe frunze de mentă. Se strecoară şi se adaugă 2 linguri de zeamil (amidon de porumb) diluat în puţin lapte rece. Se amestecă energic şi se dă în clocot. Se lasă să se răcească şi se adaugă unul câte unul 3 gălbenuşuri, apoi albuşurile bătute spumă. Se toarnă în formă bine unsă şi se coace la foc potrivit 25 minute, apoi 5 minute la foc iute. Se serveşte imediat ce e gata.

5. Spuma de mentă

spuma-de-mentaIngrediente: 6 linguri infuzie concentrată de mentă, 1/4 linguriţă sare de lămâie, 100 g zahăr, 3 linguri de apă, 6 ouă.

Preparare. Se acidulează infuzia de mentă, se adaugă zahărul, apa şi gălbenuşurile. Se ţine pe baie de apă fierbinte până se îngroaşe, amestecând într-una. Se bat albuşurile spumă şi se încorporează în amestecul răcit.

6. Mentină

Ingrediente : 125 g făină, 40 g unt topit, 2 ouă, 200 g smântână, 8 g drojdie de bere proaspătă, sirop de mentă.

Preparare. Se amestecă toate ingredientele într-un castron. Se toarnă într-o formă rotundă, înaltă. Se coace la foc iute până se rumeneşte. Se însiro-pează fierbinte cu un sirop făcut din 150 g zahăr, 1 pahar de apă şi 2 linguriţe de mentă proaspătă tocată şi frecată ca o pastă. Dacă se face siropul cu mentă uscată, se strecoară în prealabil, dar este mai aspectuos colorat. Pentru această reţetă este de preferat menta englezească.

7. Şarlotă cu mentă

Ingrediente: 1/3 dl lapte, 125 g zahăr, 50 g făină, 2 foi sau 2 linguri gelatină, 3 gălbenuşuri, 5 albuşuri, 1 linguriţă pudră de mentă.

Preparare. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi menta. Se adaugă făina şi apoi laptele fierbinte. Se fierbe această cremă, amestecând până se îngroaşa cât să îmbrace lingura. Se înmoaie gelatina şi se adaugă la crema călduţă. Se amestecă bine. Se bat albuşurile spumă foarte tare şi se încorporează în crema călduţă.

Articol etichetat cu:,

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.