Virnantul sau ruta de gradina – Beneficii si utilizari medicale

Virnantul sau Ruta de gradina (Ruta graveolens ) – cunoscut şi sub numele de Iarba Graţiei, are flori galbene de vară şi frunze albăstrui aromatice. Este stimulent, abortiv şi întăreşte capilarele. Acţiunea sa antispastică tratează ochii obosiţi şi a fost folosit chiar de către Da Vinci şi Michelangelo.

Atenţie! Unele persoane pot prezenta iritaţii ale pielii atunci când culeg planta proaspătă.!! Această plantă este foarte puternică! Nu utilizaţi mai mult decât este indicat. Supradozajul cu ruta de gradina duce la vărsături.

Virnantul sau ruta de gradina – utilizări medicale

Întreaga plantă de ruta de gradina este folosită atât în stare proaspătă, cât şi uscată. Planta de virnant este folosită pentru a produce menstruaţia (descopera si alte plante care fac acelasi lucru). Infuzia este benefică pentru tuse, crampe şi colici. Pune o linguriţă de plantă uscată la jumătate de cană de apă fiartă şi lăsa să se infuzeze 20 de minute. Nu consuma mai mult de jumătate de cană pe zi!!

Partile aeriene ale plantei au utilizari terapeutice in medicina traditionala umana si veterinara. Cunoscuta inca din Antihitate ca emanagog si abortiv, i se mai atribuie proprietati diuretice, antispastice, rubrefiante, antireumatismale, febrifuge, carminative, antiepileptice, antihelmitice, somnifere, contra intepaturilor de insecte.

Stiintific, se stie astazi ca virnantul provoaca declansarea menstruatiei, provoaca avort, mareste cantitatea de urina eliminata, diminueaza sau inlatura spasmele sau contracturile involuntare ale muschilor, actioneaza hipnotic, deprimant al sistemului nervos central provocand instalarea somnului, produce roseata si incalzire locala acolo unde se aplica, explicatia fiind afluxul crescut de sange, previne si trateaza procesul reumatic. Virnantul este folosit in tratarea nevrozelor, isteriei, convulsiilor, epilepsiei, tahicardiei.

Femeilor care au folosit aceasta planta fara a cunoaste doza, le-a provocat menstre violente, gastroenterite, excitatie urmata de hipotermie, puls lent, poliurie, congestia si inflamatia uterului, uneori moartea.

Frunzele de ruta de gradina sunt folosite în cataplasme şi unguente pentru a calma durerile reumatice şi guta.

Frunzele proaspete de ruta de gradina se pun pe tâmple pentru a calma durerile de cap. Cataplasmele cu ceai sunt plasate pe piept pentru a ajuta în caz de bronşită. Sucul sau uleiul de ruta de gradina este plasat în urechi pentru a calma durerile de urechi.

Pentru eliminarea viermilor intestinali si ca rubefiant in dureri reumatice se foloseste un macerat obtinut din frunze in ulei. Se lasa 5-10 zile, se strecoara si se fac frectii pe abdomen pentru eliminarea viermilor intestinali si frectii pe locurile reumatice dureroase.

Empiric, pentru cresterea poftei de mancare si combaterea anorexiei, se pregatesc frunze proaspete plamadite in rachiu. Se bea cate un paharel cu 30 de minute inainte de masa. Pentru tratarea de vatamatura (hernie; afectiuni interne cu crize acute) se prepara un decoct din 1 lingurita planta uscata si maruntita la 2 cani de vin alb. Se fierbe 5 minute, se strecoara si se bea o jumatate de pahar dimineata si seara.

Părţi folosite: partea aeriană a plantei

Cand se culege ruta de gradina sau virnantul

  • varfurile inflorite si frunzisul se recolteaza pe timp frumos, insorit, dupa ora 10. Se manipuleaza cu grija deoarece poate produce eruptii tegumentare. Intoxicatia se manifesta prin agitatie, uscarea buzelor si a gurii, etc.

Utilizări magice ale virnantului: vechii celţi considerau această plantă ca fiind antimagică, care îi apăra împotriva vrăjilor şi a magiei negre. O crenguţă proaspătă de virnant era folosită pentru a stropi cu apă sacră pentru consacrare, înţelepciune, binecuvântare şi vindecare.

Planta uscată este arsă pentru purificare, pentru a scoate negativismul din rădăcină şi pentru a pune lucrurile în mişcare. Virnantul adăugat în apa de baie alungă blestemele sau te protejeaza de ele. Este o plantă despre care se spune că creşte cel mai bine atunci când este furată, iar prezenţa ei în grădini înfrumuseţează şi protejează atât casa și grădina, cât și pe oamenii care locuiesc acolo.

Virnantul sau ruta de gradina – galerie foto :

Care este gandul tau?