Viorelele – generalitati, mituri si legende despre viorea

Vioreaua – in latina Scilla bifolia este o planta erbacee perena, spontana si cultivata. Este o planta comuna in toata tara, intalnita prin paduri, pajisti, tufarisuri, in regiunea de campie si de deal. Popular se mai numeste ceapa-ciorii, crăcărele, cucuruzei, furculita, găurele, gheocei albastri, ghiorele, merișor, mioriță, miesă sălbatică, mneriori, viorica, zambilă de câmp. Vegeteaza pe soluri revene si reavan-jilave.

Este o specie melifera.  Florile de viorele furnizeaza albinelor nectar si polen. Productia de miere este de 10-12/kg la ha.

Vioreaua in gradina

Vioreaua este cultivata ca planta ornamentala, fiind decorativa prin florile sale. Sunt plantate in parcuri si gradini, in ronduri, in platbande, izolate sau in grupuri, in borduri, cu efect remarcabil primavara, in ghivece pentru apartamente. Se inmultesc prin bulbi.

Florile de viorele folosite in vopsitoria fibrelor naturale

Florile de viorele au proprietati tinctoriale. Se folosesc proaspete. Sunt utilizate pentru vopsirea fibrelor naturale in albastru. Florile, in cantitati mari, se fierb bine in apa pana cand solutia se coloreaza la intensitate maxima. Nu se scot florile din lichid. In solutia albastra se adauga si se dizolva piatra acra. Cand solutia este albastra ca stanjenelul, , se introduce materialul de vopsit. Se da in clocot. Se ia apoi de pe foc. Se tine la racoare pana se obtine culoarea albastra dorita. Se scoate materialul si se usuca la umbra.

Mituri si legende romanesti despre viorea

Vioreaua a fost la origine o foarte frumoasă fată de împărat, care iubea mult florile. Își dorea mereu să devină una dintre ele. Dumnezeu o prefăcu în viorea, care are culoarea ochilor ei și care vestește oamenilor sosirea primăverii.

Altă descriere spune că ursitoarele ar fi decis ca frumoasa fată de împărat să fei răpită de zâna florilor la vârsta de 12 ani. În ciuda tuturor măsurilor luate de părinți, acest lucru se întâmplă și fata fu preschimbată în viorea.

viorele

Articol etichetat cu:

Care este gandul tau?