Verbina sau Sporici – proprietati, beneficii si tratamente naturale

Sporici sau Verbina (Verbena officinalis) – este o planta medicinala erbacee perena. Popular se mai numeste buruiana de boala, gusa porumbelului, iarba fierului, iarba spornica, măturică, săgeata-Domnului, spor, sporiș, spornic, verbină sălbatică. Medicina dacică salmosiana/zalmosiana o folosea la rani, abcese, dureri de cap, de ficat, de splina si de rinichi.

Cunoscută şi sub numele de iarba prezicerii, iarba sfântă sau verbina albastră, este o plantă cunoscută în ritualurile şi incantaţiile druizilor. Această plantă perenă are o serie de frunze mici şi o serie de frunze netede mari şi flori dense de un lila-roziu pal.

Verbina este o plantă folosită pentru purificare, viziuni şi pentru amestecurile de dragoste. Pentru asta a fost adăugată în lichioruri şi afrodisiace. Cuvântul „verbina” este un derivat celtic de la cuvântul ferfaen: unde fer înseamnă a goni, a elimina, iar faen înseamnă piatră – acest nume i-a fost dat datorită capacităţii plantei de a elimina calculii (pietrişul) din vezica urinară.

Sporici sau verbina – Proprietati

Partile aeriene inflorite ale plantei de verbina au utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. Principiilor active din verbina li se atribuie proprietati anestezice, de potentare a prostaglandinelor, antiinflamatoare, antimigrenoase, galactagoge, antireumatice, astringente, aperitiv-amare, cicatrizante.

Planta este folosita ca antiinflamator, antimigrenos, in colici hepatice, renale si de splina, afectiuni ale splinei, renale si gastrice, stimularea digestiei, secretiei de lapte, in dureri de cap, de ochi, de dinti, abcese, rani, ulceratii, reumatism, afectiuni tegumentare.

Cand se culege verbina?

Partile aeriene inflorite se recolteaza pe timp frumos. Se aleg plante cu flori si multe frunze. Se taie din apropierea pamantului. Se ususca in strat subtire, la umbra.

Planta de verbina in uzul intern

Pentru tratarea afectiunilor hepatice, afectiunilor splinei, afectiunilor renale si gastrice, durerilor de cap, stimularea digestiei si secretiei de lapte, se prepara o infuzie din 1-2 lingurite planta uscata si maruntita. Peste planta se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperit ceaiul de verbina 15-20 de minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai de verbina pe zi.

Verbina in uz extern

Pentru tratarea dureilor de ochi, nevralgiilor, durerilor de dinti, ulcerelor buzelor, ale cavitatii bucale, abceselor, ranilor, se prepara un decoct de verbina. Se pun 1-2 linguri de planta uscata si maruntita la 150 ml de apa. Se fierbe 5 minute la foc moderat. Se strecoara. Se face gargara in cazul afectiunilor bucale, dupa care se clateste gura cu decoct. Pentru combaterea durerilor de dinti, se tine decoctul in gura 1-2 minute. Pentru tratarea ulcerelor buzelor, ranilor si durerilor de ochi, se spala locul afectat cu ceai de verbina, folosind un tampon de vata.

Pentru combaterea durerilor reumatice locale, se fac cataplasme cu planta plamadita in apa calda. Se aplica pe locurile dureroase, cat se suporta de cald.

Pentru tratarea afectiunilor tegumentare, reumatismului, fortificarea copiilor astenici, se face baie in apa calda, la 37-38 grade C, in care se intoduce un saculet ce contine 1-2 pumni de planta maruntita. Se lasa 10 minute, apoi saculetul se plimba prin apa si se stoarce. Se lasa in continuare in apa de baie. Baia dureaza 20-30 de minute.

Verbina in cosmetica naturista

Pentru combaterea cheliei, se prepara un decoct din 1-2 linguri de planta maruntita la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se lasa acoperit 10-15 minute. Se strecoara. Se spala parul cu acest ceai de verbina. Se maseaza usor pielea capului.

Orice femeie are nevoie de ceai de verbina

Ceaiul de verbina ajută la o creştere uşoară a sânilor, este util în scăderea febrei, în special a celei de tip intermitent. Datorită faptului că este o plantă ce curăţă rinichii şi ficatul, este folosită în cazul eczemelor şi a erupţiilor cutanate. De asemenea mai este folosită în caz de icter, tuse convulsivă, edem, mastită şi dureri de cap. Pentru ceai, puneţi o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte şi lăsaţi 20 de minute.

Pe plan extern, planta este folosită în cataplasme pentru infecţii ale urechilor, reumatism şi răni. Calmează nervii, favorizează menstruaţia şi are reputaţia de a avea proprietăţi afrodisiace. Această plantă este un puternic detoxifiant limfatic şi are efect de curăţare a organelor genitale feminine.

Verbina albastră (Verbena hastata) – soi american, este un tranchilizant natural şi un remediu în cazul răcelilor şi a febrei, mai ales atunci când nivelul tractului superior este implicat. Aceasta ajută la eliminarea viermilor intestinali şi extern este utilizată pentru răni. Se distinge de verbina europeană prin florile sale dense şi de un albastru profund. Verbina albastră se poate consuma sub formă de infuzie sau sub formă de tinctură (în alcool).

Verbina în tradițiile populare și mistice – utilizari magice si ritualuri

verbina ofificinalis - descrierea partilor folosite ale planteiSe foloseste partea aeriană a plantei.

Utilizări magice: verbina este o plantă cu un poteţial magic puternic, aparţinând planetei Venus. Preotesele şi preoţii romani o foloseau pe altare sub formă de mănunchiuri cu care „măturau” şi purificau altarul. Druizii puneau planta în apă după care cu aceasta îi stropea pe cei ce se închinau, în semn de binecuvântare.

Verbina a fost culeasă ca simbol pentru planeta Sirius, la întunecarea lunii, chiar înainte de înflorire. În acest ritual a fost tăiată cu o seceră sacră şi ridicată în sus cu mâna stângă. După rugăciuni de mulţumire rostite de către druizi, aceştia au pus în loc miere de albine ca un cadou pentru Pământ, pentru pierderea ei.

Verbina era cândva infuzată în vin şi purtată pe corp pentru a îndepărta insectele şi şerpii.

Este folosită în cadă pentru protecţie şi pentru a îndeplini visele. Atunci când este purtată sau se face baie cu această plantă, persoana care o foloseşte intră sub protecţia zeiţei Diana.

Pentru a risipi fricile, se aprinde o lumânare şi se înconjoară cu verbina – cu voce tare se rosteşte o rugăciune cerând eliberarea din frici sau dintr-o anume frică. Se face acest lucru atâta timp cât este necesar.

În nopţile cu lună plină, ieşiţi afară cu un pahar umplut cu apă, verbina şi sare. Luaţi şi o lumânare şi o bucată de lemn purificat. Scufundaţi lemnul în amestecul de apă şi apoi treceţi-l prin flama lumânării. Atingeţi apoi lemnul de picioare, mâini, umeri şi cap. În timp ce faceţi acest lucru cereţi să fiţi binecuvântat cu tinereţe şi frumuseţe. Repetaţi acest procedeu de şapte ori.

Planta este purtată ca o coroniţă în timpul ritualurilor de iniţiere şi de protecţie. Se presară în casă pentru protecţie şi pentru a aduce pace. Păstrată în dormitor, planta aduce vise liniştite. Păstraţi-o în casă pentru a atrage bani şi pentru a păstra plantele sănătoase. De asemenea se presară în grădini ca ofrande aduse elementalilor şi spiritelor naturii. Dacă beţi sucul proaspăt de verbina se spune că reduce dorinţele secuale. Se arde pentru a alunga durerea unei iubiri sau a mai multor iubiri neîmpărtăşite.

Planta se poartă pentru a recupera lucrurile ce au fost furate. Ascunsă în leagănul unui copil, planta aduce bucurie şi un intelect activ. Planta se mai arde pentru protecţia împotriva atacurilor psihice, dar şi pentru a atrage bani şi dragoste.

Atrage puternic sexul opus!

Galerie cu imagini despre cum arata planta verbina

Ganduri si impresii pentru "Verbina sau Sporici – proprietati, beneficii si tratamente naturale":

 1. Inna Inna
 2. ramonika ramonika
 3. ramonika ramonika
 4. ramonika ramonika
 5. Mady Mady
 6. Trixx Trixx
  1. andreea andreea
 7. luiza luiza
 8. irina irina
 9. ioana cosma ioana cosma

Care este gandul tau?