Odoleanul sau Valeriana – remediu pentru colonul iritabil

Odoleanul (Valeriana officinalis) – cunoscut şi sub numele de valeriană, grădina heliotropă sau planta Sfântului Gheorghe, are frunzele combinate cu un miros de păstăi de mazăre şi clustere de flori parfumate ca mierea în miezul verii. Rădăcina de odolean este utilizată în parfumuri şi fierturi, iar rădăcina necurăţată este un bun tranchilizant.

Părţi folosite: rădăcina, frunzele

Valeriana  – beneficii pentru sanatate

Planta tratează durerile de cap, crampele musculare şi sindromul colonului iritabil, este folosită pentru răni, ulcere şi eczeme. Testele de laborator au demonstrat activitatea anti-tumorală a acestei plante. Frunzele sunt bogate în minerale, însă nu trebuie consumate în doze mari sau continuu. Rădăcina plantei are un miros puternic înţepător. Ceaiul de frunze de valeriană vă va ajuta să adormiţi cu uşurinţă.

Valeriana este cunoscuta pentru calitatile sale sedative si capacitatea sa de a relaxa sistemul nirvos central si grupele muscularenetede. Aceasta planta a fost folosita pentru a induce somnul de foarte mult timo mai ales in cazul persoanelor care nu pot dormi pe fond nervos. In valeriana se gasesc peste 120 de componente,si desi este o planta foarte complexa, nu s-au descoperit efecte secundare negative.

Este calmanta fara a exercita un efect prea sedativ si nu provoaca dependenta, este un tratament valoros pentru insomnie.

Planta este folosita ca antispastic in special pentru crampe abdominale cauzate de nervozitate si pentru crampe uterine si agitatie menstruala.Ajuta in ameliorarea simptomelor dismenoreei si poate fi benefica in migrene si dureri reumatice. Aceasta poate fi de asemenea aplicata local ca si tratament pentru crampe si tensiuni musculare.

Valeriana este de asemenea utilizata ca un usor tranchilizant pentru persoanele care se confrunta cu stres emotional, dar si pentru anxietate si epuizare.

Utilizări magice: o plăntuţă de valeriana strecurată în haina unei femei îi va determina pe bărbaţi să o urmeze ca „nişte copii”. Rădăcina este adăugată în poţiunile pentru dragoste. Se pune în pernă pentru a vă oferi o stare de odihnă plăcută. Se utilizează în ritualuri pentru protecţie, purificare, armonie, pace, fericire, iubire, bani şi creativitate la locul de muncă.

Aromoterapie: uleiul esential de valeriana se utilizează în caz de insomnie, indigestie pe fond nervos, migrene, stări de tensiune, nelinişte. Uleiul are efect sedativ, puţin hipnotic, calmant, de reglementare, de împământare.

Care este gandul tau?