Ceaiul de urzica ~ Beneficii, proprietati si remedii ~ Urzica in mitologie

Urzica ( in latina Urtica dioica) creşte în colonii de mai multe plante alcătuind adevărate bariere . Cine s-ar încumeta să treacă printre tufele înţepătoare? Bogate în vitamina A, C, K, fier, magneziu, potasiu, fosfor, urzicile sunt recomandate a fi consumate în anemii, dar nu numai, deoarece ajută la creşterea vitalităţii organismului. Conţinutul de vitamina K din frunze recomandă urzica în tratarea hemoragiilor uşoare, fiind homeostatică. Având proprietăţi diuretice, astringente şi antialergice, această plantă se poate folosi în tratarea cistitelor, eliminarea apei din organism, artrite şi eczeme sub forma de ceai de urzica, suc proaspat sau pulbere de seminte. De asemenea urzica este un aliment. Preparatele de urzici sunt foarte gustose şi hrănitoare.

Urzica este răspândită pe tot globul. Proprietăţile ei în domeniul medical sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Ruşii o foloseau  împotriva răcelilor şi a reumatismului, în timpul saunelor, cei suferinzi, suportând adevărate bătăi cu urzică. Principiile active din plantă acţionează în foarte multe direcţii, inclusiv în domeniul cosmeticii. Astfel, urzica activează regenerarea ţesuturilor, cicatrizând rănile. Combate tusea, diareea şi stările inflamatorii. Buruiana elimină stările de anemie şi provoacă scăderea glucozei în sânge, favorizează eliminarea acidului uric prin rinichi. De asemenea urzica aduce energie vitală dinamică în corp ajutându-i pe cei care îşi plâng soarta, întărind planul emoţional şi ajutând fiinţa să acţioneze.

Ce recoltăm de la urzica?

Vara şi toamna se pot strânge frunzele tinere şi tulpinile cu frunze. Acestea se usucă la umbră, în strat subţire. Rădăcinile se recoltează toamna târziu, iar seminţele la maturarea lor completă.

Detoxifiere cu Ceai de Urzica si alte Utilizări terapeutice

Urzica este recomandată în tratamentul hemoroizilor, diareei, dismenoreei, hemoragiilor uterine, bronşite, diabet, litiaza renala si biliara, uremie, guta, în general pentru eliminarea toxinelor din corp. Se consumă 2-3 căni de infuzie de urzici pe zi sau 2-3 linguriţe de suc proaspăt.

Pentru tratarea enteritei, ascitei, in metroragii, hemoragii, hemoroizi, astm bronsic, eruptii tegumentare, hidropizie, retentie urinara, reumatism, icter, se prepara un decoct din 1-2 lingurite cu pulbere de radacina la o cana cu 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, se lasa sa se raceasca, se strecoara si se beau 1-2 cani de decoct de urzica pe zi .

Seminţele de urzică sunt excelente tonice generale. Seminţele se mai pot utiliza în tratamentul enurezisului si a incontinentei urinare, o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe amestecat cu o lingură de miere de albine, consumate înainte de culcare.

Infuzie de urzica in tratament extern

În tratamentul ulcerului varicos şi reumatismului se pot face băi locale sau aplica cataplasme cu ceai de urzica concentrat din 40-50 g frunze maruntite la 1 l de apa clocotita. Se lasa acoperit 20-30 de minute.

Pentru tratarea stomatitelor, se prepara un ceai de urzica din 2 lingurite de frunze maruntite la o cana. Se lasa acoperita 10-20 de minute, se strecoara si se face gargara. Are actiune antiinflamatorie.

Tot cu infuzie concentrată se pot face spălări ale rănilor grăbind cicatrizarea lor.

În cosmetica naturista se foloseste infuzie de urzica pentru par: tonifiază părul, combate mătreaţa şi seboreea. Se fac spălări ale părului cu infuzie concentrată de urzica sau se prepară decoct din rădăcini, tulpini şi frunze, clătindu-se părul cu acest decoct de urzica care este un tonic capilar.

Chiar şi în vopsitorie, urzica are întrebuinţări, vopsind firele naturale în nuanţe de galben.

Beneficiile consumului de urzica

Efectele consumului de ceai de urzica sunt foarte vizibile asupra organismului – curăță sângele și întreg organismul de toxine, ceea ce conferă un tonus diferit, revigorant. Datorită detoxifierii de primăvară cu aceasta planta, organismul se curăță de foarte multe boli, tenul cu acnee sau cu probleme se curăță și el, astfel organismul nostru renaște în fiecare primăvară.

Urzicile pot fi consumate și proaspete în salată, dar în amestec cu alte ingrediente – spanac, salată, morcov, roșii – ce dorește fiecare. În bucătărie, le mai puteți folosi în borș, ca mâncărică cu smântână sau rântaș, sau plăcintă. Oricum ar fi consumată, aduce beneficii organismului datorită conținutului ridicat de fier. Popoye al nostru mănâncă urzica, și nu spanac :)

Pentru un păr sănătos folosiți ceaiul de urzica – părul devine mătăsos, puternic, voluminos, și mai mult, cu ajutorul ceaiului veti reuși să scapati de mătreață. Primăvara, poate fi găsită din abundență așa că nu vă sfiiți să o culegeți, să o uscați pentru ceaiuri (pentru la toamnă-iarnă), să o folosiți proaspătă la ceaiuri și în bucătărie, să o puneți la murat sau în congelator.

Fiertura de urzica este adesea folosită ca îngrăsământ biologic pentru plante, iar pământul unde crește, este bogat în substanțe hrănitoare pentru plante!!În concluzie, este o plantă magică care ne-a fost lăsată pentru trup și suflet!

Urzica în gândirea magică de la români

Urzica este planta cu ajutorul căreia broasca aduse ”sămânța de pământ” din străfundul mării pentru a putea fi creat pământul. Din acest motiv urzica este considerată sfântă.

Urzicile sunt comestibile primăvara, până la ziua Maicii Domnului sau până în duminica Floriilor. În aceste zile înfloresc urzicile, ceea ce e considerată a fi ”nunta urzicilor”.

În ziua de Sf. Gheorghe (23 aprilie), oamenii se urzică reciproc pentru a fi tot timpul anului harnici și iuți la muncă. Şi consumul de urzici ar avea același efect magic.

Ganduri si impresii pentru "Ceaiul de urzica ~ Beneficii, proprietati si remedii ~ Urzica in mitologie":

  1. Jorjette C miron

Care este gandul tau?