Uliul – simbol al protectiei casei si a animalelor

uliul

Cu o distribuite care se raspandeste pe 4 continente, uliul negru este probabil cea mai des intalnita pasare de prada din lume. Nu este surprinzator pentru o specie atat de importanta, care cuprinde 12 subspecii descrise, dintre care intre 6 si 8 sunt frecvent recunoscute.

In ciuda numelui, nici una dintre aceste subspecii nu sunt de fapt negre, ci mai degraba au un penaj care variaza de la negru moderat la maro inchis, cu marcaje maro deschis, chiar si alb.

Femela este mai mare decat masculul, dar in rest cele doua sexe sunt foarte similare. Puii de uliu sunt mai putini uniformi in colorit.

Gama extrem de variata de produse alimentare consumate de uliul negru variaza de la o regiune la alta si de la un anotimp la altul. Toate tipurile de hoituri constituie o parte importanta a dietei acestei specii, dar si o varietate larga de elemente vii, cum ar fi insecte, reptile, pasari si mamifere mici, sunt consumate de acest agil pradator. In mediul urban , uliul se hraneste cu resturi de mancare si chiar fura alimente de la tarabele din piata.

Uliul – mituri si legende la romani

La începutul lumii Dumnezeu a adunat toate păsările pentru a săpa albiile râurilor. Toate au venit, cu excepția uliului. Din această cauză el bea doar apă de ploaie. pe timp de secetă, el zboară la Dumnezeu să-l roage să dea ploaie, căci dacă bea apă din râu sau din fântâni moare pe loc.

Caracterul de pasăre răpitoare reiese din următoarea povestire: la începutul lumii Dumnezeu  hotărî ca femeile și bărbații să se poată uni doar o dată în an. Aceasta i s-a părut unei femei prea puțin. Ea îl însărcină pe uliu să zboare la Dumnezeu și să-i spună că oamenii ar dori să se poată uni de mai multe ori pe an. Ea plăti uliului acest serviciu cu o găină, și de atunci uliul are voie să prindă găini.

uliul pasare rapitoare

Diverse rituri au drept scop ca uliul să orbească sau ca ciocul lui să rămână închis. Un uliu împușcat și răstignit pe ușa casei ferește oamenii și animalele de orice rău.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *