Ulei de neem – extrasul bun la toate! Beneficii si recomandari

Cultivat în India, copacul de neem este foarte cunoscut nu doar pentru proprietăţile sale medicinale, cât şi pentru faptul că „are grijă” de problemele de mediu. Copacii de neem sunt nativi în India şi în alte părţi din Asia şi sunt cunoscuţi sub denumirea botanică Azadirachta indica. Neemul este o planta multifuncțională și, datorită proprietăților sale medicinale excepționale de a vindeca boala, aceasta este adesea menționată ca „planta cu o promisiune”. pentru a beneficia de proprietatile sale, se foloseste ulei de neem.

În cultura vedică antică, copacul de neem este menționat ca „Sarva Roga Nirvarini” – capabil de a vindeca orice boală și de orice afecţiune. Neemul a fost folosit în India de mii de ani și este folosit pe scară largă în multe tratamente ayurvedice pentru proprietatile sale de a  lupta impotriva bolilor.

Fiecare parte din copac – ramura, frunzele, coaja, fructele, florile și rădăcina sunt extrem de benefice, deoarece conțin un compus special, numit azadirachtin, care oferă neemului proprietatile sale anti-bacteriene, antifungice si anti-parazitare. Neemul este extrem de benefic în tratarea diferitelor infectii si pentru intarirea sistemului imunitar. În afară de o serie de beneficii asupra sănătăţii, este, de asemenea, utilizat într-o varietate de produse de uz casnic. Neemul este un produs sigur de utilizat și nu conduce la efecte secundare.

Uleiul de neem si utilizarile sale

copac de neem

Din acest copac se face renumitul ulei de neem. Uleiul de neem este un ulei vegetal extras din fructele şi seminţele copacului de neem. Uleiul de neem variază la culoare, de la maro deschis la maro închis, în funcţie de metoda de prelucrare. Este un ulei foarte amar la gust, în principal din cauza trigliceridelor şi compuşilor triterpenici. Acest ulei este folosit în mai multe scopuri. Uleiul de neem conține acizi grași cum ar fi acidul oleic și linoleic, care sunt benefice pentru piele. Beneficiile uleiului de neem sunt multe, hai să le aflăm împreună!

Beneficiile uleiului de neem pentru păr

Uleiul de neem pentru un păr sănătos. Aplică săptămânal ulei de neem şi vei avea un scalp şi un păr sănătos. Masează bine uleiul de neem pe pielea capului şi lasă-l peste noapte, sau aplică-l cu câteva ore înainte de spălare. Atunci când foloseşti ulei de neem , acesta se diluează cu alte uleiuri – ulei de migdale, ulei de cocos, ulei de măsline – pentru că este foarte puternic şi are un miros pe care unele nasuri l-ar putea numi intolerabil. În afară de miros, este foarte concentrat şi poate provoca reacţii la persoanele sensibile dacă este folosit nediluat.

Tratament pentru matreaţă. Uleiul de neem este un remediu natural pentru mătreaţă şi scalp uscat. Există o serie de şampoane antimătreaţă care utilizează ulei de neem. Folosit regulat, poate preveni formarea mătreţii.  Şamponul cu ulei de neem, sau chiar uleiul de neem, pot preveni alte afecţiuni ale scalpului, precum senzaţia de mâncărime şi psoriazisul. Aplicarea periodică a uleiului poate ajuta, de asemenea, pentru a rezolva problema subţierii firului de păr, deoarece acesta ajută la creşterea părului şi îl întăreşte din rădăcini.

Tratament pentru părul uscat

Uleiul de neem poate fi folosit pentru a condiţiona părul aspru şi ondulat. Se adaugă câteva picături de ulei de neem în şampon, se aplică pe păr şi se lasă pentru un timp. Părul va străluci foarte frumos după uscare.

Tratament pentru păduchi. Uleiul de neem este un mod sigur de a elimina păduchii din cap. Alte produse chimice folosite la îndepărtarea păduchilor pot produce efecte nedorite asupra pielii capului. Pentru a scăpa de păduchi, se aplică uleiul şi se lasă peste noapte, iar a doua zi, cu un pieptene special îndepărtează păduchii. Folosirea uleiului de neem nu provoacă efecte neplăcute şi până în prezent nu a existat nici o reacţie alergică.

Ajută la creşterea părului. Uleiul de neem pentru păr este cunoscut pentru abilitatea de a spori cresterea acestuia. Acest ulei poate fi folosit pentru a stopa efectul de subţiere a firului de păr datorat stresului, poluării, medicamentelor şi altor motive.

Beneficiile uleiului de neem asupra pielii

Uleiul de neem este bogat în nutrienţi, motiv pentru care este folosit într-o varietate largă de loţiuni, creme, săpunuri şi diverse produse cosmetice. Este benefic pentru eczeme, psoriazis şi acnee. Proprietăţile sale astringente ajută la vindecarea tăieturilor minore şi a rănilor. Mai mult, uleiul de neem calmează pielea uscată şi mâncărimile.

Protejează pielea şi luptă împotriva îmbătrânirii. Neemul conţine un nivel crescut de antioxidanţi care protejează pielea de daunele produse de mediul extern. Acesta conţine carotenoide care apără pielea de semnele îmbătrânirii prin eliberarea radicalilor liberi. De asemenea, uleiul de neem este bogat în acizi graşi esenţiali şi vitamine, fiind astfel uşor de absorbit de piele, întinerind-o şi îmbunătăţind elasticitatea acesteia. Folosind ulei de neem în mod regulat, ridurile şi liniile usoare se vor netezi treptat.

beneficii ulei de neem

Uleiul de neem luptă împotriva acneei

Uleiul de neem este ideal pentru tenul acneic pentru că ajută la curăţarea coşurilor şi îndepărtează bacteriile care le provoacă. Uleiul de neem conţine aspirina ca şi compus care elimină bacteriile ce cauzează acneea pe piele. De asemenea, reduce roşeaţa şi inflamaţiile. Conţinutul ridicat de acizi graşi din ulei previne şi tratează cicatricile care apar din cauza acestei afecţiuni. Acest ulei poate fi folosit ca şi o mască pentru ten , folosită pentru a elimina toate impurităţile şi pentru a închide porii.

Ameliorează simpomele eczemelor. Cauza principală a acestei afecţiuni stă în genele familiei, deci uleiul nu face decât să ajute, însă nu poate vindeca cauza. Deoarece uleiul de neem este bogat în vitamina E si acizi graşi, acesta pătrunde rapid în stratul exterior al pielii, refăcând bariera de protecţie şi prevenind pierderea umidităţii. Capacitatea de a reduce inflamaţiile calmează starea de iritare a pielii. Mai mult, calmează roşeaţa şi previne apariţia umflăturilor.

Luptă împotriva infecţiilor fungice. Infecţiile fungice ale pielii sunt destul de des întâlnite. Neemul este unul din cei mai puternici agenţi antifungici disponibili în natură, fiind astfel un bun înlocuitor natural al produselor existente în farmacii. Cei doi compuşi prezenţi în neem responsabili cu aceste afecţiuni sunt genudin şi nimbidol. Aceşti compuşi distrug ciupercile care cauzează aceste infecţii. Testele au dovedit că uleiul de neem este eficient pe 14 culturi diferite de ciuperci.

Alte beneficii obtinute cu ulei de neem

Proprietăţi anti-septice. Există produse de îngrijire dentară, precum pastă de dinţi, apă de gură ce conţin ulei de neem datorită proprietăţilor antiseptice care păstrează dinţii şi gingiile sănătoase.

Este folosit în prepararea medicamentelor care tratează diabetul, artrita, boli ale sângelui şi probleme digestive.

Efectuarea cosmeticelor. Companiile de îngrijire a pielii includ adesea ulei de neem în produsele cosmetice, ca şi ulei esenţial. Acesta este extrem de popular în toate produsele de aromaterapie care ajută la restabilirea sănătăţii psihice.

Prepararea de pesticide, fungicide şi germicide naturale. Uleiul de neem este o componentă valoroasă folosită în scopuri agricole. Ingredientele sale active inhibă dezvoltarea insectelor prin întreruperea ciclului lor de viaţă.

Realizarea de produse de îngrijire pentru animale de companie. Produsele de îngrijire pentru animale pe bază de ulei de neem sunt utile pentru a scăpa de căpuşe şi purici, dar şi pentru a trata diverse afecţiuni ale pielii, precum râia, scabia, mâncărimile şi altele. Uleiul de neem este suficient de puternic pentru a ucide căpuşele şi puricii la animale şi pentru a preveni reapariţia lor într-o anumită măsură, atunci când este adăugat în şamponul lor. De asemenea, poţi pulveriza ulei de neem în zona în care animăluţele petrec mai mult timp, pentru a preveni apariţia lor.

Prepararea repelentelor naturale

Uleiul de neem este un repelent excelent pentru o mare varietate de insecte destul de cunoscute pentru grădină, inclusiv omizi, nematode, gândaci de salcâm şi acarieni. Folosit în casă, combate furnicile, gândacii de bucătărie şi termitele.

Previne înmulţirea ţânţarilor. Uleiul de neem poate fi folosit ca factor de descurajare a reproducerii ţânţarilor. Adaugă în apă puţin ulei de neem, pulverizează şi mirosul va descuraja înmulţirea ţânţarilor.

Păstrarea plantelor. Se amestecă ulei de neem cu lichid de spălat vasele organic, în proporţii egale şi se pune amestecul într-o sticlă cu pulverizator. Această soluţie poate fi utilizată pentru a păstra plantele, prin pulverizare pe frunze, coaja şi rădăcină.

Remediu natural împotriva ţânţarilor. Dacă ai probleme cu ţânţarii şi vrei să scapi, pune ulei de neem în lampa de aromaterapie (10 % ulei) şi lasă să ardă. Mirosul va îndepărta ţânţarii.

Curăţarea covoarelor şi saltelelor – de obicei este o treabă grea. Adaugă ulei de neem în substanţa de curăţire pe care o foloseşti şi pulverizează pentru a îndepărta bacteriile şi ciupercile.

Tratarea rănilor minore. Uleiul de neem se foloseste în tratarea rănilor şi a tăieturilor. Se amestecă ulei de neem şi vaselină în proporţie de 1:5 şi apoi se foloseşte direct pe rană.

Ganduri si impresii pentru "Ulei de neem – extrasul bun la toate! Beneficii si recomandari":

  1. Jorjette C Liliana tanasa
    1. Jorjette C Liliana Tanasa
  2. Jorjette C floarea fica
  3. Jorjette C Mihaela
  4. Jorjette C Bucovina

Care este gandul tau?