Ulei de Argan – Proprietăți, beneficii, utilizări cosmetice, culinare

Arganul este un copac din care se poate face ulei. Arganul crește doar în Morocco (Maroc) iar uleiurile sale sunt folosite atat in alimentație, cat și cosmetică. Uleiul de argan conține tocoferoli (vitamina E), fenoli, caroteni, squalene și acizi grași (80% acizi grași nesaturați). Principalii fenoli naturali din ulei de argan sunt acidul cafeic, oleuropeina, acidul vanilic, tirozol, catecol, rezorcinol, epicatechin și catechină.

În funcție de metoda de extracție, uleiul de argan poate fi mai rezistent la oxidare decât uleiul de măsline.

Ulei de argan – Utilizări culinare

Cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum zilnic de ulei de argan este “foarte probabil” să fie un factor pentru prevenirea diferitelor tipuri de cancer, boli vasculare și obezitate.

amlou, reteta marocana de migdale cu ulei de argan si miere de albineUleiul alimentar de argan este folosit pe pâine, in salate și are alte utilizări similare. De exemplu, cu ulei de argan se prepara Amlou, o pastă maro groasă, cu o consistență asemănătoare cu untul de arahide, ce este obtinuta prin măcinarea unor migdale prăjite ce se amesteca cu ulei de argan si cu miere de albine. Se pune atat ulei de argan cat consideri ca este necesar sa ajunga la consistenta fina dorita, iar la final, pe langa miere de albine, se adauga si putina sare. Se serveste de obicei la mic dejun pe paine, sau la ceaiul de la ora 5.

Rezultatele unui studiu de intervenție nutrițional, în care voluntarii și-au administrat ulei de argan în dieta lor, au arătat că aportul alimentar regulat de ulei de argan a condus la niveluri reduse de colesterol nociv și trigliceride în sânge, comparativ cu un regim alimentar regulat cu grăsimi animale.

Ulei de argan – Utilizări cosmetice

Uleiul de argan presat la rece este folosit în mod tradițional ca un tratament pentru boli de piele și ca un ulei de cosmetică pentru păr. În cosmetică uleiul de argan este folosit ca hidrant, contra acneei juvenile și exfolierii pielii, precum și pentru hrănirea părului.

Acest ulei de argan este folosit împotriva reumatismului și în vindecarea arsurilor. Pe plan extern uleiul este folosit la păr pentru a fortifica și în tratament pentru piele ridată sau uscată.

Uleiul de argan a devenit din ce în ce mai popular pentru uzul cosmetic. Numărul de produse de îngrijire personală cu ulei de argan ca ingredient a crescut de la doar două în 2007 la peste o sută în 2011. Acesta este uneori amestecat cu semințe de rodie datorită beneficiilor sale antioxidante, folosit ca ser (all-in-one) atât pentru păr cât și pentru piele. Uleiul de argan se poate vinde natural și fără aditivi pentru îngrijirea pielii și a părului.ulei de argan

Deoarece uleiul de argan este plin de vitamine și antioxidanți, acesta este frecvent utilizat în șampoane și balsamuri de păr pentru a repara daunele cauzate de coloranți, tratamente greșite, instrumente de îngrijire a părului sau chiar și daune produse de soare.

Arganul  in ecologie si economie

Popularitatea uleiului de argan fiind în creștere a determinat guvernul marocan să planifice creșterea producției de la 2500 la 4000 de tone până în anul 2020.

Din punct de vedere social economic, producția uleiului de argan a ajutat la dezvoltarea a peste 2.2 milioane de locuri de muncă în industria locală. Marea majoritate a uleiului de argan este fabritcat de cooperative feminine, sponsorizate de agenții de dezvoltare sociala și prin suportul Uniunii Europene.

Din punt de vedere ecologic, cultivarea, creșterea și îngrijirea copacilor de argan ajută pâmântul cu rădăcini adânci care împiedică alunecările de teren. Fructele copacilor pot constitui hrană pentru animale, iar umbra copacilor poate ajuta la creșterea altor plantelor mai mici din zona copacilor.

Ganduri si impresii pentru "Ulei de Argan – Proprietăți, beneficii, utilizări cosmetice, culinare":

  1. Matei Alexandru Tania
  2. Matei Alexandru Sircu Tatiana
  3. Matei Alexandru Sircu Tatiana

Care este gandul tau?