Traversarea Atlanticului – înconjurul lumii cu iahtul

yaht-in-oceanul-atlantic

Despre o aventură am de gând să vorbesc acum, o aventură organizată de primul şi, până acum, singurul român care a făcut înconjurul lumii cu iahtul, Jimmy Cornell. Dorinţa de a călători este, probabil, una dintre cele mai vechi ale omului, iar dorinţa de a călători pe mare una dintre cele mai fascinante.

yaht-in-oceanul-atlantic - inconjurul lumii

Cunoscând această pasiune, lui Jimmy Cornell i-a venit în minte, în 1985, înfiinţarea unui Raliu Atlantic pentru iahturi de croazieră (ARC). Se spune „degeaba ai trăit dacă n-ai luptat într-un război, dacă n-ai construit o casă sau dacă n-ai plantat un pom”. La această zicală se poate adăuga liniştit „sau dacă n-ai traversat măcar o dată Atlanticul”. În 1986 a avut loc primul start al ARC-ului.

În 1997, mai exact duminică, 23 noiembrie, 156 de iahturi din 19 ţări pleacă, din Las Palmas de Gran Canaria, în cea de-a 12-a ediţie. Punctul final va fi Golful Rodney din Santa Lucia, în Caraibe. Iată, în continuare, câteva amănunte legate de startul din acel an. Cele mai multe iahturi, din cele 156, sunt din Marea Britanie, 48 de vase, în vreme ce din Republica Cehia participă unul singur.

22 de căpitani de iaht sunt persoane a căror vârstă a depăşit 60 de ani, cea mai în vârstă fiind englezoaica Patricia Landamore de pe vasul Lucifero, născută în 1928, cel mai tânăr fiind germanul Manfred Kerstan de pe iahtul Albatros, născut în 1936 şi care se afla la cea de-a 7- a traversare a Atlanticului.

La bordul iahturilor din acel an se aflau şi 16 copii. Canadianul Cameron Fortin-Smith învăţa să infrunte Atlanticul la vârsta de numai 2 ani, la bordul lui True Grace. În privinta lungimii, ei bine, cel mai lung iaht, Free Spirit, are 23,17 metri, iar cel mai scurt, Leopard, are 7,86 metri. Dintre participanţi, unii vor încerca şi aventura mai mare a înconjurului lumii, alţii isi vor vedea cu ochii, pentru prima oară, la inceputul „pensiei”, visul de o viaţă. Cred că visul de a traversa un Ocean la bordul unei ambarcaţiuni cu pânze este cuibărit în capul fiecăruia dintre noi.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

10 răspunsuri la „Traversarea Atlanticului – înconjurul lumii cu iahtul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *