Plante medicinale ~ remedii pentru diverse afectiuni

tratamente cu plante medicinale

Această mică listă de boli poate nu cupride toate bolile organismului, dar cu un tratament cu plante medicinale în orice formă ar fi el administrat, acoperi mult mai mult din funcțiile organului afectat. Egiptenii si Sumerienii aveau cunostinte puternice despre folosirea plantelor cu leac. Am cercetat pentru voi carti cu remedii pe baza de plante si va ofer cu drag aceasta lista cu afectiuni si remediile cele mai potrivite pentru ele.

Plante medicinale cu utilizari si beneficii multiple

Dacă ai probleme cu rinichii și consumi ceai din plante medicinale pentru un anume diagnostic, asta nu înseamnă că restul organismului tău nu este atins de efectele plantelor de leac. Poți considera că dacă pentru boli de ficat consumi un ceai din infuzie de Cicoare, aceasta are un efect laxativ, adică este bună și pentru constipații. Mai departe poți înțelege că ajută la curățirea intestinului dacă tratamentul cu Cicoare durează mai mult de 3 zile. Cu alte cuvinte poți chiar să slăbești folosind planta de cicoare.

tratamente cu plante medicinale

La orice tratament prezentat mai jos, personal recomand să fie însoțit de un regim alimentar cel puțin pe perioada de administrare. Tratamentul cu plante medicinale însoțit de un regim alimentar, crește și timpul de vindecare dar mărește și rezistența organismului la a se păstra sănătos cât mai mult timp. Rezistența organismului este strict legată de comportamentul, conduita de viață a fiecăruia, dar dacă te doare și vrei să te vindeci, poți face un efort să renunți la anumite obiceiuri ce știi că nu-ți fac bine.

Un regim alimentar este simplu, pe scurt trebuie să mănânci sănătos (supe, salate, creme etc), dar mai detaliat, fără prăjit (ceapă, carne, grăsime, ulei), produsele le poți consuma, dar fierte sau crude, să respecți cele 3 mese principale, masa pe o zi să fie măcar 40% legume și fructe crude fie consumate direct fie în salate, apoi fără sucuri de la magazin, fără pâine (sau maxim o felie la masă), fără coca cola… în principiu cât mai puține produse preparate și cu cod de bare pe el. Cu o cură de 3-4 zile ar trebui să simți efectele unei alimentații echilibrate.

Iată și lista cu bolile și tratamentul lor cu plante medicinale:

Balonari abdominale
Anason Infuzie din o lingurita de fructe la 300 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara si se bea in 3 reprize inainte de masa. Nu se administreaza bolnavilor de ulcer gastric, duodenal si colita. Fructele vechi pot fi toxice.

Boala Raynaud
Talpa-gastei Infuzie din 15 g pulbere parti aeriene, la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se iau 3-4 linguri pe zi.

Boli ale aparatului urinar
Pufulita de colina Foarte bună pentru tratarea bolilor renale – activeaza functia renala marind cantitatea de urina eliminata, stimuleaza si grabeste refacerea tesuturilor afectate, mai ales a celor renale. Infuzie din o lingurita cu varf pulbere de planta peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, 30 de minute inainte de masa.

Boli de ficat
Cicoare Infuzie din 2 g fruze uscate si maruntite la o ceasca de apa clocotita. Se lasa 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 1-2 cesti pe zi caldute.

Bronsectazie
Ienupar Infuzie din 2 lingurite frunze peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se beau 4 linguri pe zi.

Bronsite
Busuioc Infuzie din o lingurita pulbere frunze la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Bronsita cronica, bronsite
Cimbru Infuzie din o lingurita pulbere de planta la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperit 10-15 minute. Se strecoara si se beau 2 cani pe zi.

Calmarea nervilor
Amareala Vin tonic pregatit din 90 g radacina uscata si maruntita la 500 ml vin bun. Se fierbe 10 minute, se lasa la racit 1-2 ore, se strecoara, se bea cate o lingura d emai multe ori pe zi. Atentie! Dozele trebuie respectate. In doze mari, planta devine vomitiva si purgativa.

Plante medicinale care sustin lupta impotriva celulelor canceroase:

Cancer gastric
Cartof Suc proaspat extras din tuberculi. Se bea cate un pahar pe zi, de 4 ori pe zi, timp de o luna.

Cancer genital
Norocel Extract alcoolic din rizomii proaspeti ai plantei. Se scot din pamant, se piseaza si se introduc intr-o sticla. Se toarna tuica (35-40°) intr-o cantitate ce trebuie sa depaseasca inca o data nivelul materialului ce a fost pus la macerat.Se astupa cu dop si se lasa la soare timp de 10 zile. Din cand in cand sticla se agita pentru uniformizarea extractului. Se strecoara. Se bea de trei ori pe zi cate un paharel inainte de masa.

Cancer hepatic
Pedicuta Infuzie din o lingurita planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se bea 1-2 cesti pe zi cu inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de masa.

Cancer mamar
Soia Se pun seminte de soia la inmuiat 48-72 de ore. La fiecare 12 ore se schimba apa. Dupa inmuiere se intind pe o panza umeda la intuneric si suficienta caldura pentru a germina. Se consuma cate 2-3 linguri de boabe incoltite pe zi.

Cancerul pielii
Tinctura de propolis 20-30 g propolis la 100 ml alcool de 30-40°. Se lasa intr-o sticla la macerat circa 7 zile sau mai putin, pana se obtine dizolvarea propolisului in alcool. Se iau 30 de picaturi intr-un pahar mic cu apa, de 2 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Cardiopatie ischemica
Ghimpe Decoct din o lingurita de planta maruntita la o cana cu apa. Se fierbe 10 minute la foc domol, se lasa acoperita 15 minute pentru a se raci. Se strecoara. Se bea doua cani pe zi dimineata si seara, pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de a minca, timp de 6 luni, dupa care se consuma numai o cana pe zi. In timpul tratamentului nu se maninca sarat, iute, piperat, acru si nu se consuma alcool.

Carie dentara
Morcov Se bea intre 50-500 ml suc de morcovi pe zi. De preferinta se bea un pahar dimineata, pe nemancate si unul seara, la culcare. Restul se bea pe parcursul zilei. La copii, sucul se dilueaza cu lapte sau cu apa.

Casexie
Nuc Infuzie din 4 linguri din frunze maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara, se iau cate 3 linguri pe zi.

Tratament cu plante medicinale pentru catar:

Catar bronsic
Mar Infuzie din 3-4 mere taiate marunt peste care se toarna 500 ml apa in clocot. Se lasa acoperita 3-4 ore. Se strecoara. Se indulceste dupa gust. Se beau intr-o zi 2-3 cani cu infuzie calduta, cu inghitituri rare.

Catar gastro-intestinal
Sunatoare Se iau cate 3 lingurite pe zi de ulei de sunatoare, cu 30 de minute inainte de masa. Tratamentul dureaza 3-4 saptamani.

Catar intestinal
Nalba mare Sirop din 15 g radacina maruntita, peste care se toarna 15 ml alcool de 50° si 300 ml apa. Se lasa la macerat o ora. Se strecoara. Se fierbe cu 300 g zahar pana la dizolvare. Se administreaza 1-2 lingurite la 1-2 ore.

Catar pulmonar
Hrean Infuzie din 15-30 g radacina taiata marunt la un litru apa fierbinte. Se lasa la macerat 12 ore. Se beau 2 cani pe zi, intre mese.

Catar urinar
Visin Decoct din o lingura cu cozi uscate la o cana cu apa. Se fierbe 10 minute la foc domol. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Cefalee
Levantica Infuzie din 1-2 lingurite flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se indulceste cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi.

Ciroza hepatica
Sulfina Suc obtinut din flori sau din frunze si flori cu ajutorul storcatorului de legume si fructe. Se beau de 2-3 ori pe zi cu 30 de minute inainte de masa. cate un pahar cu apa in care s-au pus 1-2 linguri de suc.

Cistite, pielocistite
Pin Sirop din 100 g muguri si 100 ml alcool de 70°. Se lasa la macerat 12 ore. Se adauga apoi un litru de apa clocotita si se lasa acoperit 6 ore. Se strecoara si se pastreaza in sticle bine astupate.

Colecistopatii
Turita mare Infuzie din o lngura cu pulbere de planta la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara, se beau 2-3 cani pe zi, inainte de mese.

Colecistita
Ridiche neagra Se beau 30-40 g ml suc stors din radacinile de ridiche cu circa 15 minute inainte de mese.

Remedii naturiste cu plante medicinale pentru colici si colite:

Colica abdominala
Musetel Extract dublu din 1-2 lingurite pulbere de flori la 100 ml de apa rece. Se lasa la macerat 30 de minute. Se strecoara. Peste florile ramase se toarna 100 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat 20 de minute. Se strecoara. Se amesteca cele doua solutii. Se bea inainte de a minca in 2 reprize pe parcursul unei zile.

Colica intestinala
Praz Decoct foarte concentrat din parti egale de praz tocat marunt si apa. Se fierbe 20-30 de minute. Se lasa acoperit la racit. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi.

Colica nefritica
Telina Vin tonic din o radacina taiata marunt, 100 g zahar si un litru vin alb. Se lasa la macerat 2-3 zile. Sticla se agita zilnic pentru uniformizarea extractului.

Colica renala
Sulfina Infuzie din o lingurita cu varf cu flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se beau 1-2 cani pe zi.

Colici gastrice si intestinale
Iarba neagra Decoct din 15-20 g planta uscata, maruntita, la 500 ml apa. Se fierbe 10-15 ml la foc domol. Se lasa la racit 10-15 minute. Se strecoara. Se bea o cana pe zi.

Colita de fermentatie
Zmeur Infuzie din 1-2 lingurite frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute, se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Colita de putrefactie
Polen Se iau 20 g pe zi, dimineata pe nemincate, timp de 30 de zile. Se fac 4 cure pe an, cate o luna la inceput de trimestru.

Congestie hepatica
Anghinare Infuzie din 2 lingurite cu planta maruntita, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Dupa 10 zile se pregateste infuzia din patru lingurite de planta maruntita la 300 ml apa clocotita. Se urmmeaza tratamentul 10 zile, dupa care se pregateste infuzia din 5 lingurite de planta la 300 ml apa clocotita si se ia inca 10 zile. Se face pauza o luna, dupa care se reia tratamentul in acelasi mod.
Contraindicatii. Nu se administreaza in afectiuni acute renale si hepatobiliare.

Congestie pulmonara
Zmeur Infuzie din o lingurita cu frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara. Se indulceste cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi.

Conjunctivita
Otet de mere Doua lingurite la un pahar cu apa. Se beau 3 pahare pe zi, dupa mesele principale.

Cuperoza
Cirese Infuzie din o lingura cu fructe uscate la o cana cu apa. Se beau 3 cani pe zi.

Constipatie cronica
Crusin Decoct din o lingura de pulbere de scoarta la o cana cu apa fierbinte. Se lasa acoperita 30 de minute, apoi se fierbe 15-20 de minute, la foc domol. Se bea caldut seara, la culcare. In constipatii puternice, se poate bea si dimineata o cana.

O grupare in ordine alfabetica a tuturor afectiunilor (de tip Afectiune-Planta recomandata) gasiti aici: sursesanatate.ro

Consumați cu încredere plante medicinale dar și responsabil. Nu exagerați și păstrați dozaje rezonabile. Înainte de a începe un tratament pe bază de plante medicinale consultați un medic de specialitate sau un farmacist. Consumați plante medicinale proaspete care să nu fie mai vechi de un an. Recomandam să le cumpărați anual de la culegători sau de la producători, în stare proaspătă și să le uscați voi. Plantele uscate se păstrează în pungi de hărtie sau carton, nu plastic!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *