Traista ciobanului recomandata in hemoragii, tumori si hipertensiune

Traista ciobanuluiin latina Capsella bursa-pastoris – este o planta medicinala erbacee, anuala sau bianuala. In popor se mai numeste arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, păsățel, paștele-calului, plosca ciobanului, punga-babei, punga-popii, punguliță, rapăn, straja-ciobanului, tășculiță. Se recunoaste usor dupa floricelele mici albe si invelisul semintelor in forma de inima.

Traista ciobanului – beneficii pentru sanatate

Partile aeriene ale plantei de traista ciobanului au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara. Principiile active au proprietati astringente, vasodilatoare coronariene, vasoconstrictoare si hemostatice asupra uterului, usor diuretice, analgezice, reglatoare ale tensiunii arteriale, antitumorale. Se pare ca principiile hemostatice nu exista in planta proaspata. Ele se formeaza in timpul uscarii plantei. Conservarea indelungata a plantei diminueaza efectele. Cercetari experimentale au confirmat efectele antitumorale, datorate acidului fumărie.

Părțile aeriene ale plantei de traista-ciobanului se recomanda in hemoragii uterine, diaree, hipotensiune si hipertensiune arteriala, ateroscleroza, boli de rinichi, angina pectorala.

Cand se culege traista ciobanului – Recoltare:

Traista-ciobanului se recolteaza in aprilie-mai, când fructificatiile lipsesc sau sunt rare. Planta se taie de sub rozeta de frunze. Se usuca la umbra, in strat subtire.traista ciobanului planta medicinala

Ceai de traista ciobanului in uz intern

Pentru tratarea anginei pectorale, in insuficienta cardiaca, ateroscleroza, hipertensiune, dismenoree (menstre neregulate), metroragii (hemoragii uterine), diaree, se recomanda infuzia de traista-ciobanului, din 1-2 lingurite cu pulbere de planta sau planta uscata maruntita, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea aterosclerozei, in hipertensiune si metroragii se recomanda infuzie din 2-3 lingurite de planta la o cana cu apa. Se lasa la infuzat 15-20 de minute si se iau cate 4-5 linguri pe zi. Pentru reglarea ciclului menstrual, se iau 6-8 linguri pe zi, inainte de ciclu.

Pentru tratarea hemoragiilor interne (stomac, plamani), in litiaza renala, ciclu cu sange abundent, se prepara un decoct din 4-5 g de planta uscata si maruntita la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute, dupa care se lasa in repaus 10-15 minute. Se strecoara si se iau cate 3 linguri, de 3 ori pe zi.

Pentru tratarea hemoragiilor interne si durerilor de stomac, se prepara un macerat de traista-ciobanului din 180 g planta maruntita, peste care se toarna 1 l de vin natural. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care sticla se agita zilnic pentru uniformizarea extractului. Se strecoara, iar planta ramasa ca reziduu se stoarce. Se pastreaza in sticle bine astupate si inchise la culoare. Se ia cate o lingura la nevoie.

Pentru combaterea ciclurilor frecvente, neregulate si in hemofilie, se foloseste extract fluid, din care se iau 2 lingurite pe zi, timp de 10 zile inainte de ciclu, iar in caz de hemofilie, atunci cand este cazul.

Traista ciobanului in uz extern

Empiric, pentru tratarea blenoragiei (gonoree), se fac spalaturi vaginale cu decoctul obtinut din planta.

Poze cu traista ciobanului – planta medicinala

Care este gandul tau?