Traista ciobanului sub formă de ceai sau tinctură, recomandată în hemoragii, tumori și hipertensiune

Ascultă acest articol:

Flori mici albe de la planta medicinala traista ciobanului

Traista ciobanuluiîn latină Capsella bursa-pastoris – este o plantă medicinală erbacee, anuală sau bianuală. În popor se mai numește arior, buruiană de friguri, coada-pisicii, păsățel, paștele-calului, plosca ciobanului, punga-babei, punga-popii, punguliță, rapăn, straja-ciobanului, tășculiță. Se recunoaște ușor după floricelele mici albe și învelișul semințelor în formă de inimă.

Traista ciobanului, o plantă medicinală cu beneficii pentru sănătatea umană și veterinară

Părțile aeriene ale plantei de traista ciobanului au utilizări terapeutice în medicina umană și veterinară. Principiile active au proprietăți astringente, vasodilatoare coronariene, vasoconstrictoare și hemostatice asupra uterului, ușor diuretice, analgezice, reglatoare ale tensiunii arteriale, antitumorale. Se pare că principiile hemostatice nu există în planta proaspătă. Ele se formează în timpul uscării plantei. Conservarea îndelungată a plantei diminuează efectele. Cercetări experimentale au confirmat efectele antitumorale, datorate acidului fumărie.

Părțile aeriene ale plantei de traista-ciobanului se recomandă în hemoragii uterine, diaree, hipotensiune și hipertensiune arterială, ateroscleroză, boli de rinichi, angină pectorală.

Utilizări tradiționale ale plantei medicinale traista-ciobanului

Planta a fost utilizată din punct de vedere medical ca hemostatic, diuretic și antipiretic (combate febra) în China și Japonia timp de secole. Întreagă plantă a fost utilizată pentru a trata edemele cauzate de nefrită, în scaunul cu sânge, menoragie și hipertensiune. Frunzele și rădăcinile plantei au fost folosite ca legume comestibile, fiind consumate crude sau fierte. Ceaiul din toată planta de traista ciobanului era utilizat ca antiscorbutic, astringent, diuretic, emenagog, hemostatic, hipotensiv. Ceaiul din traista ciobanului uscată era folosit că remediu împotriva hemoragiilor de orice fel.

Cand se culege planta traista ciobanului – Recoltare, uscare și pastrare

Cel mai important aspect este să se identifice planta. Recunoaștem planta prin învelișul semințelor în forma de inimă! Flori mici, albe, dispuse radial de o tijă principală, mai alungită în timpul înfloririi. Specific plantei, rozeta cu frunzele bazale.

Traista ciobanului se culege în aprilie-mai, când fructificațiile lipsesc sau sunt rare. Planta înflorită se taie de sub rozeta de frunze de la sol. Se recoltează pe timp frumos, după ora 10, după ce se ridică roua.

Se usucă la umbră, în strat subțire sau atârnat în legături.

Recomandarea utilizatorilor de plante medicinale este ca după recoltare și uscare, pentru păstrare, să se mărunțească planta și să se păstreze în pungi de hârtie sau carton.

Poze cu planta medicinală traista ciobanului – flori, tulpină, semințe, frunze

Cum se prepară acasă tinctura din traista ciobanului

Ingrediente necesare pentru tinctura de traista ciobanului:

  • 4 linguri de plantă uscată și tocată;
  • alcool de 96 de grade cât să acopere planta (60-100 ml).

Mod de preparare:

Planta uscată se pune într-un borcănel de sticlă. Se adaugă alcoolul peste plantă și se închide etanș cu capacul. Se amestecă bine și se lasă să stea într-un loc răcoros și întunecat, timp de 6 săptămâni. Se strecoară apoi și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare.

Despre tratamente cu tinctură de traista ciobanului

Se consumă intern și extern, după cum este necesar. Pentru început se consumă câteva picături, apoi se poate mări doza. Nu se consumă tinctură de traista ciobanului în timpul sarcinii.

Tinctura de traista ciobanului se recomandă după naștere. Este excelentă pentru oprirea sângerării, atât la nivel intern, cât și la nivel local – ceea ce înseamna că este recomandată pentru hemoragie.

Bineînțeles, este bună și pentru rănile care sângerează. De asemenea, poate fi folosită pentru a ajuta în perioadele dureroase ale ciclului menstrual și în infecțiile tractului urinar (este un diuretic).

traista ciobanului planta medicinala

Sfaturi pentru uzul intern de ceai de traista ciobanului

Pentru tratarea anginei pectorale, în insuficiență cardiacă, ateroscleroză, hipertensiune, dismenoree (menstre neregulate), metroragii (hemoragii uterine), diaree, se recomandă infuzia de traista-ciobanului, din 1-2 lingurițe cu pulbere de plantă sau plantă uscată mărunțită, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 10-15 minute după care se strecoară. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea aterosclerozei, în hipertensiune și metroragii se recomandă infuzie din 2-3 lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 15-20 de minute și se iau cate 4-5 linguri pe zi. Pentru reglarea ciclului menstrual, se iau 6-8 linguri pe zi, înainte de ciclu.

Pentru tratarea hemoragiilor interne (stomac, plămâni), în litiază renală, ciclu cu sânge abundent, se prepară un decoct din 4-5 g de plantă uscată și mărunțită la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 5 minute, după care se lasă în repaus 10-15 minute. Se strecoară și se iau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi.

Pentru tratarea hemoragiilor interne și durerilor de stomac, se prepară un macerat de traista-ciobanului din 180 g plantă mărunțită, peste care se toarnă 1 l de vin natural. Se lasă la macerat 10 zile, timp în care sticlă se agită zilnic pentru uniformizarea extractului. Se strecoară, iar planta rămasă ca reziduu se stoarce. Se păstrează în sticle bine astupate și închise la culoare. Se ia câte o lingură la nevoie.

Pentru combaterea ciclurilor frecvente, neregulate și în hemofilie, se folosește extract fluid de traista ciobanului, din care se iau 2 lingurițe pe zi, timp de 10 zile înainte de ciclu, iar în caz de hemofilie, atunci când este cazul.

Traista ciobanului în uz extern

Empiric, pentru tratarea blenoragiei (gonoree), se fac spălături vaginale cu decoctul obținut din plantă.

Traista ciobanului – Contraindicații, precauții

Se recomandă un consum atent al plantei în cazul persoanelor cu probleme cardiace. Supradozarea poate duce la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, la persoanele care au probleme cu formarea cheagurilor, se recomandă o atenție sporită în cazul consumului preparatelor cu traista-ciobanului (ceai sau tinctură).

ATENȚIE

În doze mari, poate să provoace contracții uterine (Deci, nu utiliza în timpul sarcinii, ci dupa naștere și alăptare.) Rar, poate contribui la formarea cheagurilor de sânge. Deci, se administrează cu precautie și se utilizează in doze mici!

Bibliografie:

  • Universul plantelor – prof. Dr. Constantin Pârvu;
  • Constituenții chimici și efectele farmacologice a plantei medicinale Capsela bursa-pastoris

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *