Taierea pomilor fructiferi, perioade optime de aplicare

taierea pomilor fructiferi recomandari

În acest articol nu vom trata tehnicile aplicate pentru taierea pomilor, ci vom discuta despre perioadele optime în care putem recurge la curățirea pomilor. Micii grădinari, precum noi, au nevoie să știe că există mai multe feluri de tăieri în rândul pomilor. De exemplu: taierea pomilor de întinerire, taierea pomilor de întreținere, taierea pomilor de fructificare și chiar taierea pomilor cu scopul de a oferi o forma artistică.

Taierea pomilor și arbuștilor fructiferi se recomandă a se face în perioada de repaus, de la căderea frunzelor până la apariția mugurilor (primăvara). Totuși, această lucrare este bine să fie suspendată în perioade cu geruri mari și după ninsori abundente.

Taierea pomilor făcută primăvara prea târziu, după umflarea mugurilor, se recomandă numai când pomii (caișii, migdalii, piersicii) au fost prinși de ger, căci se pot deosebi mult mai ușor mugurii și ramurile vătămate de cele sănătoase, deci, în cele din urmă, se pot înlătura fără greutate.

Rezultatele cele mai bune, pentru unele specii pomicole (cireș, soiuri timpurii de piersic) se obțin la taierea pomilor în verde, mai exact, după culesul fructelor, în această perioadă rănile se vindecă mai bine, nu există posibilitatea să apară scurgeri de clei, iar lăstarii rămași pe pomi se pregătesc mult mai bine pentru iarnă.

Cunoscătorii și experții recomandă la taierea pomilor în verde să se suprime acele ramuri de rod, epuizate, cât și lăstarii prea deși, situați sub șarpante, scurtarea unor ramuri de semischelet și eliminarea lăstarilor concurenți. Condiția de respectat este să nu se îndepărteze mai mult de 20-30% din frunziș.

Greșeli la taierea pomilor

taierea pomilor fructiferi recomandari
Recomandări pentru taierea pomilor fructiferi

Taierea pomilor nu trebuie făcută după șablon, ci în mod diferențiat, după particularitățile de creștere și de fructificare ale fiecărei specii de pomi și arbuști fructiferi, precum și în funcție de perioadele de vârstă. Greșelile ce se pot face, le poți evita dacă activitatea ta de tăiere nu se rezumă la următoarele:

  • se taie numai uscăturile și ramurile prea dese, fără a se interveni asupra ramurilor de semischelet și de rod (ele trebuie întinerite periodic)
  • se scurtează toate ramurile anuale mijlocii și lungi (tunderea pomilor), fără a se ține cont că astfel se înlătură mugurii de rod, mai ales la măr și păr, unde mugurii de rod au poziție terminală
  • se suprimă ramurile anuale scurte, adică tocmai acelea care poartă muguri de rod
  • se înlătură din mugurii de rod sau se lasă muguri de rod în exces
  • se lasă cepi sau inelul de îngroșare de la baza ramurilor se taie, astfel se crează răni prea mari, greu de vindecat
  • se lasă semischeletul prea lung și des, asta face ca pomii să se supraîncarce cu fructe
  • se forțează aplecarea unor ramuri (la pomi viguroși), producându-se leziuni, mai ales la păr și prun, care au lemn fragil.

Cu speranța că v-am putut oferi puțin ajutor, în încheiere, nu uitați scara, fierăstrăul și aveți grijă să nu fiți un călău în livadă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *