Tabelul lui Mendeleev – Versiunea actualizata din 2017

Clasificarea si cautarea diferitelor modele in ceea ce priveste materia a inceput inca din cele mai vechi timpuri. In timpul lui Aristotel (circa 330 i.Hr.) apa, focul, pamantul si aerul au fost considerate elementele de baza pentru tot ceea ce ne inconjoara. De-a lungul timpului, numeroase observatii si experimente au dus la descoperirea de noi elemente si implicit a tabelul periodic (tabelul lui Mendeleev). Tabelul lui Mendeleev este sistemul de clasificare stiintific pentru elementele chimice.

Definirea Elementelor inainte de Tabelul Lui Mendeleev

Antoine Laurent Lavoisier a fost primul care a definit ceea ce este un element. El l-a descris ca materia de baza, care nu mai poate fi defalcata prin mijloace chimice. Aceasta a fost descrisa in lucrarea sa din anul 1789 “Tratatul asupra elementelor chimice”. Opera sa a inclus o modalitate de a numi noi elemente, impreuna cu 33 de elemente (unele s-au dovedit a fi amestecuri si compusi). Munca sa a fost bazata pe activitatea desfasurata anterior de alti specialisti in domeniu precum si de colegii sai.

Lucrul in curs de desfasurare

In 1828, Jons Jakob Berzeliou a stabilit un grafic de greutate atomica si caracterele utilizate pentru elementele chimice. Definirea grupurilor de triada a fost realizata de catre Johann Dobereiner in 1829. Aceasta a fost un model de “pre-tabelul lui Mendeleev”. In 1864, John Newlands a aranjat elementele chimice dupa greutatea atomica, fara spatiu pentru elementele care nu erau cunoscute. In 1869, Lothar Meyer a pus bazele unui tabel periodic, iar in acelasi timp, Dimitri Mendeleev a realizat propriul sau tabel periodic. Ambele modele erau bazate pe greutatea atomica, insa erau departe de ceea ce este astazi tabelul lui Mendeleev.

Tabelul lui Mendeleev

Modele diferite de elemente au fost vazute de un numar considerabil de oameni. Cu toate acestea, exista doar o persoana care iesea in evidenta ca fiind parintele fondator al tabelului periodic. Dimitri Mendeleev, un om de stiinta rus in chimie, este cunoscut ca tatal tabelului periodic sau a Tabelului lui Mendeleev. La momentul cand el lucra la aranjarea elementeleor pentru tabelul periodic, existau 63 elemente cunoscute. El a creat modelul folosind masa atomica si a prezis ca mai urmeaza sa se descopere si alte elemente.

Tabelul lui Mendeleev actualizat in 2017

Pe Unul dintre blog-urile dedicate stiintei, pe care am inceput sa-l citesc de curand, am intalnit o stire cum ca IUPAC a modificat sistemul periodic al elementelor chimice, si chiar de mai multe ori.

Tabelul lui mendeleev versiunea iupac 2017

Tabelul lui mendeleev versiunea IUPAC 2017

Sistemul periodic al elementelor chimice este schimbat de fiecare data cand cineva creeaza un element nou intr-un laborator. Aceasta schimbare este mai fundamentala decat documentarea unui element obscur, instabil, cu foarte putini oameni interesati de aceste lucruri. Greutate moleculara a zece elemente a fost schimbata de la un numar fix la un interval. De ce?

Pentru a intelege de ce sistemul periodic al elementelor a fost schimbat, avem nevoie sa ne intoarcem si sa revizuim un pic teoria atomica:

Protonii si numarul atomic definesc elementul

Fiecare atom are un anumit numar de ioni pozitivi, numiti protoni. Numarul de protoni intr-un atom determina caracteristicile acestui element, numele sau si locul in sistemul periodic al elementelor chimice (Tabelul Lui Mendeleev). Numarul de protoni dintr-un atom este numarul sau atomic. Diagrama este aranjata in ordine crescatoare a numerelor atomice, de la primul rand. Hidrogenul cu un singur proton, Heliu cu doi protoni, Litiu cu trei protoni, si asa mai departe.

Electronii sunt urmatoarele elemente subatomice importante

Electronii sunt ioni incarcati negativ si au greutatea foarte mica. Ponderea acestora in notatia stiintifica ajunge pana la zece la minus 19. Deci, pentru multe scopuri, cum ar fi calcularea greutatii unui element si pentru aceasta explicatie, puteti ignora greutatea electronilor. Un element neutru perceput are acelasi numar de electroni si protoni.

Ionii sunt particule incarcate

Daca un atom are un numar diferit de electroni decat de protoni, atunci acel atom este, de asemenea, un ion. Atomii cu electroni mai putini decat protoni, sunt incarcati pozitiv si se numesc cationi. Atomii cu electroni mai multi decat protoni sunt incarcati negativ si se numesc ioni.

In timp ce numarul de protoni intr-un atom identifica elementul, numarul de ioni din element dezvaluie cat de reactiv este elementul din Tabelul lui Mendeleev.

IUPAC – Uniunea internationala de chimie pura si aplicata – responsabila cu anuntarea oricarei aparitii in Tabelul lui Mendeleev sau in lumea chimiei, ne asteapta anul acesta la cel de-al 46-lea Congres International de Chimie in Brasilia (sursa oficiala).

Articol etichetat cu:

Care este gandul tau?