Sucul de sparanghel si sparanghelul – Proprietati si beneficii

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena, un membru al familiei LILIACEAE, familie ce include prazul, usturoiul si ceapa. Acesta este o tulpina ce are ca terminatie un mugur compact, ascutit, ca o sulita. Ceea ce e posibil sa te surprinda este faptul ca exista vreo cateva sute de specii de sparanghel. Doar cateva dintre acestea sunt comestibile. Sparanghelul si sucul de sparanghel au un gust special. Putem spune ca gustul se poate apropia foarte usor de cel al conopidei, insa cel mai bine e sa incerci sa vezi. Gustul sparanghelului depinde si de conditiile in care acesta a crescut.

Popular, se mai numeste asperang, coasta-dracului, coasta-vrajmasului, iepurel, ragila-pamantului, sparang, sperghic, umbra-cucuhii, umbra-iepurelui.

Desi se gaseste in comert pe tot parcursul anului, sparanghelul este cel mai usor de procurat primavara, deoarece se recolteaza cu precadere in lunile martie – iunie, cand acesta ajunge la inaltimea de 15- 20 cm.

Soiurile consumate sunt de obicei de culoare verde sau verde violet. Exista, de asemenea, o varietate de sparangel de culoare alba care se cultiva in subteran pentru a-i pastra aroma delicata, insa aceste tulpini, lipsite de lumina soarelui, duc lipsa de pretioasa clorofila.

In comparatie cu alte legume, sparanghelul este mult mai scump, fiind recoltat manual.

Calitati nutritive ale sparanghelului

Sparanghelul este un aliment alcalin bogat in proteine, dar sarac in calorii si carbohidrati. Este o sursa excelenta de potasiu, acid folic, vitaminele A, C si K, dar exista si urme ale complexului de vitamine B.

O sursa buna de fibre dietetice, sparanghelul este, de asmenea, bogat in niacina, fosfor si sodiu. Cel mai impresionant este faptul ca sparanghelul este una dintre cele cateva legume care au calciu si magneziu intr-un raport ideal de 2:1.

Lastarii de sparanghel se consuma in stare etiolata sau verzi, preparati sub diferite forme: supe, ciorbe, pane, budinci, cu sos de maioneza, sos alb, sub forma de suc, etc. Au valoare energetica scazuta, 14 kcal/100 g. Au un gust specific. Sunt recomandati ca aliment in cura de slabire si diabet.

Sparanghelul in terapiile naturiste

Radacina de sparanghel are utilizari terapeutice in madicina umana culta si traditionala. Proprietati ale radacinii da sparanghel: depurativ, diuretic, drenor pulmonar, hepatic, intestinal si renal, fluidifiant sangvin, hipoglicemiant, calmant al eretismului cardiac (excitatie nervoasa), tonic hepatic si nervos, sedativ, digestiv, expectorant, laxativ.

Actiune farmacodinamica:

  • activeaza procesele de eliminare a toxinelor din corp
  • actioneaza asupra epiteliului renal marind cantitatea de urina eliminata in timp
  • fluidifica sangele
  • produce scaderea glicemiei
  • calmeaza excitatia nervoasa a inimii
  • stimuleaza functia ficatului si a sistemului nervos
  • stimuleaza digestia
  • favorizeaza expectoratie producand eliminarea din bronhii si plamani a substantelor daunatoare
  • mareste peristaltismul intestinal
  • usureaza tranzitul intestinal si defecatia.

Este recomandat in astenii fizice si intelectuale, convalescente, anemii, demineralizare, insuficienta hepatice si renala, colici gastrointestinale si renale, atonia vezicii urinare, cistita, afectiuni renale si ale cailor urinare, nefrita, obezitate, oxiuroza, hidropizie, ascita, bronsita cronica, palpitatii, sciatica, vascozitate sanguina, diabet.

Cand se culege sparanghelul ~ Recoltare

Lastarii de sparanghel se culeg incepand din anul al 3-lea de cultura, cu un sezon de taiere limitat la 2-3 saptamani. In anii urmatori recoltarea se extinde la 4-6 chiar 8 saptamani. Recoltarea sparanghelului se face dimineata, cand lastarii sunt suculenti, prin rasucirea si ruperea lor. Dupa recoltare se valorifica imediat pentru a nu-si pierde calitatile gustative. Chiar in primele 24 de ore de la cules are loc o scadere a continutului de zahar si o crestere a cantitatii de material fibros. Se pastreaza in incaperi racoroase, intunecate.

Desfiintarea culturii de sparanghel se face la 12-14 ani. Rizomul si radacinile de sparanghel se recolteaza incepand din anul 3 de cultura, cand se cere tratarea unor afectiuni. Recoltarea se face la nevoie, in orice anotimp.

Sparanghelul si sucul de sparanghel – Beneficii pentru sanatate

Sucul de asparagus sau sparanghel

Sparanghelul contine din abundenta un aminoacid special, numit asparagina, care ajuta la curatarea organismului de toxine. La unele persoane, in urma consumului de sparanghel, urina poate avea un miros neplacut sau intepator, tocmai datorita acestui proces de dezintoxicare. Nu iti fa griji in acest caz, bucura-te doar ca rinichii tai primesc un extra-tratament de curatare.

Sparanghelul este una dintre legumele dense in substante nutritive sanatoase care ajuta in multe afectiuni:

  • Sucul de sparanghel neutralizeaza aciditatea sangelui. Alcalinitatea sucului de sparanghel este eficienta in reducerea aciditatii din sange si ajuta la curatarea tesuturilor si a muschilor de depunerile toxice.
  • Bea suc de sparanghel pentru artrita si reumatism. Un element fito-chimic unic, prezent in sucul de sparanghel, are efect antiinflamator si ajuta la ameliorarea artritei si a reumatismului.
  • Consuma sucul de sparanghel pentru tranzitul intestinal. Consuma suc de sparanghel in mod regulat pentru efectul usor laxativ si pentru fibrele alimentare ce confera un tranzit intestinal regulat.
  • Cancerul. Sparanghelul este o sursa importanta de antioxidanti si glutation, care ajuta la prevenirea cancerului.
  • Sucul de sparanghel poate ameliora cataracta . Antioxidantii si glutation-ul din sucul de sparanghel previn progresia cataractei si a altor probleme cu ochii.

Sucul de sparanghel ajuta in caz de Diabet / Hipoglicemie

  • Mineralele sanatoase din sucul de sparanghel il fac un element important in dieta persoanelor ce tin sub control nivelul zaharului din sange.
  • Sucul de sparanghel este un bun diuretic. Sparanghelul este o leguma minune, un bun diuretic, iar eficacitatea sa este sporita atunci cand acesta este consumat in forma de suc.
  • Boli de inima. Bea o cantitate mica de suc de sparanghel amestecat cu miere de albine, de 3 ori pe zi, pentru a avea o inima mai rezistenta.
  • Sucul de sparanghel este recomandat pentru rinichi. Proprietatile diuretice si alcaline ale sparanghelului ajuta la prevenirea si chiar la dizolvarea pietrelor de la rinichi. Consumat in mod regulat, sucul de sparanghel ajuta la ruperea si dizolvarea cristalelor de acid oxalic formate in rinichi.
  • Se consuma sucul de sparanghel in caz de sindrom premenstrual. Efectul diuretic al sucului de asparagus ajuta la ameliorarea balonarii in perioada menstruatiei. Magneziul prezent in sucul de sparanghel ajuta la ameliorarea iritabilitatii, oboselii si a depresiei.
  • Se recomanda sucul de sparanghel in cazul femeilor insarcinate. Continutul ridicat de acid folic, calciu si alte minerale din sucul de sparanghel sunt importante in reducerea riscului de aparitie a unor malformatii congenitale si de greutate scazuta la nastere. Efectul diuretic al sucului de asparagus este, de asemenea, de mare ajutor in reducerea retentiei de apa la femeile gravide.

Sparanghelul in tratamentele interne

Pentru tratarea asteniei fizice si intelectuale, anemiei, insuficientei hepatice si renale, litiazei urice, diabetului, gutei, artritismului, bronsitei cronice, palpitatiilor:

  • se consuma ca atare, in stare cruda, trecut prin razatoare, in aperitive, salate de sparanghel sau fiert in preparate culinare dietetice
  • se prepara un decoct din 20g lastari de sparanghel tineri la 1 l de apa. Se fierbe 30 de minute. Se bea in cursul zilei, in 3-4 reprize
  • suc de sparanghel proaspat, obtinut prin taierea in bucati a lastarilor si introducerea lor in storcatorul de fructe si legume. Sucul de sparanghel se poate obtine si prin razuirea lastarilor si stoarcerea prin tifon. Se beau 1-2 pahare pe zi.

Pentru tratarea eretismului cardiac, se recomanda sirop de sparanghel, pregatit din o parte suc de rizom si radacina si o parte zahar brun. Se fierbe pe baie de aburi pana la obtinerea consistentei dorite. Se iau 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Siropul de sparanghel are efect sedativ.

Pentru tratarea colicilor intestinale si renale, se prepara o tinctura de sparanghel, din o parte radacina si rizom la 3 parti de alcool concentrat. Se lasa 15 zile la macerat la temperatura camerei. Sticla se agita de 2-3 ori pe zi. Se strecoara in sticle inchise la culoare. Se iau 5-10 picaturi pe zi.

Pentru eliminarea obiectelor ascutite inghitite accidental, se consuma rizom de sparanghel fiert in cantitate mai mare. Structura filamentoasa inglobeaza obiectul, eliminandu-l prin defecatie fara a provoca leziuni.

Sfaturi utile pentru iubitorii de sparanghel!

Atunci cand cumperi sparanghel, alege tulpinile drepte, ferme. Intotdeauna consuma sparanghelul in stare proaspata pentru a beneficia la maxim de calitatile lui vindecatoare. Daca intentionezi sa-l depozitezi, atunci pune-l intr-o punga de plastic si rezista pana la 3 zile in frigider.

Consuma sparanghel pentru fibrele dietetice, insa nu ezita sa-l consumi si sub forma de suc simplu sau in amestec cu alte elemente.

Sugestie pentru a prepara un pahar de suc de sparanghel:

  • foloseste un buchet de sparanghel (10-12 tulpini),
  • 1 morcov,
  • 2 mere verzi
  • o felie de lamaie.

Pentru a pastra mineralele si sodiul, este indicat sa consumi sparanghelul crud in salate. Daca ti se pare prea mult, atunci prepara sparanghelul la aburi si evita fierberea lui. De asemenea, evita sa gatesti sparanghel in vase de fier, deoarece taninurile interactioneaza cu fierul, ceea ce duce la decolorarea tulpinilor.

Cum se cultiva sparanghelul

sparanghel

Daca vrei sa plantezi sparanghel la tine acasa, ai doua posibilitati, sa plantezi radacini sau sa incerci semintele. Daca incerci semintele, atunci trebuie sa astepti 2-3 ani pentru ca planta care iese sa poata fi consumata, in schimb, cu radacina, trebuie sa astepti doar un an, in al doilea se poate recolta. Singura problema este ca la noi in tara nu se comercializeaza radacini de sparanghel asa cum se intampla in alte tari unde acestea pot fi gasite in magazinele de specialitate.

Noi acum suntem la al treilea an si deja sparanghelul are cativa centimetri. Cum sparaghelul este o planta perena, o sa ne bucuram mult timp de prezenta lui magica in gradina noastra de la Vidra!

Alege sa fii sanatos, oriunde te-ai afla!

Care este gandul tau?