Spanac verde crud pentru o viata colorata! Sucul de spanac – proprietati si beneficii

Dupa cum ne-am inteles in articolul despre sfecla rosie, spanacul (in latina Spinacia oleracea) face parte din aceeasi familie, Amaranthaceae. Se pare ca exista mai multe tipuri de spanac, insa in general, are frunzele netede, largi, lunguiete, de un verde jad. Are un gust usor amar ca si frunzele de sfecla rosie, si usor sarat ca mangoldul (chard). Spanacul a fost intotdeauna cunoscut pentru efectele de curatare, de regenerare, dar si pentru proprietatile nutritive pentru tubul digestiv, intestinul subtire si colon. Atunci cand este consumat si preparat in mod corespunzator, spanacul si sucul de spanac este benefic in corectarea multor afectiuni uzuale.

Cum se prepara sucul de spanac?

Sucul proaspat de spanac se poate obtine prin stoarcere, presare la rece, insa cum nu toata lumea are sau isi permite un storcator, ne ramane valabila varianta cu blenderul.

Sucul de spanac la blender se poate prepara in amestec cu fructe sau cu legume, dupa gustul si nevoia fiecaruia.

Proprietati nutritive ale spanacului

Spanacul este una dintre legumele cele mai bogate in nutrienti. Sucul de spanac proaspat este o sursa excelenta de clorofila. De asemenea, este o sursa bogata de vitamina A, C, E, K, complexul B, caroteni, acid folic, mangan, calciu, fier, iod, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, oligoelemente si cativa aminoacizi valorosi.

Mineralele din spanac sunt de tip alcalin, ceea ce il face util in reglarea PH-ului corpului. Se pare ca spanacul furnizeaza aceeasi cantitate de proteine ca si cum ai asimila daca ai consuma aceeasi cantitate de carne, in acest fel fiind o alternativa mai ieftina si mai sanatoasa pentru a obtine necesarul zilnic de proteine.

suc de spanac cu castravete pentru sanatatea ta

Suc de spanac cu castravete

Beneficii pentru sanatate ale consumului de spanac

Daca vrei sa beneficiezi la maxim de proprietatile spanacului, atunci cea mai eficienta forma de consum este sucul proaspat. Adauga sucul, dar si spanacul ca atare in dieta ta zilnica pentru a te bucura de nenumaratele beneficii in caz de:

  • Acidoza: mineralele sale alcaline sunt esentiale pentru curatarea tesuturilor si pentru mentinerea alcalinitatii sangelui, ceea ce face spanacul eficient in combaterea acidozei.
  • Anemie: continutul ridicat de fier din spanac il face un bun regenerator al sangelui. Se regenereaza si se reactiveaza celulele rosii din sange si proviziile de oxigen.
  • Antiinflamator: proprietatile alcaline ale spanacului il fac sa fie alegerea potrivita pentru persoanele care sufera de boli inflamatorii, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida.
  • Ateroscleroza: acidul folic si antioxidantii prezenti in spanac ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, reducand astfel riscul de aparitie al aterosclerozei.
  • Sangerari ale gingiilor: sucul de spanac, combinat cu cel de morcov, trateaza aceasta afectiune cauzata de deficitul de vitamina C si de un consum ridicat de zahar rafinat.
  • Cancer: clorofila si carotenul (luteina) din spanac sunt benefice in combaterea cancerului. Flavonoidele descoperite in aceste frunze verzi, sunt puternici antioxidanti si agenti anti-cancer. Studiile efectuate au demonstrat ca substantele din spanac incetinesc diviziunea celulara canceroasa. Se intampla in special in cazurile de cancer de san, cervical, prostata, stomac si cancer de piele.

    Afectiuni ale tractului digestiv:

  • continutul ridicat de fibre din spanac il fac un bun stimulent gastric. Datorita efectului de eliminare a reziduurilor acumulate in tractul digestiv, sucul de spanac este un laxativ usor. Mai mult, regenereaza, vindeca si hraneste tractul digestiv si tonifica functiile acestuia. Sucul este un adjuvant excelent pentru constipatie, colita, ulcer gastric si indigestie.
  • Probleme ale ochilor: continutul ridicat de vitamina A si carotenoide ajuta la prevenirea problemelor oculare ce apar odata cu inaintarea in varsta. Atunci cand sucul de spanac este combinat cu sucul de andive si de morcov, ajuta in mod eficient la prevenirea degenerarii maculare, a orbirii pe timp de noapte si in caz de cataracta.
  • Tensiune arteriala: un studiu recent ne arata ca anumiti compusi prezenti in spanac sunt benefici in scaderea tensiunii arteriale.
  • Osteoporoza: Continutul ridicat de vitamina K este esential in ancorarea calciului in oase, prevenind astfel aparitia osteoporozei.
  • Recomandat in sarcina si alaptare. Sursă bogata de acid folic, sucul de spanac ofera substantele nutritive necesare pentru dezvoltarea fatului, prevenind avorturile spontane si hemoragiile accidentale. Consumul de suc de spanac imbunatateste, de asemenea, calitatea si cantitatea laptelui matern.
salata de spanac cu fructe

Salata de spanac cu fructe

Modalitati de consum ale spanacului

Mai ai nevoie de alte prezentari? Cred ca s-au spus suficiente, pentru a adauga spanacul in dieta zilnica. Trebuie sa stii insa ca cele enumerate mai sus sunt doar cateva din beneficiile consumului de spanac. Plus de asta, sunt sigura ca il mai tii minte pe Popoye, cat de invincibil devenea dupa ce manca spanac. Trebuie neaparat sa-l consumi cat mai des cu putinta, mai ales ca acum incepe perioada lui de glorie – primavara.

Ori de cate ori poti, consumă spanacul crud, in salate, alaturi de fructe sau de alte legume. Poate fi servit ca si garnitura pentru alte mancaruri sau sandwich-uri, etc. Gaseste de fiecare data o modalitate creativa de a-l consuma crud, atunci cand nu il folosesti sub forma de suc, pentru a profita la maxim de miraculoasele sale beneficii.

Atentie – alergie la spanac – contraindicatii

Spanacul este unul din alimentele cel mai frecvent asociate cu alergii . Probabil din cauza nutrientilor compacti, oricare dintre agentii spanacului ar putea declansa o alergie la orice persoana care are o alergie la ceva.

Oricat de minunat si plin de beneficii pentru sanatate este, eu zic sa-l consumi mereu cu moderatie. Limiteaza-te la jumatate de litru de suc de spanac pe zi.

Alege sa ai o viata sanatoasa!

Ganduri si impresii pentru "Spanac verde crud pentru o viata colorata! Sucul de spanac – proprietati si beneficii":

Care este gandul tau?