Descopera puterea vindecatoare a sucului de sfecla rosie

Sfecla rosie (Beta vulgaris) face parte din aceasi familie ca si sfecla de zahar si spanacul. Frunzele de sfecla au un gust putin amar, dar sunt foarte bogate in clorofila. Chiar daca sunt putin amare, frunzele au o valoare nutritiva mai mare decat radacina. Sucul de sfecla rosie are un gust usor dulce, o culoare foarte intensa si proprietati vindecatoare.
sfecla rosie radacina si frunze

Atat radacina de sfecla rosie cat si frunzele sunt cunoscute pentru efectele sale, de a curata sangele si a-l regenera. Substanta vinovata de minunata culoare asemanatoare „ametistului” este betacyanina, aceasta reducand semnificativ nivelul de homocisteina.

Sfecla rosie – Proprietati si utilizari terapeutice

Sfecla rosie este bogata in vitaminele A, B1, B2, B6 si C. Se stie ca frunzele au un continut de fier mai mare chiar decat spanacul. Ele sunt, de asemenea, o sursa excelenta de calciu, magneziu, cupru, fosfor si sodiu. Mai mult, frunzele contin acid folic, mangan, potasiu, fibre si carbohidrati sub forma de zaharuri naturale. Continutul de fier este de cea mai buna calitate pentru regenerarea sangelui.

Principiile active ale sfeclei rosii au proprietati antibiotice, antiseptice, antitumorale, citostatice, colagoge, depurative, diuretice, hipotensive, echilibrante pentru sistemul nervos, laxative, tonice, sedative, nutritive, remineralizante, rubefiante, stimulente ale glicogenei.

Frunzele si radacina de sfecla rosie:

  • au proprietatea de a distruge microorganismele;
  • limiteaza dezvoltarea tumorilor prin oprirea multiplicarii celulelor canceroase;
  • favorizeaza secretia bilei;
  • retrage din masa umorilor toxinele si favorizeaza eliminarea lor;
  • actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata;
  • provoaca o usoara scadere a tensiunii arteriale;
  • echilibreaza functia intregului sistem nervos;
  • stimuleaza hematopoeza, constand in formarea de hematii (globule rosii), leucocite (globule albe), trombocite;
  • usureaza tranzitul intestinal si favorizeaza defecatia, cu aparitia scaunelor moi;
  • tonifiaza si aprovizioneaza organismul cu substante minerale;
  • stimuleaza transformarea la nivelul ficatului a glucozei in glicogen – rezerva de substanta energetice pentru corp.

Sfecla rosie si sucul de sfecla rosie sunt recomandate in afectiuni renale, afectiuni hematologice, anemie, artrita, astenie fizica si nervoasa, colita, cancer, constipatie, anterita, afectiuni hepatice, guta, gripa, viroze, afectiuni ale vezicii urinare, hipertensiune, febra tifoida, hemoroizi, afectiuni nervoase, hernie, malarie, pecingine, reumatism, dermatoze, demineralizare, tuberculoza, abces, stari febrile, lauzelor care nu expulzeaza placenta.

Actiunea benefica asupra organismului este cunoscuta inca din Antichitate. Medicul grec Dyphilos din Siphos arata ca sucul de sfecla rosie poate fi utilizat ca medicament in locul mierii de albine.

Suc de Sfecla Rosie – Beneficii pentru Sanatate

Sfecla rosie este cunoscuta de mult timp pentru beneficiile sale uimitoare pentru aproape fiecare parte a corpului, si, totusi, este ceva ce foarte putini oameni consuma, si anume sucul.  Acesta poate fi consumat simplu sau in amestec cu suc de mar si morcov.suc de sfecla rosie pentru o viata sanatoasa

Sucul de sfecla rosie este o sursa importanta de nitrati, care s-au dovedit a dilata vasele de sange, a creste fluxul sanguin in tesuturi, reduc cerintele de oxigen a muschilor si inhiba cheagurile de sange. Acest suc este bogat in pigmenti rosii-galbui, ce prezinta o puternica activitate antioxidanta.

Pentru normalizarea metabolismului general, stimularea glicozuriei la nivelul ficatului, adjuvant in tratamentul colitelor, enteritelor, in tuberculoza, gripa, cancer, hipertensiune si alte boli mentionate la utilizarile terapeutice, se consuma sfecla rosie ca atare, in salate si alte preparate culinare. Fiarta sau coapta isi pierde in mare parte proprietatile terapeutice.

Pentru eliminarea toxinelor din organism si marirea diurezei, se consuma sucul de sfecla rosie. Se bea 100-150 ml de suc dimineata pe stomacul gol.

Pentru tratarea litiazei urice si diatezei urice, se bea suc de sfecla rosie, suc de morcov si suc de castravete in parti egale. Se bea sucul de sfecla rosie, morcov si castravete dimineata pe stomacul gol, 150 ml. Este indicat sa se tina o cura cu acest suc.

Adauga sfecla rosie si in special, sucul de sfecla rosie in dieta zilnica pentru a te bucura la maxim de efectele sale benefice:

  • Sucul de sfecla rosie anuleaza acidoza sangelui. Alcalinitatea sucului de sfecla este esentiala si eficienta in combaterea acidozei (cresterea aciditatii sangelui).
  • Se recomanda sucul de sfecla rosie in afectiuni ale pielii. Datorita continutului de acid folic, lupta impotriva ridurilor si a afectiunilor pielii. Ridurile pot fi reduse aproximativ 60% cu un consum regulat de suc de sfecla rosie.
  • Sucul de sfecla rosie este recomandta in anemie. Continutul ridicat de fier din sfecla regenereaza si reactiveaza celulele rosii din sange si ofera noi provizii de oxigen pentru organism. Continutul de cupru ajuta la o mai buna asimilare a fierului. Pentru tratarea anemiei, se bea sucul de sfecla rosie dimineata si seara dupa mese, cate jumatate de pahar.Cura dureaza pana la completa ameliorare.
  • Pentru ateroscleroza, sucul de sfecla rosie are efecte benefice. Aceste minunat suc rosu este un puternic solvent pentru depozitele de calciu anorganic care determina intarirea arterelor.
  • Se bea sucul de sfecla rosie in boli de rinichi si vezica biliara. In amestec cu sucul de morcov, actioneaza eficient pentru a vindeca bolile legate de aceste doua organe.

Pentru a preveni cancerul sau pentru a-l ameliora, se consuma sucul de sfecla rosie. Betaina, un aminoacid prezent in sfecla rosie, are importante proprietati anticancerigene. Studiile au demonstrat ca sucul de sfecla rosie inhiba compusii ce cauzeaza cancerul si este un bun protector in fata cancerului de stomac si de colon. Ca adjuvant in tratamentul cancerului:

  • se bea sucul de afecla rosie obtinut din una sau mai multe radacini. Se spala, se curata de coaja. Se da prin razatoarea mica si apoi se stoarce prin panza de tifon. Din sucul de sfecla rosie rezultat, se bea cate un pahar dimineata, la pranz si seara. Sucul de sfecla rosie se poate obtine si prin storcatorul de fructe si legume. Se bea simplu sau in amestec cu suc de morcov, mere sau castravete;

  • salata de sfecla rosie, obtinuta prin razuirea radacinii prin ochiurile mari ale razatoarei. Se aromatizeaza salata cu infuzie de frunze de telina si ulei vegetal. Se consuma cate 20 g o data sau de 2 ori pe zi. Cura dureaza sase luni.

  • Sucul se sfecla rosie ajuta in constipatie. Continutul de celuloza usureaza tranzitul intestinal. Consumul regulat de suc de sfecla rosie ajuta la ameliorarea constipatiei cronice.

Sucul de sflecla rosie este un bun detoxifiant natural.

  • Colina din sucul de sfecla rosie detoxifica nu numai ficatul, dar si intreg organismul.
  • Pentru degenerescenta maculara se recomanda sucul de sfecla rosie. Bogat in vitamina A si carotenoizi, previne sau amelioreaza degenerescenta maculara.
  •  Sucul de sfecla rosie este benefic pentru ficat si bila. Virtutile de curatare ale sucului de sfecla rosie sunt vizibile si pentru toxicitatea hepatica sau bolile biliare, cum ar fi icterul, hepatita, intoxicatia alimentara, diaree sau varsaturi. In amestec cu un strop de suc de lamaie, sucul de sfecla rosie isi sporeste eficacitatea in tratarea acestor afectiuni. Descopera tratamentul minune cu sfecla rosie murata (vezi aici), recomandat pentru problemele hepatice.

  • Sucul de sfecla rosie are proprietati benefice in caz de guta. Aceasta este o alta afectiune ce poate fi ajutata de efectele de detoxifiere a sfeclei rosii.
  • Sucul de sfecla rosie imbunatateste functiile creierului. Sfecla rosie are efecte pozitive asupra functiilor cerebrale, ajutand la cresterea fluxului de sange la nivelul creierului. Acesta, la randul sau, ajuta in lupta cu dementa. Sucul de sfecla rosie, bogat in antioxidanti, este benefic in apararea impotriva bolii Alzheimer. Persoanele care au peste 40 de ani, ar trebui sa bea in mod regulat jumatate de pahar de suc de sfecla rosie in amestec cu alte sucuri de legume verzi.

Sucul de sfecla rosie inlatura matreata.

  • Se adauga putin otet la o ceasca mica de suc de sfecla rosie. Se maseaza scalpul cu varful degetelor cu acest suc si se lasa timp de aproximativ o ora, dupa care se clateste foarte bine. Aplica acest tratament natural zilnic, pana matreata dispare. Atentie: mirosul este putin neplacut in aceasta ora in care trebuie sa astepti!
  • Sucul de sfecla este indicat pentru sanatatea oaselor. Sfecla rosie in dieta inseamna oase sanatoase, dar si dinti mai puternici. Siliciul din sfecla ajuta organismul sa utilizeze in mod corespunzator calciul – nutrientul cheie pentru oase sanatoase si puternice. Sfecla este de asemenea bogata si in alte elemente nutritive pentru oase, cum ar fi acidul folic, vitamina C, mangan, magneziu si cupru. Toate aceste substante au un rol cheie in constituirea si consolidarea oaselor tale. Consumand cate o jumatate de sfecla rosie proaspata zilnic in salate sau sucul de sfecla rosie, te ajuta sa tii la distanta osteoporoza sau boala oaselor fragile.
  • Se consuma sucul de sfecla rosie pentru tensiune arteriala. Normalizeaza tensiunea arteriala in mod eficient, scazand hipertensiunea arteriala si ridicand tensiunea arteriala scazuta.
  • Sucul de sfecla rosie trateaza ulcerul gastric. Se amesteca miere cu suc de sfecla rosie si se bea de 2-3 ori pe saptamana pe stomacul gol (mai des in cazul in care corpul tau este familiarizat cu sucul de sfecla). Consumul de suc de sfecla rosie ajuta la accelerarea procesului de vindecare.
  • Daca ai inceput de varice, iti recomand sa bei sucul de sfecla rosie. Asa cum ajuta la mentinerea elasticitatii arterelor, consumul regulat de suc de sfecla rosie previne aparitia varicelor.

Cum se prepara sucul de sfecla rosie?

Cel mai simplu mod de a prepara suc de sfecla rosie necesita prezenta unui storcator, de preferinta prin presare la rece, pentru a pastra cat mai bine proprietatile. In cazul in care nu ai aceasta posibilitate, se poate face suc de sfecla rosie la blender. Se poate bea sucul de sfecla rosie cu tot cu pulpa sau se poate strecura.

Daca nu este posibila nici una din variantele de mai sus, atunci cel mai simplu este sa dai sfecla rosie pe razatoarea mica si sa o scurgi foarte bine. Acesta este un mod de preparare simplu al sucului de sfecla rosie, eficient si ieftin.

Ce trebuie sa stii inainte de a consuma sfecla rosie?

Sfecla rosie inainte de consum trebuie sa fie ferma si fara cute. Cu tot cu frunze, sfecla poate fi pastrata 3-4 zile in frigider, timp in care radacina furnizeaza umiditate frunzelor. Fara verdeata, radacina poate fi pastrata cateva saptamani sau chiar si cateva luni de zile daca este depozitata cum trebuie (in nisip sau rumegus). Este indicat insa sa consumi sfecla rosie proaspata pentru a te bucura de aromele prospetimii. Daca o gatesti, trebuie sa stii ca substantele nutritive esentiale sunt distruse de orice forma de caldura.

Din studiile efectuate, s-a ajuns la concluzia ca sfecla rotunjita este mai dulce decat cea cu forma mai aplatizata.

In cazul in care alegi sa faci suc de sfecla rosie, adauga si o felie de lamaie, cu tot cu coaja pentru a creste rata de absorbtie a nutrientilor, precum si pentru a accentua gustul sucului.

Atentie! Sucul de sfecla rosie – Contraindicatii

Deoarece sucul de sfecla rosie este foarte puternic, nu se consuma in cantitati foarte mari, mai ales daca organismul tau nu este obisnuit cu el. Pentru un incepator, e indicat sa consume sucul de la jumatate de sfecla rosie de marime medie o data pe saptamana. Incet se creste doza la sucul de la o sfecla pe saptamana sau chiar de mai multe ori.

Sucul de sfecla rosie este atat de concentrat incat poate provoca uneori ameteli pe parcursul detoxifierii, ca urmare a eliminarii toxinelor. Detoxifierea este un proces ce poate cauza disconfort, insa nu este nimic care sa te alarmeze. In acest timp, bea multa apa pentru a elimina toxinele.

Sfecla rosie este contraindicata in diabet.

Ai grija de tine si de sanatatea ta! Adauga sucul de sfecla rosie in dieta ta!

Bibliografie si surse online:

Ganduri si impresii pentru "Descopera puterea vindecatoare a sucului de sfecla rosie":

Care este gandul tau?