Strugurii şi mustul dulce în medicina naturală – cura cu struguri

O dată cu sosirea toamnei, consumul fructelor de sezon sub formă de cure sunt întotdeauna o binefacere pentru organism. În Grecia Antică, viţa-de-vie era sacră. Sucul de struguri era considerat licoarea lui Dionysos, iar la romani a lui Bacchus. Strugurii erau folositi din cele mai vechi timpuri la prepararea vinului – licoarea magica recunoscuta pentru efectele asupra intregului organism.

Pentru egipteni, trei mari zei: Osiris, Horus şi Isis aveau viţa-de-vie ca plantă magică, iar strugurii au fost apreciaţi atât ca aliment, dar şi ca medicament. Strugurii au rol în remineralizarea organismului şi revitalizarea lui datorită conţinutului bogat în minerale şi vitamine.

Aduc energie spirituală şi măresc puterea mentală, deschizând fiinţa spre înţelegerea viselor şi viziunilor. Se spune că mâncând struguri sau stafide se măreşte fertilitatea la femei. De aceea, în fiecare toamnă se pot consuma zilnic struguri sau se pot face cure de minim o săptămână.

struguri

Strugurii sunt consideraţi un aliment-medicament în medicina naturală.

Strugurii au un conţinut foarte mare de apă, până la 73% şi zahăr fermentabil până la 24 %. Restul substanţelor conţinute în aceste fructe sunt acizii organici, mineralele, materii azotate, cenuşi şi taninuri, materii răşinoase, ulei şi acizi volatili, precum şi un conţinut bogat în vitamina A şi B, mai puţin C şi P.

Strugurii negrii de exemplu mai conţin şi o substanţă protectoare favorabilă acuităţii vizuale. Datorită acestor substanţe, sucul obţinut prin stoarcerea boabelor de struguri mai este numit şi lapte vegetal, având aproape toate substanţele care se găsesc în lapte.

Cum se pot prepara si consuma produsele viţei-de-vie

 • În cure de minim o săptămână, strugurii se consumă proaspeţi sau sub forma de suc de struguri proaspat.
 • Dulceaţa de struguri este laxativă.  Se poate prepara şi în amestec cu alte fructe de toamnă: mere, gutui, pere, etc.
 • Sucul de struguri extras înainte de maturarea strugurilor este răcoritor şi foarte bun în stări febrile.
 • Mustul, sucul obţinut prin stoarcerea strugurilor copţi, este diuretic şi laxativ.
 • Stafidele sunt boabe de struguri uscate, au aceleaşi proprietăţi ca şi fructul proaspăt. Sunt foarte energetice, fiind indicate în afecţiunile pulmonare, renale, vezicale şi hepatice.
 • Seva de primăvară obţinută prin colectarea sucului din coardele viţei tăiate proaspăt se poate utiliza contra litiazelor urinare şi biliare şi ca soluţie pentru îngrijirea ochilor.
 • Uleiul din sâmburi de struguri este recomandat în afecţiunile cardiovasculare, dar si in cosmetica naturista.
 • Frunzele de vie se păstrează în sare sau introduse forţat în sticle şi astupate până in momentul utilizării lor. Acestea sunt utilizate în alimentaţie, in special la pregatirea sarmalelor.
 • Vinul, mai ales cel alb, este folosit în terapeutică pentru macerarea plantelor medicinale şi obţinerea de băuturi medicinale.

Strugurii – Proprietati si utilizări terapeutice

În dispepsii, litiază urinară sau biliară, intoxicaţii, constipaţii, dermatoze sau tuberculoze, strugurii se consumă în fiecare zi până la 2 kg (minim o săptămână).

Dezintoxicarea organismului sau stările febrile, anginele, stomatitele se pot ameliora cu ajutorul mustului proaspăt, consumându-se 300-400 ml pe zi.

In afecţiunile pulmonare, renale, ale vezicii, în bolile ficatului se pot consuma stafide sub formă de cură, câte 200 g pe zi.

Seva primăverii, acel lichid care se scurge după ce se curăţă viţa-de-vie, poate fi utilizată ca adjuvant în tratamentul litiazelor urinare şi biliare, sau sub formă de comprese în cazul plăgilor, având efect cicatrizant.

Trei cure cu struguri – Beneficii pentru sanatate

 • Timp de şapte zile se consumă între 1-2 kg de struguri. Cura este recomandată în litiază biliară şi urinară, artritism, intoxicaţii cronice, dermatoze, hemoroizi, tuberculoze pulmonare.
 • Se consumă în prima zi 500 g struguri şi se creşte cantitatea zilnic cu 100-200g până se ajunge la două kilograme. Timp de două – trei zile se mănâncă câte 2 kg, apoi cantitatea se reduce la fel cum a fost mărită. Recomandările terapeutice sunt în demineralizări, avitaminoze, intoxicaţii, sarcină, etc.
 • Cura de dezintoxicare cu struguri se face timp de şapte zile. În fiecare zi se mănâncă între unul şi cinci kilograme de struguri fără a consuma nimic altceva. Eventual, seara, se poate mânca şi puţină brânză de vaci. Pe lângă dezintoxicare, regimul este recomandat şi în anemie, remineralizare, surmenaj, astenie, sport de rezistenţă, stări acute şi stări febrile, congestia ficatului şi a splinei, afecţiuni hepatice şi hepatită, afecţiuni pulmonare, tuse, catar pulmonar, laringite, afecţiuni renale, nefrite, afecţiuni ale vezicii, cistită, reumatism. Aceasta cura cu struguri ajuta si persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus.

Sa fim sanatosi si voiosi!

Ganduri si impresii pentru "Strugurii şi mustul dulce în medicina naturală – cura cu struguri":

 1. Jorjette C Janina

Care este gandul tau?