Spanacul verde crud si sucul de spanac – proprietati si beneficii

sucul de spanac cu castravete beneficii pentru sanatatea ta

Consumat si preparat in mod corespunzator, spanacul si sucul de spanac este benefic in corectarea multor afectiuni uzuale. Dupa cum ne-am inteles in articolul despre sfecla rosie, spanacul (in latina Spinacia oleracea) face parte din aceeasi familie, Amaranthaceae. Se pare ca exista mai multe tipuri de spanac, insa in general, are frunzele netede, largi, lunguiete, de un verde jad. Are un gust usor amar ca si frunzele de sfecla rosie, si usor sarat ca mangoldul (chard). Spanacul a fost intotdeauna cunoscut pentru efectele de curatare, de regenerare, dar si pentru proprietatile nutritive pentru tubul digestiv, intestinul subtire si colon.

Proprietati nutritive ale spanacului

Spanacul este una dintre legumele cele mai bogate in nutrienti. Sucul de spanac proaspat este o sursa excelenta de clorofila. De asemenea, este o sursa bogata de vitamina A, C, E, K, complexul B, caroteni, acid folic, mangan, calciu, fier, iod, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, oligoelemente si cativa aminoacizi valorosi.

Mineralele din spanac sunt de tip alcalin, ceea ce il face util in reglarea PH-ului corpului. Se pare ca spanacul furnizeaza aceeasi cantitate de proteine ca si cum ai asimila daca ai consuma aceeasi cantitate de carne, in acest fel fiind o alternativa mai ieftina si mai sanatoasa pentru a obtine necesarul zilnic de proteine.

Cum se prepara sucul de spanac?

Sucul de spanac crud, proaspat, se poate obtine prin stoarcere cu presare la rece, insa cum nu toata lumea are sau isi permite un storcator, ne ramane valabila varianta cu blenderul.

Sucul de spanac la blender se poate prepara in amestec cu fructe sau cu legume, dupa gustul si nevoia fiecaruia.

sucul de spanac cu castravete beneficii pentru sanatatea ta
Suc de spanac cu castravete

Beneficii pentru sanatate ale consumului de suc de spanac

Daca vrei sa beneficiezi la maxim de proprietatile spanacului, atunci cea mai eficienta forma de consum este sucul de spanac proaspat. Adauga sucul, dar si spanacul ca atare in dieta ta zilnica pentru a te bucura de nenumaratele beneficii:

  1. Scapa de acidoza consumand sucul de spanac. Mineralele sale alcaline sunt esentiale pentru curatarea tesuturilor si pentru mentinerea alcalinitatii sangelui, ceea ce face spanacul eficient in combaterea acidozei.
  2. Anemia poate fi tratata cu sucul de spanac. Continutul ridicat de fier din spanac il face un bun regenerator al sangelui. Se regenereaza si se reactiveaza celulele rosii din sange si proviziile de oxigen.
  3. Sucul de spanac este un bun antiinflamator. Proprietatile alcaline ale spanacului il fac sa fie alegerea potrivita pentru persoanele care sufera de boli inflamatorii, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida.
  4. Bea suc de spanc pentru ateroscleroza. Acidul folic si antioxidantii prezenti in spanac ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, reducand astfel riscul de aparitie al aterosclerozei.
  5. Sucul de spanac te scapa de sangerari ale gingiilor. Sucul de spanac, combinat cu cel de morcov, trateaza aceasta afectiune cauzata de deficitul de vitamina C si de un consum ridicat de zahar rafinat.
  6. Sucul de spanac recomandat in cancer. Clorofila si carotenul (luteina) din spanac sunt benefice in combaterea cancerului. Flavonoidele descoperite in aceste frunze verzi, sunt puternici antioxidanti si agenti anti-cancer. Studiile efectuate au demonstrat ca substantele din spanac incetinesc diviziunea celulara canceroasa. Se intampla in special in cazurile de cancer de san, cervical, prostata, stomac si cancer de piele.
  7. Trateaza afectiuni ale tractului digestiv cu sucul de spanac. Continutul ridicat de fibre din spanac il fac un bun stimulent gastric. Datorita efectului de eliminare a reziduurilor acumulate in tractul digestiv, sucul de spanac este un laxativ usor. Mai mult, regenereaza, vindeca si hraneste tractul digestiv si tonifica functiile acestuia. Sucul este un adjuvant excelent pentru constipatie, colita, ulcer gastric si indigestie.
  8. Probleme ale ochilor pot fi ameliorate cu sucul de spanac. Continutul ridicat de vitamina A si carotenoide ajuta la prevenirea problemelor oculare ce apar odata cu inaintarea in varsta. Atunci cand sucul de spanac este combinat cu sucul de andive si de morcov, ajuta in mod eficient la prevenirea degenerarii maculare, a orbirii pe timp de noapte si in caz de cataracta.
  9. Tensiunea arteriala si sucul de spanac. Un studiu recent ne arata ca anumiti compusi prezenti in spanac sunt benefici in scaderea tensiunii arteriale.
  10. Sucul de spanac ajuta in caz de osteoporoza. Continutul ridicat de vitamina K este esential in ancorarea calciului in oase, prevenind astfel aparitia osteoporozei.
  11. Sucul de spanac recomandat in sarcina si alaptare. Sursă bogata de acid folic, sucul de spanac ofera substantele nutritive necesare pentru dezvoltarea fatului, prevenind avorturile spontane si hemoragiile accidentale. Consumul de suc de spanac imbunatateste, de asemenea, calitatea si cantitatea laptelui matern.

Retete cu spanac – Cum sa consumam spanacul crud, dar si gatit

salata de spanac cu fructe
Salata de spanac cu mango si seminte de rodie

Mai ai nevoie de alte prezentari? Cred ca s-au spus suficiente, pentru a adauga spanacul in dieta zilnica. Trebuie sa stii insa ca cele enumerate mai sus sunt doar cateva din beneficiile consumului de spanac. Plus de asta, sunt sigura ca il mai tii minte pe Popoye, cat de invincibil devenea dupa ce manca spanac. Trebuie neaparat sa-l consumi cat mai des cu putinta, mai ales ca acum incepe perioada lui de glorie – primavara.

Ori de cate ori poti, consumă spanacul crud, in salate, alaturi de fructe sau de alte legume. Poate fi servit ca si garnitura pentru alte mancaruri sau sandwich-uri, poate fi folosit in sosurile crude, etc. Gaseste de fiecare data o modalitate creativa de a-l consuma crud, atunci cand nu il folosesti sub forma de suc, pentru a profita la maxim de miraculoasele sale beneficii.

Spanacul ajuta la producerea salivei!

Stiai ca saliva are rolul de a proteja dintii? Daca nu produci suficienta saliva in mod natural, exista o varietate de modalitati prin care poti face acest lucru. Poate nu este preferatul tuturor, insa spanacul si sucul de spanac ajuta la cresterea productiei de saliva.

Salata de spanac cu mere, migdale, merisoare si branza feta

Salata de spanac cu mere migdale merisoare si feta

Ingrediente:

  • 3-4 cani de frunze de spanac spalate;
  • un mar taiat cuburi;
  • o mana de merisoare uscate;
  • 3 linguri de migdale tocate;
  • jumatate de ceasca de branza feta, maruntita.

Dressing:

  • un sfert de ceasca de ulei de masline;
  • un sfert de ceasca de miere de albine;
  • un sfert de ceasca otet de mere de casa;
  • 2 lingurite de mustar.

Se combina ingredientele. Intr-un borcan cu capac se amesteca toate elementele pentru dressing si se omogenizeaza. Se toarna peste salata si se amesteca sa se aromatizeze.

Hummus cu naut, spanac si branza feta

Hummus de naut cu spanac si feta

Ingrediente:

  • 400 g naut fiert;
  • 2 linguri tahini;
  • 1/2 cana de spanac crud;
  • o lingurita de usturoi razuit;
  • 1/4 ceasca ulei de masline;
  • 3 linguri suc de lamaie proaspat stors;
  • 100 g branza feta maruntita (optional).

Intr-un robot de bucatarie sau folosind un mixer vertical, se combina nautul, pasta de susan, spanacul, usturoiul, uleiul si zeama de lamaie. Se amesteca bine sa rezulte o pasta fina. Se adauga branza si se omogenizeaza pana se obtine o textura neteda. Se serveste cu paine sau cu legume praspete.


Spanac cu sos de branza cremoasa

Spanac cu sos de branza

Ingrediente:

  • 400 g spanac;
  • 2 linguri de unt;
  • o ceapa tocata marunt;
  • 150 g branza cremoasa cu usturoi si ierburi;
  • nucsoara;
  • piper;
  • parmezan razuit pentru garnisire.

Intr-o cratita se pune untul si ceapa. Cand ceapa se inmoaie, se adauga spanacul spalat. Se amesteca de cateva ori, pana se fragezeste spanacul. Se adauga branza, nucsoara si piperul si se lasa pana se topeste branza si se omogenizeaza.

Se serbeste spanacul garnisit cu parmezan sau un alt tip de branza.


Briose cu spanac

Briose cu spanac si branza

Ingrediente:

  • 350 g spanac proaspat;
  • 1/2 cana de branza de vaca sau de capra;
  • jumatate de cana de parmezan;
  • 2 oua batute;
  • 1 catel de usturoi, tocat marunt;
  • 1/4 lingurita de sare;
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat.

Spanacul se marunteste intr-un robot de bucatarie sau se toaca marunt. Se transfera intr-un castron. Se adauga branza, ouale, usturoiul, sare si piper. Se amesteca sa se combine.

Se pun briosele in forme si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se coc aproximativ 20 de minute. Se scot si se lasa sa stea 5 minute. Se servesc calde, presarate cu parmezan sau un alt tip de branza.


Sos pesto de spanac cu nuci si lamaie

Sos pesto de spanac cu nuci si lamaie

Ingrediente:

  • 250 g frunze de spanac crud, spalate, fara tulpini;
  • 3/4 ceasca de ulei de masline;
  • 1 catel de usturoi;
  • suc de la jumatate de lamaie;
  • 1/4 cana de nuci;
  • 1/4 cana de parmezan (optional);
  • sare dupa gust.

Se rumenesc putin nucile, intr-o tigaie la foc mediu. Usturoiul se pune alaturi de nucile prajite si branza intr-un robot de bucatarie. Se combina, apoi se adauga spanacul, uleiul, zeama de lamaie si sare. Se amesteca toate ingredientele. Se gusta si daca este necesar, se mai adauga sare si lamaie.

Se poate asorta cu paste, pizza, cartofi, legume, etc.


Supa crema de spanac si avocado raw-vegana, servita cu nuci si patrunjel

Supa crema de spanac este excelenta pentru o zi calda cand nu vrei sa faci si mai multa caldura gatind sau pentru cand vrei o masa rapida si sanatoasa.

Plin de vitamine, minerale si fibre, spanacul este un aliment foarte sanatos. Usturoiul si lamaia ofera multe beneficii pentru sanatate, la fel si toate grasimile din avocado si nuci.

Supa crema de spanac

Ingrediente:

  • 200 g frunze de spanac;
  • 1 avocado bine copt;
  • 3 catei de usturoi;
  • coaja de la o lamaie;
  • 2 lamai;
  • 2 lingurite de patrunjel proaspat;
  • 2 linguri de nuci;
  • un varf de sare;
  • o cana cu apa.

Cum se prepara supa de spanac cruda

Intr-un blender, se pune o cana cu apa, spanacul, 2 catei de usturoi, sucul de la 2 lamai si un varf de sare. Se amesteca ingredientele, apoi se adauga pulpa de avocado. Se amesteca pana se obtine o textura fina.

Pentru a pregati garnitura, se amesteca coaja de lamaie tocata cu patrunjelul tocat, 1 catel de usturoi razuit si nucile maruntite.

Supa se serveste in boluri, garnisita cu amestecul de nuci, patrunjel si lamaie. Serveste aceasta supa cruda la temperatura camerei sau rece de la frigider. Se pastreaza bine in recipiente de sticla inchise etans.


Omleta cu spanac si dovlecel coapta la cuptor

Omleta cu spanac si dovlecel min

Ingrediente:

  • 1 lingura ulei de masline;
  • o ceapa medie, tocata marunt;
  • 1 catel de usturoi tocat marunt;
  • 1 dovlecel taiat felii subtiri;
  • 100 g mozzarela sau un alt tip de branza;
  • o legatura de patrunjel proaspat tocat;
  • 4 oua usor batute;
  • 300 g spanac tocat;
  • sare si piper dupa gust;
  • nucsoara macinata.

Se preincalzeste cuptorul la 160 de grade. Ceapa si usturoiul se pun intr-o tigaie cu uleiul incins. Cand ceapa este frageda, se adauga dovlecelul. Se gateste 5 minute. Intr-un bol se combina branza, patrunjelul, ouale, spanacul, sarea, piperul si nucsoara. Se amesteca cu dovleceii raciti.

Se toarna compozitia intr-o forma de placinta unsa cu ulei, cu diametrul de 23 de cm. Se coace aproximativ 35-45 de minute la 160 de grade. Atentie sa nu se usuce prea tare omleta cu spanac.

Sos de spanac cu smântână

Ingrediente: 150-200 g spanac, 1 ceapă mare de apă, 2 linguriţe cu usturoi pisat, 1 ceşcuţă cu smântână, 1-2 linguri cu tărâţă, 1-2 linguri cu pastă de măceşe , 1 legătură de ţelină cu asmaţuchi, o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de roşii, 1/2 linguriţă cu pulbere din plante aromatice, 1/2 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu pulbere de polen, 50 g petale roşii de trandafiri.

Mod de preparare: spanacul şi ceapa se mixează, se amestecă cu tărâţe, usturoi, pasta de măceşe, pulberile şi smântâna. Pe deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi petalele roşii de trandafiri tăiate fâşii.

Sos cu spanac si hrean

Se prepară ca la reţeta de sos de spanac cu smântână, se folosesc aceleaşi ingrediente, în afară de usturoi, care se înlocuieşte cu 1-2 linguriţe cu hrean ras fin. Polenul se înlocuieşte şi el cu o linguriţă cu apilarnil.

Plăcintă cu spanac şi cartofi

Pentru placinta, de preferinţă se foloseşte foietajul. Se gaseste de cumpărat cam în orice supermarket. De asemenea avem nevoie de jumătate de kg de spanac şi vreo 3- 4 cartofi. Spanacul se foloseste fie întreg, fie tocat mai mărunt. Cartofii se dau pe răzătoarea cea mare.

O altă variantă de compoziţie – spanac, cartofi raşi, morcov dat pe răzătoare, o legătură ceapă verde, câteva frunze de salată tocate, 2 ouă bătute, puţină sare şi puţin piper.

Trecem la aşezat în vasul yena. Se aranjeaza 1 rând foietaj, un rând compoţiţie, 1 rând foietaj, un alt rând compoziţie, acoperim cu ultimul strat de foietaj se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se coace pana se rumeneste bine.

Bureţi de rouă cu sos de spanac si hrean

Ingrediente: 300 g bureţi, 450 g sos de spanac cu hrean, 1 legătură de ceapă verde, usturoi după gust, 1 legătură de asmaţuchi, 50 g flori albe de urzică moartă, 5-6 linguri cu fulgi de grâu germinat.

Sosul se prepara din spanacul oparit facut crema, amestecat cu hrean ras, sare si putin ulei presat la rece.

Mod de preparare: pe un platou se presară fulgii de grâu germinat, peste ei se aşează sosul amestecat cu bureţii tăiaţi fâşioare, ceapa mărunţită şi usturoiul pisat, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi florile albe de urzică moartă.

Bureţi de rouă macerati în moare de varză cu sos

Se prepară ca la reţeta precedentă, cu aceleaşi ingrediente, cu deosebirea ca bureţii de rouă, imediat după ce au fost recoltaţi, se pun la macerat cu moare de varză timp de 24 de ore, apoi se scurg şi se combină cu sosul.

Aceşti bureţi maceraţi nu se ţin mai mult de 7 zile. La fel se pot macera şi vineţele, gălbiori, zbârciogi, pâinişoarele, iuţari, hribi, ciupercile de pajişte, de gunoi sau de cultură.

Atentie – alergie la spanac – contraindicatii

Spanacul este unul din alimentele cel mai frecvent asociate cu alergii . Probabil din cauza nutrientilor compacti, oricare dintre agentii spanacului ar putea declansa o alergie la orice persoana care are o alergie la ceva. Cu toate acestea, dacă cumva ai alergie la spanac, sigur deja știi acest lucru și probabil vei consuma în cantități mici sau poate chiar deloc.

Oricat de minunat si plin de beneficii pentru sanatate este, eu zic sa consumi sucul de spanac mereu cu moderatie. Limiteaza-te la jumatate de litru de suc de spanac pe zi. Dacă 500 ml simți că e mult, poți chiar și această cantitate să o înjumătățești, cel puțin pentru început.

Alege sa ai o viata sanatoasa! Consuma sucul de spanac si spanacul oricat de des poti, mai ales că, în mod natural, nu îl găsești în orice perioadă a anului.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Spanacul verde crud si sucul de spanac – proprietati si beneficii”

  1. Foarte interesant blogul

  2. Ar fi mers la fix o reteta de supa cruda de spanac. 🙂

    1. Supa cruda – chiar n-am mai incercat de ceva vreme! Nu e greu de facut, iar ingredientele, in functie de preferinte, si de sezon, as spune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *