Sofranul ajută la scăderea colesterolului – Ulei de sofran in terapie

Sofranul (Crocus sativus) - Floare si stamine

Sofranul (Crocus sativus) este o planta erbacee, perena, inalta pana la 30 cm, cultivata din cele mai vechi timpuri in scopuri alimentare. In popor i se mai spune sofran bun, sofran galben, sofran de gradina, sofran primavaratec. Stigmatele acestor flori contin uleiuri eterice. Aromatizează şi colorează lichioruri şi multe feluri de mâncăruri, în special orezul.

Sofranul este considerat a fi afrodisiac, însă consumat prea mult poate fi narcotic. Se administrează pentru a reduce febra, crampele, ficatul mărit şi pentru a calma nervii, iar extern se aplică pentru contuzii, reumatism şi nevralgie. În India, se folosește șofran în ceremonii. Fiind solubil în apă, este folosit în cosmetică şi drept colorant sacru.

Părţi folosite: staminele si frunzele (Crocus Sativus se inrudeste cu Brandusa romaneasca Crocus Vernus (Sofranel) sau Crocus Heuffelianus (Bradusa de toamna, dar nu sunt aceleasi plante).

Cand se recolteaza sofranul

Stigmatele sofranului (partea superioara a pistilului) se culeg in timpul infloririi. Frunzele se recolteaza in timpul infloririi sau mai tarziu. Ambele produse se usuca in camere bine aerisite.

Remedii naturiste in care se foloseste sofranul proaspat sau preparat (ulei de sofran) – Proprietati si beneficii pentru sanatate

  • Aplicat pe zonele umflate, uleiul de sofran acţionează ca un antiinflamator
  • Reduce umflăturile provocate de înţepăturile ţânţarilor şi a altor insecte
  • Accelerează procesul de vindecare a pielii,
  • Este un tratament eficace pentru toate tipurile de acnee,
  • Reduce artrita,
  • Folosit în remediile casei tratează tusea şi durerile de gât.

Uleiul esential de sofran poate fi folosit ca supliment alimentar pentru a îmbunătăţi starea generală de sănătate.

Puneţi ulei de sofran peste salate, în supe şi bucuraţi-vă de ceea ce are de oferit acest ulei, atât pentru papilele gustative cât şi pentru sănătate.

Sofranul in uz intern

Pentru stimularea digestiei, combaterea gazelor intestinale si ca stimulent al sistemului nervos, se foloseste infuzia de 0,20 g de stamine la litru sau tinctura 1:10.

Medicina traditionala practica tratarea hemoroizilor cu infuzie din 1 lingurita frunze de sofran, uscate si maruntite, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute.  Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi, dimineata si seara.

Empiric, pentru tratarea hepatitei in faza de debut, se foloseste tinctura din frunze de sofran, macris proaspat si stanjenel galben, in parti egale. Se lasa la macerat 5-7 zile. Se strecoara. Se consuma cate o lingurita intr-un pahar cu apa, inainte de masa.

Sofranul in uzul extern

Pentru tratarea hemoroizilor, se prepara un decoct din 1 lingura frunze uscate si maruntite de sofran la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute si se strecoara. Cu ceaiul obtinut se fac bai locale de 3 ori pe zi, din care una inainte de culcare.

Atentie! Nu utilizaţi mai mult decât este indicat, nu ar trebui utilizat în doze mari.

Utilizări magice ale sofranului:

Sofranul este adăugat în săculeţii pentru dragoste, fiind cunoscut pentru amplificarea sentimentelor. Este folosit în vindecare, iar infuzia este folosită pentru spălarea mâinilor înainte de ritualul de vindecare. În Irlanda aşternuturile erau clătite cu o infuzie de sofran, astfel încât în timpul somnului picioarele şi braţele să devină mai puternice, iar vechii persani foloseau sofranul pentru a porni vânt. Se utilizează în ritualuri pentru fericire, sănătate, vindecare, dorinţe secuale, sensibilizare, forţă de aderenţă.

Se folosește șofran in aromoterapie:

Uleiul esenţial de sofran este foarte bun pentru sănătate deoarece ajută oamenii să doarmă mai bine, inhibă creşterea tumorilor canceroase, scade colesterolul şi îl menţine la un nivel optim. Uleiul de sofran are proprietăţi antioxidante ce ajută la menţinerea unor artere şi vase de sânge sănătoase. De asemenea este cunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii care sunt benefice pentru sănătatea inimii. Sofranul este bogat în crocin, un flavonoid. Studiile făcute au demonstrat că uleiul de sofran previne formarea şi dezvoltarea tumorilor canceroase şi reduce deteriorarea ADN-ului în timpul chimioterapiei.

Atentie! Poti gasi in comert sofran contrafacut. Pune-l pe limba, plimba-l prin gura cateva secunde (clateste-l in saliva si inghite), apoi scuipa-l pe un servetel. Daca este galbui, este sofran, daca este tot rosu, este altceva! Pe sursesanatate.ro poti gasi alte modalitati de a depista dacă este contrafacut de cel autentic.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Sofranul ajută la scăderea colesterolului – Ulei de sofran in terapie”

  1. Avatar La Noapte
    La Noapte

    Interesant articolul , ma bucur ca nu am probleme cu colesterolul 😀

    1. Probabil nu ai, însă nu e doar pentru problemele cu colesterolul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *