Șoarecele în miturile româneşti

Inițial el a fost o femeie, care s-a transformat în șoarece deoarece mânca anafură. El a încercat să găurească arca lui Noe și împreună cu paianjenul să o spânzure și să o îngroape pe Maica Domnului. Când copiii își schimbă dinții, ei cer de la șoarece un dinte de fier. Se spune că ar exista și o țară a șoarecilor. Un șoarece ajută pe protagonista basmului să reintre în posesia perlei pierdute.soarecele

Soarecele – simbolism

Unul care fura este un personaj rau famat, pana in momentul in care vorbim despre simboluri. Aladdin a fost un hot care a infruntat focul pentru a lua lampa fermecata. Poarta de Est a Edenului este pazita de heruvimi cu sabie de foc ca sa tina departe oamenii departe de Pomul Vietii. Vezi? Daca am fi un soricel, ne-am putea strecura si sa furam viata vesnica.

Ca si simbolism, soarecele este un element plin de umor,dar cu nunate grave. El pare sa ne sugereze cateva lucruri importante despre calatoria noastra in viata. Calea noastra in viata este ca un labirint deoarece stim atat de putine lucruri, avem atat de putine cunostinte despre adavaratul nostru scop. Fiecare intoarcere este un joc de noroc, iar noi nu stim daca este alegerea corecta pentru a iesi din labirint. De multe ori, logica noastra rationala esueaza in aceasta prinvinta, ramanandu-ne instinctul si intuitia, ca dovezi de mai mare incredere. Cam acesta ar fi aspectul demonstrat de soarece.

Soarecele este mic si vulnerabil pentru a ne arata conditia in care noi ne aflam de foarte multe ori. O lectie importanta pe care ar trebui sa o invatam de la soarece ar fi aceea de a ne dapsi temerile.

Soarecele ne mai invata ca in viata ar trebui sa folosim atat aspectele rationale, dar si pe cele intuitive pentru a alege pe drumul vietii noastre. Aceasta este o lectie foarte importanta pe care o primim de la fiinta atat de mica. Foarte multe persoane se tem de soareci sau acestia le provoaca o stare de disconfort psihic, dar pe langa toate acestea, ar trebui sa fim atenti la ce anume putem sa invatam de la ei.

Articol etichetat cu:,

Care este gandul tau?