Sirop din muguri de brad preparat la rece – Beneficii si proprietati ale siropului de brad

Ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina de brad au importanta in medicina umana si veterinara. Principiile active au proprietati balsamice, excretoare, stimulante si sudorifice cu rol upeptic, diuretic, vitaminizant, astringent, antidiareic, antireumatic, antinevrotic. Sunt utilizate in tratamentul afectiunilor pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate, reumatism. Mugurii de brad (Abietii turiones) se culeg primavara cand acestia au 3-4 cm. Sunt prelucrati in sirop din muguri de brad sau se pun la uscat pentru ceai.

Cum se face sirop din muguri de brad – preparat la rece

Se spală mugurii de brad (cantitatea este cea pe care o doriţi) şi se lasă să se usuce, sau se folosesc niste servete pentru a absoarbe apa. Într-un borcan mare de sticla se aşează un strat de zahăr de calitate, un strat de muguri de brad, si tot asa până se umple borcanul, însă nu ochi. Daca aveti posibilitatea, pentru efecte mai puternice, inlocuiti zaharul cu miere de albine! Se acopera cu o farfurie si se lasa la soare 4-5 zile pana se topeste zaharul.

Sirop din miere cu muguri de brad

Sirop din miere cu muguri de brad

Secretul acestui sirop de muguri de brad

După ce s-a topit zaharul, acoperiţi borcanul cu celofan, îl legaţi bine şi îl îngropaţi în pământ până la toamnă, exact cum se îngroapă castraveţii muraţi. Faceţi în pământ o gaură destul de adâncă, puneţi borcanul într-un sac de nailon, legaţi sacul şi îl acoperiţi cu pământ. În locul în care aţi îngropat borcanul puneţi un semn ca să nu uitaţi locul. (Bunicul a îngropat în urmă cu vreo 20 de ani un borcan cu castraveţi muraţi şi a uitat locul – şi acum se află în pământ.) Daca nu aveti posibilitatea sa il ingropati, borcanul cu sirop de brad se depoziteaza in cămara, la loc intunecos si racoros.

Toamna (septembrie – octombrie) se scoate borcanul din pământ, se strecoară siropul din muguri de brad. Se pune în sticle închise la culoare şi se depozitează la întuneric.  Daca este pastrat in camara, se poate strecura dupa 40 de zile. Se consumă sirop de brad concentrat, se pune în ceai, lapte sau se amestecă cu ţuică, pălincă (nu cu prea multe grade), dându-i o aromă deosebită.

Benefiiciile consumului de sirop de brad

Pentru tratarea afectiunilor pulmonare, bolilor nervoase, ca diuretic, pentru tratarea anemiei, demineralizarii la copii si adulti, intarzierea consolidarii oaselor fracturate, pentru tulburari neuromusculare, dureri in gat, tuse, se consuma:

  • Infuzie din 2 linguri muguri de brad peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere
    si se beau 2-3 cani pe zi.
  • Sirop de brad, preparat din 1 kg de muguri la 2 l de apa. Se fierbe in clocot 15-20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se strecoara si la 1 l de solutie se adauga 900 g zahar. Se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage apoi in sticle mici, inchise la culoare, se astupa cu dop si se pastreaza la rece. La nevoie se foloseste diluat in apa.
  • Sirop din muguri de brad, preparat la rece.
Articol etichetat cu:, , ,

Ganduri si impresii pentru "Sirop din muguri de brad preparat la rece – Beneficii si proprietati ale siropului de brad":

  1. Jorjette C iulian
  2. Jorjette C Ana Zafiu

Care este gandul tau?