Sirop din muguri de brad preparat la rece – Beneficii si proprietati

Ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina de brad au importanta in medicina umana si veterinara. Principiile active au proprietati balsamice, excretoare, stimulante si sudorifice cu rol eupeptic. Au rol diuretic, vitaminizant, astringent, antidiareic, antireumatic, antinevrotic. Sunt utilizate in tratamentul afectiunilor pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate, reumatism. In multe dintre aceste afectiuni se foloseste sirop din muguri de brad, tincturi sau creme medicinale.

Cum se face sirop din muguri de brad la rece

Cand se culeg mugurii de brad

Mugurii de brad (Abietii turiones) se culeg primavara cand acestia au 3-4 cm. Sunt prelucrati in sirop din muguri de brad sau se pun la uscat pentru ceai.

Reteta Sirop de muguri de brad

Dupa ce se culeg, se spală mugurii de brad (cantitatea este cea pe care o doriţi) şi se lasă să se usuce, sau se folosesc niste servete pentru a absoarbe apa. Într-un borcan mare de sticla se aşează un strat de zahăr de calitate, un strat de muguri de brad, si tot asa până se umple borcanul, însă nu ochi. Daca aveti posibilitatea, pentru efecte mai puternice, inlocuiti zaharul cu miere de albine! Se acopera cu o farfurie si se lasa la soare 4-5 zile pana se topeste zaharul. In aceste zile se mai agita borcanul.

Sirop din muguri de brad cu miere de albine la rece - sirop de brad

Sirop din miere cu muguri de brad

Secretul acestui sirop din muguri de brad

După ce s-a topit zaharul, puneti capacul la borcan şi îl îngropaţi în pământ până la toamnă, exact cum se îngroapă castraveţii muraţi. Faceţi în pământ o gaură destul de adâncă, puneţi borcanul într-un sac de nailon, legaţi sacul şi îl acoperiţi cu pământ. În locul în care aţi îngropat borcanul puneţi un semn ca să nu uitaţi locul. (Bunicul a îngropat în urmă cu vreo 20 de ani un borcan cu castraveţi muraţi şi a uitat locul – şi acum se află în pământ.) Daca nu aveti posibilitatea sa il ingropati, borcanul cu sirop  din muguri de brad se depoziteaza in cămara, la loc intunecos si racoros.

Toamna (septembrie – octombrie) se scoate borcanul din pământ, se strecoară siropul din muguri de brad. Se pune în sticle închise la culoare şi se depozitează la întuneric.  Daca este pastrat in camara, se poate strecura dupa 40 de zile. Se consumă sirop din muguri de brad natural concentrat, se pune în ceai caldut, lapte sau se amestecă cu ţuică, pălincă (nu cu prea multe grade), dându-i o aromă deosebită.

Siropul din muguri de brad se administreaza la copii, cate 3 lingurite pe zi. Adultii pot administra pana la 3 linguri pe zi, atat pentru preventie, cat si pentru a trata anumite afectiuni.

Sirop de muguri de brad nefiert – Beneficii pentru sanatate

Pentru tratarea afectiunilor pulmonare, bolilor nervoase, ca diuretic, pentru tratarea anemiei, demineralizarii la copii si adulti, intarzierea consolidarii oaselor fracturate, pentru tulburari neuromusculare, dureri in gat, tuse, se consuma:

  • Infuzie din 2 linguri muguri de brad peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi.
  • Sirop din muguri de brad, preparat din 1 kg de muguri la 2 l de apa. Se fierbe in clocot 15-20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se strecoara si la 1 l de solutie se adauga 900 g zahar. Se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage apoi in sticle mici, inchise la culoare, se astupa cu dop si se pastreaza la rece. La nevoie se foloseste diluat in apa.
  • Sirop din muguri de brad, preparat la rece.

Din sirop din muguri de brad preparat la rece se poate face, in amestec cu ceara, o crema de fata, cu efecte tonifiante, revitalizante. Se foloseste sirop de brad pentru tuse, dureri in gat, afectiuni respiratorii.

Cum se prepara dulceata din muguri de brad

Pentru cine este interesat, se poate prepara si o delicioasa dulceata din muguri de brad. Se spala mugurii de brad , se usuca cu un servet si se pun cu apa in blender unde se amesteca cateva minute bune pana se transforma intr-un suc fin. Se pune la fiert si se adauga 1 kg de zahar la 1 litru de lichid, plus zeama de la o lamaie (eu nu prea sunt fan zahar, asa ca de obicei pun mai putin). Se fierbe dulceata de muguri de brad pana se obtine textura dorita. Pentru a verifica textura, in timpul prepararii pastrez o farfuriuta in congelator. Cand vreau sa verific, o scot din congelator si picur cateva picaturi de dulceata care se raceste aproape instantaneu.

Dulceata din muguri de brad este aromata, cu un gust intens de brad!

Citeste si despre cum era folosit bradul in traditiile romanesti, in supertitiile poporului nostru.

Ganduri si impresii pentru "Sirop din muguri de brad preparat la rece – Beneficii si proprietati":

  1. Jorjette C iulian
  2. Jorjette C Ana Zafiu

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.