Ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina de brad au importanta in medicina umana si veterinara. Principiile active au proprietati balsamice, excretoare, stimulante si sudorifice cu rol eupeptic. Au rol diuretic, vitaminizant, astringent, antidiareic, antireumatic, antinevrotic. Sunt utilizate in tratamentul afectiunilor pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate, reumatism. In multe dintre aceste afectiuni se foloseste sirop din muguri de brad, tincturi sau creme medicinale.
Cum se face sirop din muguri de brad la rece
Cand se culeg mugurii de brad
Mugurii de brad (Abietii turiones) se culeg primavara cand acestia au 3-4 cm. Sunt prelucrati in sirop din muguri de brad sau se pun la uscat pentru ceai.
Reteta Sirop de muguri de brad
Dupa ce se culeg, se spală mugurii de brad (cantitatea este cea pe care o doriţi) şi se lasă să se usuce, sau se folosesc niste servete pentru a absoarbe apa. Într-un borcan mare de sticla se aşează un strat de zahăr de calitate, un strat de muguri de brad, si tot asa până se umple borcanul, însă nu ochi. Daca aveti posibilitatea, pentru efecte mai puternice, inlocuiti zaharul cu miere de albine! Se acopera cu o farfurie si se lasa la soare 4-5 zile pana se topeste zaharul. In aceste zile se mai agita borcanul.

Sirop din miere cu muguri de brad
Secretul acestui sirop din muguri de brad
După ce s-a topit zaharul, puneti capacul la borcan şi îl îngropaţi în pământ până la toamnă, exact cum se îngroapă castraveţii muraţi. Faceţi în pământ o gaură destul de adâncă, puneţi borcanul într-un sac de nailon, legaţi sacul şi îl acoperiţi cu pământ. În locul în care aţi îngropat borcanul puneţi un semn ca să nu uitaţi locul. (Bunicul a îngropat în urmă cu vreo 20 de ani un borcan cu castraveţi muraţi şi a uitat locul – şi acum se află în pământ.) Daca nu aveti posibilitatea sa il ingropati, borcanul cu sirop din muguri de brad se depoziteaza in cămara, la loc intunecos si racoros.
Toamna (septembrie – octombrie) se scoate borcanul din pământ, se strecoară siropul din muguri de brad. Se pune în sticle închise la culoare şi se depozitează la întuneric. Daca este pastrat in camara, se poate strecura dupa 40 de zile. Se consumă sirop din muguri de brad natural concentrat, se pune în ceai caldut, lapte sau se amestecă cu ţuică, pălincă (nu cu prea multe grade), dându-i o aromă deosebită.
Siropul de brad se administreaza la copii, cate 3 lingurite pe zi. Adultii pot administra pana la 3 linguri pe zi, atat pentru preventie, cat si pentru a trata anumite afectiuni.
Sirop de muguri de brad nefiert – Beneficii pentru sanatate
Pentru tratarea afectiunilor pulmonare, bolilor nervoase, ca diuretic, pentru tratarea anemiei, demineralizarii la copii si adulti, intarzierea consolidarii oaselor fracturate, pentru tulburari neuromusculare, dureri in gat, tuse, se consuma:
- Infuzie din 2 linguri muguri de brad peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute, se strecoara, se indulceste cu miere si se beau 2-3 cani pe zi.
- Sirop din muguri de brad, preparat din 1 kg de muguri la 2 l de apa. Se fierbe in clocot 15-20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se strecoara si la 1 l de solutie se adauga 900 g zahar. Se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage apoi in sticle mici, inchise la culoare, se astupa cu dop si se pastreaza la rece. La nevoie se foloseste diluat in apa.
- Sirop din muguri de brad, preparat la rece.
Din sirop din muguri de brad preparat la rece se poate face, in amestec cu ceara, o crema de fata, cu efecte tonifiante, revitalizante. Se foloseste sirop de brad pentru tuse, dureri in gat, afectiuni respiratorii.
Cum se prepara dulceata din muguri de brad
Pentru cine este interesat, se poate prepara si o delicioasa dulceata din muguri de brad. Se spala mugurii de brad , se usuca cu un servet si se pun cu apa in blender unde se amesteca cateva minute bune pana se transforma intr-un suc fin. Se pune la fiert si se adauga 1 kg de zahar la 1 litru de lichid, plus zeama de la o lamaie (eu nu prea sunt fan zahar, asa ca de obicei pun mai putin). Se fierbe dulceata de muguri de brad pana se obtine textura dorita. Pentru a verifica textura, in timpul prepararii pastrez o farfuriuta in congelator. Cand vreau sa verific, o scot din congelator si picur cateva picaturi de dulceata care se raceste aproape instantaneu.
Dulceata din muguri de brad este aromata, cu un gust intens de brad!
Citeste si despre cum era folosit bradul in traditiile romanesti, in supertitiile poporului nostru.
Mama face in fiecare an sirop din muguri de brad. O sa ii spun reteta asta. Felicitari, bun blog
Noi am îngropat borcanul şi urmează să-l scoatem la toamnă, prin septembrie – octombrie. Mulţumim mult!!
Siropul din muguri de brad e cu adevarat extraordinar. L-am folosit prima data in urma cu 8-9 ani, dupa ce am primit o sticla de la cineva din Campeni (Tara Motilor)
E foarte simplu de făcut, așa că cel mai indicat este să-l faci acasă și să nu aștepti să-ți aducă cineva.Mugurii de brad se culeg primăvară, până a nu crește foarte mari și se lasă la macerat – nu e o operațiune grea, e chiar foarte distractiv dacă mergi la cules muguri de brad cu familia.
Un sirop foarte util in casa fiecarui parinte. Este util in lupta cu tusea si cu efecte benefice.
Pentru cei care vor un astfel de sirop obtinut prin presare la rece am pregatit noi cateva sticle si ii asteptam cu drag in camara noastra.
Felicitari pentru reteta postata!
cu culesul e mai greu. în rest e ok!
Nici cu culesul mugurilor de brad sau de pin nu este greu. Se caută brazii mai puțin înalți. Siropul are o aromă naturală foarte plăcută. Nu ar trebui să fie casă cu copii fără acest sirop.