Sindromul de moarte subita a sugarului (SMSS)

Multi parinti se tem ca bebelusii lor nu vor mai respira si vor deveni victime ale SMSS. Desi acest sindrom reprezinta principala cauza de deces dupa perioada de nou-nascut, este important sa retineti ca riscul este mai mic de un caz din 1000 dupa vârsta de o luna si scade rapid dupa vârsta de sase luni. Riscul aparitiei acestei probleme este mai ridicat la copiii ai caror frati au prezentat SMSS si la bebelusii prematuri.

Nu trebuie sa intrati în panica daca bebelusul începe sa respire neregulat, intervalul dintre respiratii fiind de 10-15 secunde. Daca, totusi, se întâmpla sa respire la intervale mai mari de atât, atunci discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra. Exista mai multe metode de diagnostic si tratament al respiratiei neregulate la noi născuţi, inclusiv monitorizare si medicatie. Parintii care au mai pierdut înainte un alt copil ar trebui sa discute cu medicul beneficiile si riscurile monitoarelor pentru apnee.

Parintii pot reduce riscurile aparitiei SMSS având grija la urmatoarele reguli:

Este esential ca mama sa nu fumeze în timpul sarcinii sau dupa nastere. Bebelusii care mor prin SMSS au o probabillitate de doua pâna la trei ori maimare sa aiba o mama fumatoare.

Se  recomanda ca bebelusii sanatosi sa doarma pe spate. Exista dovezi convingatoare ca bebelusii care dorm pe abdomen sunt mult mai vulnerabili la SMSS.

Pozitia de dormit pentru bebelusi

Studiile au aratat ca bebelusii sanatosi care dorm pe spate sau pe lateral sunt mai putin vulnerabili la sindromul de moarte subita a sugarului. Unii bebelusi cu probleme respiratorii sau intestinale s-ar putea sa se simta mai bine dormind pe abdomen. Discutati acest lucru cu medicul pediatru.

40% din bebelusii nascuti prematur si aceia cu probleme respiratorii sau intestinale s-ar putea sa se simta mai bine dormind pe abdomen.

!Ca regula generala, bebelusii nu ar trebui sa doarma pe perna. Pernele pentru bebelusi au fost interzise pentru ca prezentau un risc ridicat de sufocare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *