Pielea nou născutului şi semnele de naştere

Pielea bebelușilor poate prezenta uneori semnele de naștere care pot fi destul de frecvente. La nastere, marea majoritate a nou-nascutilor prezinta pe piele o substanta alba groasa denumita vernix caseosa. Aceasta este, de obicei, spalata si îndepartata în prima zi de viata, dar deseori o parte din material este trecut cu vederea. Nu trebuie sa va speriati daca gasiti un material albicios si lipicios în spatele urechilor sau în pliurile urechilor.

Pielea bebelusului se va descuama frecvent în primele saptamâni de viata. Acest lucru este un alt fapt normal în timpul perioadei de început a vietii. Exista câteva alte tipuri de eruptii ale pielii care sunt extrem de des întâlnite în aceasta perioada si nu reprezinta probleme serioase .

Semnele de nastere

Destul de mulţi copii se nasc cu un semn. Petele de culoarea somonului pot fi întâlnite la copiii cu ten mai deschis la culoare. O pata de culoarea somonului, atunci când este localizata în centrul fruntii sau pe pleoape este numita „sarutul îngerului”, iar daca este localizata pe ceafa „muscatura berzei”. Toate aceste semne vor disparea în primele luni de viata, desi ocazional se mai întâmpla ca petele de la nivelul cefei sa persiste.

Multi bebelusi prezinta portiuni albastrui-gri ca ardezia în jurul feselor. Acest fenomen este întâlnit la 10% dintre bebeluşi. Acestea vor disparea de asemenea dupa vârsta de 6-7 ani.

Petele de culoarea capsunei sunt deseori abia vizibile la nastere. Daca pot fi vazute, ele sunt rosii si albe. Cresc treptat, atingând dimensiuni maxime la vârsta de 6 luni. Ocazional pot fi foarte mari. Acest tip de pete dispar la 50% dintre copii pâna la vârsta de 5 ani si la 70% pâna la vârsta de 7 ani. În cazuri extrem de rare, aceste pete sechestreaza o parte dintre trombocite, celule care ajuta la prevenirea hemoragiilor.

Pentru problemele legate de trombocite, medicul va administra medicamente copilului (corticosteroizi). Toate petele de acest tip vor disparea daca sunt lasate în pace. Cele mai mari si mai persistente pot fi înlaturate pe cale chirurgicala dupa ce copilul a împlinit sase ani.

Petele de culoarea vinului de Porto sunt pete mari, purpurii, care apar în 3 din 1000 de cazuri. Ele reprezinta o problema cosmetica daca apar pe fata. Nu exista astazi nicio metoda prin care acestea sa fie înlaturate. Razele X sunt periculoase si ar trebui evitate. Pentru a acoperi aceste pete se pot folosi produse cosmetice. Daca una dintre aceste pete acopera în totalitate o pleoapa s-ar putea sa existe asociata o boala convulsiva, care trebuie tratata medical.

În ultimul rând, bebelusii s-ar putea sa aiba alunite (nevi) maronii sau negre ce pot prezenta sau nu fire de par. Peste 2% dintre bebelusi prezinta aceste alunite. Aceastea nu dispar. Pentru ca exista un risc ca alunitele mai mari sa se transforme si sa devina canceroase, multi medici recomanda înlaturarea acestora pe cale chirurgicala imediat dupa nastere. Ar trebui sa discutati aceasta problema cu medicul.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *