Sarmale de post cu nuca sau cu bureti

Sarmalele de post sunt preferatele mele, desi le prepar si in afara postului. In vocabularul meu nici nu intra prea des sarmale de post, ci sarmalele cu nuca, acestea sunt favoritele, avand in vedere ca nu sunt un fan inrait al consumului de carne.

Pentru sarmale de post am insa mai multe optiuni, cel putin referitor la invelirea sarmalelor. Am si aici cateva preferinte, desi uneori fac un mix de sarmale de post. La invelirea sarmalelor de obicei folosesc frunze de vita de vie sau pe cele de sfecla, iar primavara imi plac la nebunie frunzele de stevie. Toamna si iarna folosesc de cele mai multe ori varza proaspata sau murata.

Zilele trecute am pregatit o olita de sarmale de post cu nuca invelite in frunze de varza proaspata si in frunze de vita de vie. Frunzele de vita de vie le-am cules asta-vara, pe cele proaspete si fragede, le-am oparit, le-am rulat si le-am bagat in pungi la congelator. Frunzele de varza le-am oparit – am taiat cotorul de la varza, am scos miezul si am pus o capatana de varza intr-o oala cu apa oparita si frunzele au inceput sa se desprinda pe rand, moment in care le scoteam pentru ca celelalte sa se desprinda si ele.

Cum se prepara compozitia pentru sarmale de post cu nuca sau cu bureti

Compozitia pentru sarmale de post se prepara in acelasi fel ca si la sarmalele cu carne, doar ca aceasta este inlocuita.

Se curata 2 cepe, se toaca marunt si se pun foarte putin la calit in 200-250 ml ulei. Peste ceapa se adauga 1-2 morcovi spalati, curatati si dati pe razatoarea mica. Se adauga orez (o cana) dupa cantitatea de sarmale dorita si 200 – 300 ml suc de rosii. Se lasa putin sa se umfle orezul, vreo 5 minute, intre timp se mai adauga apa sau vin pentru ca sa nu se prinda compozitia de tigaie, dupa care se adauga nuca macinata (1 cana – 2 chiar) sau buretii opariti si dati pe masina. Se pune sare, piper, cimbru, maghiran dupa gust si se amesteca. Se mai lasa 1-2 minute, la final se adauga patrunjel tocat si se ia de pe foc. Se  lasa putin sa se raceasca, dupa care se impacheteaza sarmalele (compozitia de mai sus are o puternica nuanta rosiatica datorita vinului). In oala in care le pun la fiert, pe fund pun cateva capace de borcan sau bucatele de lemn ca sa nu se prinda, peste ele pun un strat de varza tocata si apoi aranjez sarmalele.  De cele mai multe ori le pun la fiert cu apa, dar uneori aleg sos de rosii sau vin.

Sarmalele de post se pot prepara si in alte moduri, folosind alte elemente, de exemplu poti incerca sa faci sarmale de post cu hrisca, cu stafide, cu alune macinate, sarmale de post cu linte si lista poate continua. Mie imi plac foarte mult sarmalele de post cu nuca si cu stafide, pentru ca uneori gasesti un gust usor dulce, cel al stafidelor.

Pofta buna la sarmale de post!

 

 

Articol etichetat cu:,

Ganduri si impresii pentru "Sarmale de post cu nuca sau cu bureti":

Care este gandul tau?