Linte – alimentul vegetal care poate înlocui carnea

Motto: „Sunt vegetarian şi antialcoolic
pentru că astfel pot să-mi întrebuinţez
mai bine creierul”.

Thomas Alva Edison

Pentru aceia dintre voi care din anumite motive sau convingeri aţi renunţat la consumul cărnii sau care pentru o zi sau două, pe parscursul unei săptămâni nu o utilizaţi în alimentaţie, vă voi sugera folosirea unor legume cu un conţinut ridicat de proteine, adevărate înlocuitoare ale acestui aliment.

Seminţele de linte sunt folosite în preparate culinare deosebit de gustoase.Deşi conţinutul proteic este ridicat, lintea este considerată plantă leguminoasă cu digestibilitate ridicată.Foarte nutritivă, această plantă are în compoziţia sa chimică elemente precum: proteine (24%), hidraţi de carbon (56%),grăsimi (1%), sodiu (4mg%), potasiu(810mg%), fosfor (410mg%), calciu (75 mg%), vitamina A (21mg%), vitamina B1 (0,45 mg%) şi B2 (0,25mg%).Valoarea energetică este de 354Kcal/100g.

Medicina tradiţională recomandă folosirea în alimentaţie a seminţelor de linte în stări de slăbire generală, atrofie musculară, hipotensiune, în covalescenţă, mamelor care alăptează, astenie, cădere a părului.Făina de linte este recomandată în cazul efortului intelectual şi dispepticilor.Pentru abcese şi panariţii se foloseşte sub formă de cataplasme cu seminţe fierte şi zdrobite deoarece grăbeşte procesul maturativ. Iată mai jos şi două reţete de salate cu linte:

Retete linte

Salată de linte

cele 3 tipuri de linte Ingrediente:500g linte, 3 linguri ulei, 1 linguriţă oţet de mere, 1 lingură mărar tocat, sare, piper.

Mod de preparare:Se alege lintea, se spală, se ţine aproximativ 12 ore în apă călduţă după care se aruncă apa.Lintea se pune apoi la fiert cu apă rece.După ce a fiert se scurge de apă prin strecurătoare şi se lasă să se răcească.Se pune lintea în vasul în care preparaţi salata, se dizolvă puţină sare şi se adaugă peste împreună cu piperul, uleiul, oţetul, după care se amestecă.Deasupra se presară mărarul tocat.

Salată de linte cu smântână

retete linte Ingrediente: 500g linte, 2 morcovi raşi, o ceapă, 1 linguriţă chimen, 2 linguri ulei, 1 lingură mărar tocat, sare, 2 ceşti smântână.

Mod de preparare: se amestecă lintea fiartă cu morcovii, ceapa tocată mărunt, chimenul, sarea şi mărarul.Peste amestesc se toară sosul de smântână obţinut din smântana amestecată foarte bine cu cele 2 linguri de ulei şi se lasă 15-20 minute înainte de servire.

Mancarica de linte

Ingrediente: 2 cani de linte, morcov, patrunjel radacina, pastarnac radacina, 2 oua, o legatura de patrunjel, 3-4 catei de usturoi, unt.

Se pun la fiert 5-6 cani de apa cu morcovul, pastranacul si patrunjelul radacin taiat rondele. Cand incepe sa fiarba, se adauga lintea, se pune sare si putin ulei si se lasa sa fiarba. Cand lintea este fiarta, se bat cele 2 oua si se pun peste linte si se amesteca. Se mai lasa 2-3 minute sa se faca oul si se inchide focul. Cateii de usturoi sa dau pe razatoarea mica si se pun pe deasupra cu patrunjelul frunze tocat. Se acopera cu un capac si se lasa 5-10 minute. Se serveste in farfurii cu unt.

Articol etichetat cu:, ,

Ganduri si impresii pentru "Linte – alimentul vegetal care poate înlocui carnea":

  1. Jorjette C alexandra

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.