Recoltarea, uscarea, ambalarea şi păstrarea plantelor medicinale

Cerinţele de calitate pentru plantele medicinale sunt deosebit de stricte, dat fiind scopul în care sunt folosite, în producţia de plante medicinale principalul indicator al calităţii este conţinutul în principii active, care depinde de o serie de factori : zonarea, recoltarea, uscarea şi păstrarea plantelor medicinale.

Astfel, produsul se impune să aibă o anumită culoare, care să se păstreze după procesul de uscare. Partea foliară trebuie să-şi păstreze culoarea verde naturală, fără să se îngălbenească sau să se brunifice, iar florile este necesar să-şi menţină culoarea vie pe care o au. între aspect şi valoarea intrinsecă datorită conţinutului în principii active există o legătură directă.

La plantele medicinale din flora spontană se cunosc zone în care speciile căutate au un conţinut mai ridicat de principii active. De exemplu, Radix belladonnae din jud. Vrancea, Neamţ, Caraş-Severin sau Bistriţa Năsăud depăşeşte conţinutul materiei prime recoltate din alte judeţe ; fructele de cătină se recoltează numai din jud. Prahova, Dîmboviţa şi Buzău, unde conţinutul în vitamina C este corespunzător şi nu şi din jud. Bacău, unde conţinutul e sub limită ; muşeţelul din zona Deltei are un conţinut redus de camazulenă faţă de cel din jud. Buzău şi ar mai fi şi alte exemple.

Aşadar, iată paşii de care vorbeam şi în titlu, detaliaţi:

  1. Recoltarea
  2. Uscarea
  3. Ambalarea şi păstrarea
  4. Depozitarea

Care este gandul tau?