Prazul este o sursă utilă de potasiu – reteta ciorba de praz

În medicina tradiţională prazul era folosit pentru tratarea unei game largi de afecţiuni, de la dureri de gât la gută şi litiază renală. Deoarece conţine potasiu – un singur fir de praz aduce o optime din necesarul zilnic al unui adult. Prazul ajută la buna funcţionare a rinichilor şi are efect diuretic. In acelaşi timp prazul este şi o sursă bună de folat – o porţie de mâncare de praz conţine aproape o treime din DZR. Pentru a profita la maxim de calitatile sale, poate fi gatit sub forma de supa sau ciorba de praz.

Prazul are anumite proprietăţi comune cu usturoiul şi ceapa – membre ale aceleiaşi familii – printre care şi riscul de a declanşa dermatită persoanelor sensibile, iar avertismentul lui Nicholas Culpeper din Complete Herbal (1653) cum că prazul dă “gaze sau flatulenţă” este întemeiat.

Grecii, romanii şi egiptenii antici preţuiau prazul pentru valoroasele lui calităţi: romanii îl foloseau pentru tratarea durerilor de gât, iar Nero îl consuma în cantităţi mari pentru a-şi îmbunătăţi vocea.

Prazul trebuie spălat bine înainte de a fi gătit, pentru că frunzele pot reţine între ele nisip sau pământ de grădină.

Ciorba de praz cu cartofi si dovlecel

ciorba de praz cu cartofi

Cum se prepara acasa ciorba de praz

Pentru aceasta ciorba de praz avem nevoie de cativa cartofi, 1 dovlecel proaspat, 2 fire de praz,  2-3 rosii, patrunjel, frunze de telina,  1 radacina morcov, ulei, sare, 2 l de apa. Se pune apa la fiert, se adauga sare si se lasa sa dea in clocot. Se curata si se spala, cartofii , prazul, dovlecelul, se taie in forma dorita. Se spala patrujelul si telina si se toaca marunt. Cand incepe sa clocoteasca, se pun cartofii la fiert. Dupa 4-5 minute, se adauga prazul taiat in felii subtiri, dovlecelul si morcovul. Rosiile se spala, se taie in cubulete si se adauga si ele. Spre final se adauga o lingura de ulei, se potrive de gust – sare, piper si alte condimente. Se adauga frunza de telina, se mai lasa 2 minute, se inchide focul, se pun frunzele de patrunjel si se acopera cu un capac. Ciorba de praz se poate servi dupa 10 minute cu crutoane.

Supa de praz cu conopida

Ingrediente supa de praz:

  • 1 cap de conopida proaspata tocata
  • 2 cesti de praz proaspat tocat
  • 8 cesti de supa de pui sau de apă
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 lingurita de pulbere de chimen
  • nucsoara
  • piper negru si sare dupa gust
  • 1 ceasca si jumătate de smântână
  • 2 linguri de făină
  • 4-5 felii de bacon
  • 1 ceapa medie tocata

Intr-o tigaie se pun la rumenit feliile de bacon taiate mai marunt. Cand sunt bine rumenite, se iau din tigaie si se pun pe un servet pentru a se absorbi surplusul de ulei si se folosesc mai tarziu. In uleiul din tigaie se pot praji putintel legumele. Se pun pe rand – mai intai ceapa tocata, prazul spalat bine, bine, feliat si buchetele de conopida. Se lasa sa se gateasca cateva minute, se adauga chimen, cimbru, putin piper, sare si faina. Se mai lasa 1 minut dupa care se adauga supa de pui sau cantitatea de apa si se pune la fiert. Se gateste inca 15-20 de minute, pana cand legumele sunt foarte moi, apoi se adauga smantana si optional parmegiano. Dupa ce supa de praz este gata, se garniseste cu feliutele de bacon.

supa de praz

Daca ti-a placut reteta de ciorba de praz sau supa de praz cu conopida, atunci incearca si tu. Daca ai o alta reteta cu praz, mai gustoasa, spunene-o si noua.

Articol etichetat cu:, , , ,

Ganduri si impresii pentru "Prazul este o sursă utilă de potasiu – reteta ciorba de praz":

  1. Jorjette C Adi

Care este gandul tau?