Prazul si sucul de praz este afrodisiac – Beneficii si proprietati

Prazul (Allium porrum) este o planta erbacee bienală, leguminoasă, din familia Alliaceae. Este aceeasi familie din care face parte ceapa si usturoiul. Prazul a fost cunoscut si folosit de-a lungul timpului pentru proprietatile sale medicinale. In zilele noastre este insa folosit in principal ca hrana sau aroma.

Partile comestibile ale plantei sunt tulpina verde sau tija si bulbul alb. Frunzele verzi sunt de obicei aruncate din cauza consistentei fibroase. Cu toate acestea ar fi intelept sa se utilizeze si frunzele de culoare verde inchis (maruntite bine sau sub forma de suc), deoarece acestea sunt partile care au cel mai mare continut de minerale si vitamine.

Desi prazul are o aroma destul de puternica, gustul este mai dulce si mai delicat decat al cepei. Prazul poate fi utilizat intr-o varietate de feluri de mancare, fie crude sau fierte, sau poate fi folosit la prepararea sucurilor.

Beneficiile nutritive ale prazului

Prazul este compus in principal din apa, aproximativ 90 %. Acesta contine de asemenea fibre dietetice, minerale – nichel, potasiu, fier, magneziu, calciu, mangan, fosfor, vitaminele A, C si K, acid folic si cantitati moderate din complexul de vitamine B (B1, B2, B3 si B6).

El este un aliment dietetic excelent pentru ca are un numar foarte scazut de calorii. Totusi este bine dotat cu substante nutritive sanatoase si fitonutrienti.

Prazul si sucul de praz – beneficii pentru sanatate

Prazul este cunoscut inca din vechime pentru proprietatile sale medicinale. Daca iti place gustul aromat al prazului, poti beneficia de toate proprietatile sale excelente, sanatoase, care sunt caile de atac potrivite pentru o gama larga de afectiuni.

Anemie: datorita continutului de fier care este esential pentru sinteza hemoglobinei (proteina din celulele rosii responsabila de transportul oxigenului in tot corpul), prazul poate ajuta in lupta impotriva diferitelor tipuri de anemie, in special a celor ce rezulta din cauza deficitului de fier. Continutul de vitamina C ajuta la absorbtia efectiva a fierului.

Antiinflamator si antiseptic: datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antiseptice, sucul de praz poate fi folosit cu succes pentru tratarea artritei, gutei si a inflamatiilor tractului urinar.

Prazul este afrodisiac

  • prazul, ceapa, usturoiul si telina sunt cunoscute de secole pentru efectele lor afrodisiace. Incearca sucul de praz cu telina, si vei avea parte de actiune!

Actiune balsamica: datorita continutului bogat in uleiuri volatile, sucul de praz are o actiune balsamica benefica asupra tractului respirator. Astfel, poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor asociate cu gripa, raceala si febra.

Sanatatea sistemului digestiv: Prazul ajuta la reglarea functiei intestinale datorita continutului ridicat de fibre. De asemenea, ajuta la repopularea bacteriilor bune din colon, ajutand astfel digestia si reducand balonarea.

Hipertensiune arteriala: prazul este bogat in potasiu care promoveaza diureza, ajutand astfel la scaderea si reglarea tensiunii arteriale. Sucul de praz se recomanda persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.

Colesterol marit: ajuta la reducerea absorbtiei colesterolului din intestin, precum si la oxidarea colesterolului LDL in sange, prevenind astfel unul dintre primii pasi in formarea placilor aterosclerotice.

Sistemul nervos: magneziul, fosforul si acidul folic prezente in aceasta leguma sunt substante nutritive importante pentru functionarea sanatoasa a sistemului nervos. Ele ajuta la imbunatatirea memoriei, capacitatii creierului de a procesa informatii si a nivelului de concentare. Acidul folic este esential pentru a preveni eventualele defecte asupra creierului la copii.

Actiune de purificare: actiunea caracteristica a sucului de praz este efectul sau purificator asupra intregului organism, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor prin sporirea curatarii colonului.

Prazul – Sfaturi de consum si retete

Prazul, pentru a beneficia la maxim de calitatile sale nutritive, poate fi adaugat la o varietate de salate.

Sucul de praz poate fi preparat folosind toata planta. Se amesteca foarte bine cu sucurile de morcov si telina si este ingredientul perfect pentru sucurile verzi. Iata un amestec care sper sa-ti placa: 3-4 frunze mari de varza, 1 tulpină întreagă de praz, o lamaie, cateva frunze de coriandru, 3-4 morcovi si o bucata mica de ghimbir.

Contraindicatii. Atentie!

Prazul contine nichel, motiv pentru care ar trebui evitat de persoanele cu alergie la nichel.

Sa ne pastram sanatosi alaturi de ceea ce ne ofera natura!

Care este gandul tau?