Porumbarul si porumbele – 7 beneficii pentru sanatate si retete cu porumbe

Prunus spinosa, cunoscut la noi sub numele de porumbar, este o ruda salbatica a prunului. Este originar din Europa, Asia de Vest, Nord-Vest si Africa. Fructele de porumbe sunt astringente, motiv pentru care se culeg si se consuma dupa primul inghet.

Florile si fructele acestui arbust pot fi folosite in scopuri medicinale. Ele au proprietati astringente, antioxidante, diaforetice (induce transpiratia), depurative (eliminarea impuritatilor), febrifuge (reduc febra), laxative, stomahice si diuretice. Florile sunt albe si apar inaintea frunzelor. Fructele sunt de un albastru spre negru.

Sucul din fructele de porumbe necoapte este utilizat in spalatorii. Seva din scoarta de porumbar este folosita pentru a face cerneala. Mai mult de atat, ramurile de porumbe pot fi impletite si se pot crea forme interesante cu ajutorul lor. Ele sunt adesea folosite pentru a face bastoane. Lemnul este foarte bun pentru foc deoarece arde incet si nu face mult fum.

Cum se prepara lichior de porumbe

Porumbele coapte sunt folosite pentru a prepara renumitul lichior de porumbe. Acesta se consuma cel mai adesea dupa cina, sau poate fi servit in amestec cu inghetata de vanilie. Lichiorul de porumbe se prepara foarte simplu. Se pregateste mai intai sticla sau vasul in care se lasa la macerat. Fructele (care trebuie sa umple jumatate din vas) se spala, apoi se lasa o noapte in congelator, dupa care se pun in sticla si peste ele se adauga o tuica de calitate sau gin. Se lasa sa stea impreuna 3 luni de zile, dupa care se adauga zahar sau miere de albine pentru a indulci lichiorul de porumbe, dupa gust.

lichior de porumbe

Porumbele pot fi folosite pentru a face gemuri, jeleuri, siropuri si alte preparate. Fiind destul de astringente la gust, prea putine sunt persoanele care le consuma crude. Ele pot fi consumate foarte bine dupa ce sunt inghetate, deoarece ingetul descompune unele zaharuri. Porumbele se adauga in unele zone in muraturi pentru o mai buna conservare a acestora si pentru culoarea minunata pe care le-o ofera.

Chiar si semintele acestor fructe sunt comestibile, crude sau fierte. Mai mult, fructele uscate si frunzele acestei plante pot fi folosite pentru a face ceai de plante. In mod similar, florile sunt comestibile si pot fi zaharisite sau cristalizate.

Porumbarul cu porumbe – 7 beneficii pentru sanatate

Actioneaza ca un detoxifiant al sangelui

Florile, frunzele, fructele si scoarta de porumbar au proprietati depurative. Cu alte cuvinte, ajuta la purificarea sangelui si detoxifiere prin indepartarea impuritatilor din fluidele corpului. Florile in special sunt bogate in rutin si quercitin, care ajuta la purificarea sangelui. De asemenea, previn guta si reumatismul.

Imbunatatesc digestia

Porumbele imbunatatesc digestia , amelioreaza constipatia, vindeca dispepsiile, reduc balonarea si vindeca diareea, mai ales la copii.

Ceaiul pregatit din 2 lingurite de flori de porumbar uscate, la o cana de apa, stimuleaza apetitul. Consumul de gem de porumbe sau marmelada trateaza indigestiile.

Trateaza rinichii si probleme ale vezicii urinare

Florile si fructele de porumbar pot fi folosite pentru a scapa de retentia de lichide, pentru a trata pietrele la rinichi si alte probleme renale, datorita proprietatilor lor diuretice. In plus, planta este utila pentru gestionarea spasmelor vezicii urinare. Mai mult, este utila in calmare crampelor stomacale si a durerilor nervoase.

Reduc inflamatia la nivelul gurii si a faringelui

Aceasta planta a fost aprobata pentru utilizarea ei in scaparea de inflamatii usoare a gurii si a mucoasei faringiene.

Atunci cand apar dureri in gat, se face gargara cu suc proaspat de porumbe. Mai mult, se poate prepara o infuzie din frunze de porumbar pentru a vindeca amigdalele inflamate. Pentru a prepara aceasta infuzie, se fierb aproximativ 4 frunze de porumbar la 500 ml de apa timp de 10 minute. Solutia obtinuta se strecoara si se face gragara de 2-3 ori pe zi.

Se poate prepara si un sirop din flori de porumbar prin adaugarea a 450 g de zahar, la 2 pumni de flori de porumbar, la 4,5 l de apa clocotita. Cand se raceste, se depoziteaza siropul in sticle sterilizate. Acesta poate fi amestecat cu apa calda si folosit ca o gargara pentru tratarea amigdalitei si a laringitei. Acest sirop poate fi consumat si cu iaurt sau in diverse dulciuri.

Trateaza tulburarile respiratorii

Preparatele care contin flori de porumbar sunt considerate utile in tratamentul bolilor tractului respirator. Datorita proprietatilor expectorante, florile pot lupta cu raceala si tusea. Un decoct preparat din scoarta de porumbar poate fi consumat pentru reducerea febrei.

Functioneaza ca un remediu excelent pentru frumusete

Pulpa de porumbe bine maturate poate fi combinata cu alte ingrediente pentru a obtine masti astringente pentru a spori frumusetea.porumbe pentru sanatate

In plus, poti aplica extract de porumbar pe piele pentru a-i mentine elasticitatea si tineretea, deoarece este bogat in vitamina C si taninuri. Prin aplicarea de ulei de porumbar, se poate preveni aparitia vergeturilor.

Amelioreaza oboseala si epuizarea generala

Apa infuzata cu pulbere de coaja de porumbar are un efect calmant asupra nervilor. De asemenea ajuta la ameliorarea oboselii si creste vitalitatea organismului. Extractul de porumbar amestecat cu ceai sau cu apa este de asemenea util in acest sens.

Atunci cand apar probleme de insomnie, lipsa de interes sau bufeuri din cauza menopauzei, se infuzeaza o lingurita de flori uscate de porumbar la o cana de apa clocotita, timp de 5 minute. Se strecoara si se consuma acest tonic atunci cand se raceste.

Efecte secundare ale consumului de porumbar

Frunzele si semintele acestei plante contin acid cianhidric care le confera un gust usor amar. Desi nu sunt daunatoare in cantitati mici, ar trebui evitat consumul in cantitati mari.

In plus, unele persoane pot fi alergice la aceasta planta. Femeile gravide si cele care alapteaza ar trebui sa consulte medicul inainte de a utiliza porumbar in scopuri medicinale.

Care este gandul tau?