Portocalele – sursă excelenta de vitamina C – suc natural de portocale

Multă lume asociază portocalele cu vitamina C şi fac asta pe bună dreptate, deoarece un singur fruct de mărime medie aduce mai mult decât necesarul zilnic de vitamină al unui adult. Vitamina C ajută la formarea colagenului, esenţial pentru sănătatea pielii şi întăreşte sistemul imunitar. Ca antioxidant, combate acţiunea radicalilor liberi, de aceea poate preveni apariţia anumitor cancere sau inhiba evoluţia acestora.

Portocalele conţin şi alte două vitamine, din grupul B, tiamina şi acidul folic. Dar şi septurile membranoase ale portocalelor sunt utile din punct de vedere nutriţional, ele conţinând pectină, un tip de fibră alimentară solubilă, care se găseşte în majoritatea fructelor, mai ales în mere, lămâi şi coacăze roşii. Pectina în cantităţi mari poate scădea nivelul colesterolului sangvin. Membranele mai conţin de asemenea şi bioflavonoide, cu proprietăţi antioxidante.

De aceea, pentru a obţine maximum de beneficii de la aceste fructe, este mai bine să le mâncaţi ca atare, nu sub formă de fruct. Dacă gătiţi după o reţetă care cere coajă de portocale pentru aromă, căutaţi fructe neceruite; în caz că nu găsiţi aşa ceva, spălaţi bine portocalele pentru a îndepărta ceara şi fungicidele. Unele persoane sunt alerge la citrice şi pot avea erupţii cutanate după ce le consumă. Citricele au mai fost asociate cu migrenele la anumite persoane predispuse.

Printre diferitele specii de portocale se numără portocalele de Jaffa (originare din Orientul Mijlociu, portocalele de Jaffa sunt cultivate acum în toate zonele însorite ale planetei), mandarinele, portocala roşie sau malteză (portocalul mic roşu creşte mai mult în Italia), portocala fără sâmburi şi portocala amară de Sevilla, folosită de obicei la prepararea marmeladei. Coaja confiată, uleiul esenţial şi pectina sunt câteva dintre produsele derivate din portocale. Portocalele pot fi consumate proaspete, sub forma de suc natural de portocale, marmelada, gem, sirop de portocale, jeleu de portocale, iaurt cu portocale, prajituri cu portocale…etc.

Cum se prepara suc natural de portocale

suc natural de portocalePentru acest suc natural de portocale aveti nevoie doar de portocale, in functie de cantitatea dorita. Exista 2 posibilitati de a prepara suc natural de portocale – la blender cu tot cu pupla, sau stoarse pentru a obtine doar sucul. Acest suc natural de portocale are cea mai mare valoare nutritiva dupa ce a fost stors din portocale. Prin incalzire, filtrare, condimentare sau fermentare, sucul pierde o mare cantitate de vitamine, in special vitamina C.  Acest suc natural de portocale poate fi diluat cu apa sau baut fara nici un adaos. Evitati adaosul de zahar sau indulcitori artificiali. Daca se doreste, poate fi consumat in amestec cu alte fructe sau legume.

Cum se prepara jeleu de portocale acasa

  • 12 portocale
  • 1 grapefruit
  • 1 lamaie
  • cardamom zdrobit
  • foi de gelatina

jeleu de portocaleSe zdrobesc bine toate fructele, se rade coaja de lamaie in suc si se pun intr-o cratita pe foc. Se adauga si cardamomul zdrobit si se amesteca. Focul se opreste inainte de a ajunge la punctul de fierbere. Pentru un jeleu 100 % se strecoara doar sucul (e optional) in care se adauaga gelatina dizolvata separat  dupa instructiunile de pe pachet.

Jeleul de portocale poate fi pus in forme si se orneaza cu felii de coaja de portocala caramelizate in apa fiarta cu zahar sau se lasa si se consuma simplu. Sau se trece prin zahar.

Dulceata de portocale

Se iau 2-3 portocale de marime medie. Se da coaja prin razatoare si se taie marunt cu un cutit ascutit. Portocalele cojite se pun in apa rece. Dupa o zi si o noapte se scot, se inteapa in cateva locuri cu un ac si se fierb in 3-4 ape cate 2 minute de fiecare data. Dupa fiecare fierbere se racesc cu apa rece. Portocalele fierte si racite se taie in 10-12 felii. Daca este nevoie, fiecare felie poate fi taiata pe lat, in 2. In acelasi timp se scot si samburii. Feliile se pun inntr-un sirop racit, legat pe jumatate, facut din 1 kg de zahar la 300 g apa. Dulceata se fierbe la foc mic pana se leaga siropul. Cu 5 minute inainte de a fi gata, se adauga o lingurita de acid tartric si cojile de portocala rase. In dulceata se pot pune si nuci sau alune macinate nu foarte marunt.

Sper sa va delectati in aceasta toamna si iarna ce urmeaza cu suc natural de portocale, jeleu de portocale, dulceata de portocale si nu uitati sa mancati multe portocale!

Ganduri si impresii pentru "Portocalele – sursă excelenta de vitamina C – suc natural de portocale":

  1. Jorjette C Edy

Care este gandul tau?

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.