Plosnita vindecă bolile de ochi şi de inimă

Plosnita de pat

Plosnita (Cimex lectularius) – sub această denumire este cunoscută o insectă care trăiește atât în natură, cât și în casă și îi chinuie pe oameni. Ploșnița este un insectă hemipteră care face parte din familia Cimicidae. Aceste insecte sunt mici, având în jur de 5-7 mm lungime, cu corpul oval și aplatizat, de culoare maroniu-roșcat sau brun închis. Ploșnițele sunt parazite hematofage, hrănindu-se cu sângele mamiferelor și păsărilor.

Ele se ascund în locuri întunecate și calde, precum saltele, perne, mobilier tapițat, covor sau orice alte locuri din casă, de unde ies noaptea pentru a se hrăni. În plus, ploșnițele pot fi vectori pentru diverse boli, precum febra Q, hepatita B și C și infecții cu virusul West Nile.

Descrierea ploșniței

Ploșnițele sunt insecte mici și ovale, de obicei de culoare maro sau negru, care se hrănesc cu sângele altor animale, inclusiv oamenilor. Acestea au corpul turtit dorso-ventral, cu antene scurte și păr păros. Picioarele sunt adaptate pentru deplasarea rapidă pe suprafețe netede, iar botul ascuțit este proiectat pentru înțepare și sugerea sângelui.

Ploșnițele tind să fie active în timpul nopții și se ascund în locuri întunecate și umede în timpul zilei. Acestea se hrănesc de obicei cu sângele animalelor cu sânge cald, cum ar fi păsările și mamiferele, inclusiv oamenii. În timpul hrănirii, ploșnițele injectează o substanță anticoagulantă în sângele gazdei lor, ceea ce poate provoca mâncărime și iritație la gazda umană.

Ce trebuie să știm despre ploșnița de pat

  • Plosnita poate trăi oriunde. Când majoritatea oamenilor se gandesc la aceasta insecta, ea aceasta este adesea asociata cu hoteluri. Adevărul este ca plosnita poate prospera în case cu o singura familie, apartamente, spitale, camere de cămin, clădiri de birouri, școli, autobuze, trenuri, cinematografe, magazine sau oriunde sunt oamenii.
  • Plosnita nu este doar un locuitor al orașului. Contrar credintei populare, plosnitele nu sunt doar în orașele mari sau țări din lumea a treia. Acestea se găsesc în toate tarile.
  • Plosnita este rezistenta. Acesti dăunători pot trăi timp de mai multe luni, fără o masa de sange. Aceasta înseamnă că pot persista în mobilier, saci și valize pentru o lungă perioadă de timp până când acestea sunt aproape de o gazdă umană din nou. În plus, plosnita de pat poate supraviețui la temperaturi foarte scazute.
  • Este inteligenta.
  • Este metodica.
  • Plosnita ar putea fi folosita în anestezie.

Cum scăpăm de ploșnițe?

Există mai multe metode pentru a scăpa de ploșnițe, dar cele mai eficiente sunt:

  1. Curățarea regulată a locuinței: Ploșnițele se hrănesc cu sângele uman, deci curățarea regulată a casei poate ajuta la prevenirea infestării cu ploșnițe.
  2. Spălarea lenjeriei de pat: Ploșnițele pot trăi în lenjeria de pat și în alte textile, așa că spălarea acestora la temperaturi ridicate poate ajuta la eliminarea ploșnițelor și a ouălor lor.
  3. Utilizarea de insecticide: Existență diferite tipuri de insecticide pe care le poți utiliza pentru a scăpa de ploșnițe. Însă, este important să le folosești cu precauție și să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj.
  4. Utilizarea aburului: Ploșnițele pot fi eliminate prin utilizarea aburului, care poate ajunge în locurile greu accesibile.
  5. Apelarea la un specialist: Dacă infestarea cu ploșnițe este prea mare, ar trebui să iei în considerare apelarea la un specialist pentru a te ajuta să elimini ploșnițele.

Ploșnițele în miturile și legendele românești

plosnita

O etiologie spune că nașterea acestei insecte, plosnita, este în legătură cu Sf. Petru. Acesta a vizitat odată un alt apostol, care tocmai primise un coș plin cu pere. Oaspetele, căruia îi plăceau tare mult perele, le alese pe cele mai frumoase, pentru a le mânca. Nu reușea pentru că fiecare pară pe care dădea să o ducă la gură, se prefăcea într-o insectă urâtă, respingătoare și urât mirositoare, plosnita. Ca urmare sfântul aruncă toate perele. Ele se preschimbaseră în insecte și acestea se răspândiseră pe tot pământul.

Apariția ploșnițelor în casă este atribuită mai multor factori: ele intră în casă pentru că aceasta a fost lipită cu lut într-o luni, miercuri sau vineri, pe lună nouă, sau ajung în casă odată cu un anume lemn de foc de proastă calitate.

Încercările de a alunga din casă plosnita sunt în parte de natură magică: plosnitele sunt scoase din casă cu ajutorul unor descântece, rostite în special de bărbați sau femei goale pe lună nouă, în parte sunt însă de natură rațională: afumarea cu ierburi, uleiuri de plante, gunoi de vite etc. Pare ciudat faptul că ploșnițele sunt utilizate la vindecarea bolilor de ochi și de inimă, uneori această metodă de tratament fiind însoțită de descântec.

În cultura populară românească, există câteva legende legate de ploșnițe:

  1. Potrivit unei legende, în trecut, oamenii credeau că ploșnițele erau trimise de duhuri răuvoitoare ca să-i chinuie. Într-o noapte, un băiat auzind plânsul părinților săi care erau chinuiți de ploșnițe, a făcut un semn de cruce și a strigat “Să nu mă mai chinuiți!”, iar ploșnițele au dispărut imediat.
  2. Se spune că dacă o ploșniță cade pe tine, este semn rău și trebuie să te speli imediat pentru a evita să fii bântuit de ghinion.
  3. Totodată, există o superstiție că dacă vezi o ploșniță de dimineață, este un semn bun și vei avea noroc în acea zi.

Superstiții despre ploșniță

Există mai multe superstiții despre ploșniță, printre care:

  1. Dacă vezi o ploșniță, înseamnă că vei primi o veste neașteptată.
  2. Dacă o ploșniță te mușcă, vei avea parte de noroc în afaceri.
  3. Dacă omori o ploșniță, va ploua a doua zi.
  4. Dacă ploșnițele se adună în jurul unei persoane, aceasta ar putea fi urmată de ghinion sau boli.
  5. Dacă o ploșniță zboară în jurul capului tău, se spune că cineva îți poartă de grijă din umbra.
  6. Se mai spune că dacă pui o ploșniță într-un borcan, iar aceasta moare, vei avea ghinion.

Este important de menționat că aceste superstiții sunt doar legende și nu au o bază științifică.

Aceste legende și superstiții sunt doar câteva exemple ale modului în care ploșnițele sunt percepute în cultura populară românească.

Câte specii de ploșnițe există?

Există aproximativ 90.000 de specii de ploșnițe descrise în lume, clasificate în peste 4.500 de genuri și 160 de familii.

Oamenilor le este frică de ploșnițe?

Da, mulți oameni se tem de ploșnițe din cauza înțepăturilor lor dureroase și potențialele riscuri pentru sănătate. De asemenea, aspectul neplăcut al acestor insecte poate provoca respingere și frică. Unele specii de ploșnițe pot fi purtătoare de boli, cum ar fi febra recurentă sau boala Lyme, ceea ce poate agrava frica oamenilor față de aceste insecte.

Sunt periculoase ploșnițele?

Există specii de ploșnițe care pot fi periculoase pentru oameni, deoarece pot transmite boli prin înțepătura lor. De exemplu, ploșnițele de pat pot transmite agenți patogeni care cauzează boli precum febra recurentă, tifosul murin, boala Lyme și encefalita cu virusul TBE. De asemenea, anumite specii de ploșnițe pot provoca reacții alergice severe la unii oameni. Este important să luați măsuri de precauție în cazul în care sunteți în zone cu risc de expunere la ploșnițe și să căutați asistență medicală imediat dacă aveți simptome de boală după o înțepătură de ploșniță.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Plosnita vindecă bolile de ochi şi de inimă”

  1. Avatar stirbei alexandru
    stirbei alexandru

    Cum scap de aceste insecte?? Inafara de “femei goale” , ” luna plina” si “descantece”! Vreau sa spun, ceva rational care sa aiba rezultate!

    1. Buna seara.

      Am rascolit putin internetul extern si am gasit cateva idei despre cum sa scapi de ploșnițe în mod natural, să zic așa.

      Ar fi câțiva pași care trebuie parcurși:

      • curatenie generala in camerele afectate
      • încearcă să găsești locurile în care și-au făcut cuiburile și efectiv să le distrugi
      • dacă este cazul, acoperă găurile din pereți unde se pot ascunde
      • spală lenjeriile de pat si articolele vestimentare prezente în camera, la temperaturi ridicate
      • curata totul foarte bine cu un aspirator, dupa care e indicat sa folosești un aspirator cu aburi – sa fii atent sa treci prin toate locurile in asa fel incat sa stii sigur ca nu mai au unde sa se ascunda si sa fie distruse si ouăle
      • Pentru a fii sigur, poți folosi niste pamant de diatomee (se poate găsi sub numele de kieselgur, pământ de diatomee, pămânțel,diatomit sau diatomita – pulbere utilizata si in constructii) sau poti folosi un insecticidnon toxic.

      Nu stiu daca stii engleza, insa ai in cele ce urmeaza un link catre un articol foarte bun, legat de cum sa scapi de plosnite – e cu multe imagini care sper sa te ajute: https://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Bed-Bugs
      Daca nu intelegi ceva, te rog sa ma intrebi!

      Poate te ajută și acest articol

      https://jorjette.ro/pesticide-naturale-preparate-acasa/

      Prima data cand m-ai intrebat cum poti sa scapi de plosnite, m-am gandit ca ai putea sa folosesti uleiul de neem. Gasesti mai multe detalii in articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *