Plante modificate genetic – Cum ne omoram albinele

image001

Atunci cand a fost descoperita posibilitatea de a folosi seminte si soiuri de plante modificate genetic, acestea au fost considerate a fi viitorul alimentatiei unei populatii in continua crestere, care nu dispune de suficiente alimente in mod natural. Imediat dupa, au aparut si parerile negative care sustineau ca aceste plante sunt nocive pentru organismul uman.

In prezent, parerile specialistilor inclina tot mai mult spre faptul ca utilizarea acestor plante afecteaza negativ evolutia organismului. Consumul de plante modificate genetic presupune o serie de riscuri care depasesc orice avantaje le-ar putea aduce. Iar efectele negative nu se reflecta doar asupra omului, ci si asupra mediului inconjurator.

Plante modificate genetic afecteaza albinele

Acele plante modificate genetic au rolul de a fi mai rezistente la daunatori. Cu toate acestea, substantele chimice folosite la crearea lor au generat o serie de daunatori noi, precum buruieni si gandaci, care sunt mult mai rezistenti la aceste culturi modificate genetic.

De asemenea, si albinele si fluturii sunt afectati de aceste culturi modificate genetic. Specialistii arata ca insectele polenizatoare, precum fluturii si albinele sunt ucise de substantele chimice continute de aceste plante modificate genetic.

Avand in vedere ca populatia de fluturi si albine este in declin, ajunge astfel sub semnul intrebarii si viitorul culturilor agricole, care depind de procesul de polenizare. Mulți agricultori opteaza pentru soia modificata genetic sau floarea soarelui modificata genetic doar pentru ca recolta este mai mare, mai bogata, si cheltuielile de intretinere sau raportul investitie-castic este mic. Acest aspect este problema cea mai mare!

Problema 1: Dorința agricultorilor afaceristi de a avea mai mult, mai mult și mai mult cu costuri cat mai reduse (daca se poate doar din finantari de la UE).

Plante modificate genetic compromit pamantul si celelalte culturi alaturate

O alta problema legata de aceste plante modificate genetic este cea a inmultirii culturilor. Daca in cazul unor culturi naturale, agricultorii recolteaza seminte si le planteaza in anul urmator, in cazul culturilor modificate genetic, le este interzis acest lucru. In schimb, trebuie sa cumpere in fiecare an seminte noi, evident si ele modificate genetic.

Plante modificate genetic
Plante modificate genetic

In plus, este greu sa mentii aceste culturi in limitele terenului destinat cultivarii, cu toate ca exista spatii de teren viran care le imprejmuiesc. Vantul poate purta pana departe sporii acestor culturi, riscand astfel sa modifice culturile naturale, ceea ce poate distruge, de exemplu, inevitabil sansa unei finantari pentru o micro-ferma ecologica.

Cultivarea de plante modificate genetic conduce la eliminarea biodiversitatii, intrucat agricultorii se vor axa din ce in ce mai mult pe aceste culturi, mai usor de controlat din anumite perspective, in defavoarea celor naturale.

O cultura modificata genetic va produce toate plantele identice din punct de vedere genetic, ceea ce exclude o posibila evolutie a speciei. In cazul in care se va dori utilizarea spatiului respectiv pentru o alta cultura naturala, terenul este, din pacate, unul compromis in acest sens, pentru ca solul nu poate fi curatit de toate substantele folosite pentru plante modificate genetic.

Problema 2: Terenul cultivat cu plante modificate genetic este compromis chimic, nu mai poti cultiva altceva natural sau ecologic, fara sa folosesti ingrasaminte chimice si agenti speciali de crestere.

Plantele modificate genetic sunt nocive pentru organismul uman

Daca initial oamenii de stiinta s-au bucurat de cantitatea mare de hrana ce poate fi produsa prin intermediul acestor plante modificate genetic, intre timp s-a ajuns la concluzia ca aceste culturi sunt extrem de nocive pentru individ si mediu.

Hormonii continuti de aceste plante modificate genetic afecteaza organismal uman, producand diverse modificari sau chiar maladii, iar efectul pe termen lung este unul ingrijorator, foarte greu de cuantificat.

Daca in spatiul occidental, se pune din ce in ce mai mult accent pe nevoia de a consuma alimente sanatoase, in Romania tocmai s-au pus bazele unui proiect prin care vor fi testate cateva culturi modificate genetic.

Introducerea in circuitul romanesc a acestor plante hibrid nu va face decat sa dezechilibreze si mai mult modul de alimentatie, si-asa precar, din cauza problemelor financiare, al romanilor. Cultivarea de plante modificate genetic i-a impins pe americani sa importe albine din Europa, si sa tina mai sub control culturile modificate genetic.

Tarile europene au pierdut din 2007 pana azi peste jumatate din nr de albine. Unele sunt ucise de culturile modificate genetic altele de lipsa hranei si conditiile de meniu, substante chimice folosite la ierbicidare.

Un semn bun exista, doar ca importanta albinelor cu adevarat o cunosc apicultorii nu musterii care cumpara din supermarket legume si fructe! Apicultorii tineri trebuie sa se mobilizeze sa creasca albine pentru binele omenirii!

Sa speram totusi ca se vor trage si la noi suficiente semnale de alarma pentru a atrage atentia asupra dezavantajelor cultivarii de plante modificate genetic!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Plante modificate genetic – Cum ne omoram albinele”

  1. Am întalnit o data un om care era bucuros ca a plantat un soi de floarea soarelui modificata genetic si ca nu mai trebuie sa aiba grija recoltei, plantele sunt foarte mari si au mulți samburi etc.

    Era si foarte multumit de faptul ca alaturi de terenul lui avea mai mereu compania vecinului care isi aducea stupii de albine langa recolta lui de floarea soarelui. Acum ”mosul” cu albine nu mai vine, și asa cica nu-i dadea si lui macar un borcan de miere pentru ca lasa albinele sa zboare peste campul lui.

    Asta e o poveste adevarata si individul este din Gura Hont, jud. Arad.

    Va dati seama? Era fericit ca l-a facut pe vecinu si nu mai traga remorca cu stupi langa holda lui! Ce ipocrit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *