Plamanarica remineralizeaza organismul si trateaza tuberculoza

Plamanarica, in latina Pulmonaria Officinalis, este o planta medicinala erbacee, perena, intalnita prin locuri umbroase, in padurile de foioase, pe marginile raurilor, prin fanete, de la campie, pana in zona de deal si montana inferioara.

Planta se mai numeste popular iarba-plamanilor, albastrele, boranze, crucisor, cuscrisor, iarba-pamantului, malcavita, mierea-ursului, sângiorgel, sudoare, sudoarea calului, sudorele, tutun de padure, țâța oii, mosnegei. Florile plantei la inceput sunt rosii, iar mai apoi devin albastre-violet. Aceeasi planta are flori de culori diferite datorita infloririi lor in etape diferite. La baza, florile sunt usor dulci, motiv pentru care planta este denumita popular mierea ursului.

Plamanarica – beneficii pentru sanatate

Frunzele plantei au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, in cea culta si traditionala. Principiile active actioneaza diuretic si reconstituent, emolient si antiinflamator, antidiareic, analgezic si cicatrizant, expectorant si antiseptic bronsic, remineralizant si sudorific. Plamanarica este recomandata in bronsite, laringite, tuse, raguseala, afectiuni renale, diaree, ulcer gastric si duodenal, reumatism, boli pulmonare, cistite, rani, pecingine, degeraturi, matreata, craparea sanilor.

Cand se recolteaza frunzele de plamanarica?

Frunzele de plamanarica se recolteaza in timpul infloritului si dupa inflorire. Tot in aceasta perioada se pot recolta partile aeriene. Recoltarea se face doar pe timp frumos. Uscarea se face la umbra, in strat subtire.plamanarica planta pulmonaria officinalis

Ceai de plamanarica pentru uz intern

Ceaiul de plamanarica este recomandat in mod special pentru tratarea bolilor de plamani, dupa cum ne spune si numele plantei in latina. Cu toate acestea, este recomandat:

Pentru tratarea gastritelor hiperacide, in ulcer gastric si duodenal, diaree, tuse de diverse etiologii, bronsita, laringita, traheite, astm, afectiuni renale si pentru remineralizare:

  • se prepara o infuzie din 1 lingura pulbere de frunze sau frunze uscate maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea tuberculozei:

  • se prepara un decoct de plamanarica din 1 lingura pulbere de frunze sau frunze uscate maruntite la o cana (250 ml) cu apa rece. Se fierbe 5-10 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea cistitei:

  • se face o infuzie din 1-2 lingurite de frunze uscate maruntite, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Ceaiul de plamanarica in uz extern

Pentru tratarea ranilor, se prepara o infuzie: din 2 linguri de frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara si se fac bai locale sau se aplica comprese pentru efect cicatrizant.

Pentru tratarea degeraturilor, pecinginei, reumatism, matreata si sani crapati, se prepara acelasi tip de infuzie cu care se fac lotionari, frectii locale.

Articol etichetat cu:, , , ,

Care este gandul tau?