Polenul crud ~ 11 Beneficii si proprietati, medicament şi aliment

Polenul crud proprietati si beneficii

Polenul crud este nu doar un aliment, ci si un medicament. Este un miracol pe care natura ni-l pune la dispozitie cu generozitate si bunavointa. Actiunea polenului asupra organismului este miraculoasa, datorita continutului bogat in vitamine, aminoacizi, minerale si oligoelemente care sunt prezente intr-o forma care le face usor asimilabile. Polenul reprezinta pentru albine o sursa de proteine. Se spune ca in polen sunt concentrate toate virtutile vindecatoare ale plantelor si ca ar avea o extraordinara capacitate de revitalizare a intregii fiinte. Granulele de polen au capacitatea de a reda in numai cateva zile vigoarea si bucuria persoanelor surmenate, deprimate si obosite.

Ca produs apicol, se prezintă sub formă de granule. Acesta se foloseşte ca hrană a puietului de albine, ca prezenţă în mierea de albine, indicându-i originea şi definindu-i calitatea. Se utilizeaza ca si hrană pentru om, în special în preparatele bucătăriei fără foc. Se consuma polen crud pentru proprietatile si beneficiile sale asupra organismului.

Polenul este un aliment proteic foarte important mai ales pentru că prin albină transmite principiile active  din regnul vegetal către om. Datorită acestui proces ce are loc în natură, organismul uman poate beneficia de substanţele active conţinute în polen.

Polenul crud – Proprietati terapeutice

Studiile efectuate de către cercetători au demonstrat că într-un kilogram de polen se găsesc tot atâtea doze zilnice de vitamina P, câte ar fi necesare câtorva zeci de oameni pentru a preveni un atac vascular la nivelul creierului.

polenul medicament si aliment

Polenul are o compoziţie complexă, în grăunţele adunate de picioruşele albinelor regăsindu-se proteine, zaharuri, grăsimi, minerale printre care potasiu, calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfor. De asemenea vitaminele A, C, D, E, PP şi câteva din complexul B, provitamine, arome, enzime şi elemente antibiotice. În laborator au fost determinate aproximativ 50 de substanţe active, polenul fiind considerat un aliment care conţine toate substanţele necesare menţinerii organismului în viaţă. Acesta are proprietăţi terapeutice diferite în funcţie de plantele din care a fost extras:

Ce este polenul crud si la ce este bun?

polenul medicament si aliment

Polenul crud este polenul proaspat cules. Acesta cuprinde toate substanţele necesare vieţii: proteine, aminoacizi, enzime, tiamină, ribofavină, piridoxină, acid pantotenic şi nicotinic, potasiu, magneziu, calciu, fier, siliciu, fosfor, glucide, minerale, vitamine, grăsimi, arome, substanţe hormonale şi apă. Polenul proaspat se pastreaza in congelator pentru a putea fi utilizat timp indelungat.

Este cunoscut şi faptul că din cei 22 de aminoacizi de care are nevoie omul, 20 sunt prezenţi în polen. Din 100g de polen crud se obţine aceeaşi cantitate de aminoacizi ca din 1/2 kg carne de vită sau din 7 ouă de găină. Aşadar, cu 30g de polen crud (2 linguri rase sau 6 linguriţe) se poate acoperi necesarul de aminoacizi pentru o persoană adultă pe zi.

Prin tratarea termică, polenul îşi pierde o mare parte din proprietati. În concluzie, el poate fi folosit crud la calitatea sa maximă în bucătăria fără foc şi în tratarea diferitelor afecțiuni.

Cum culeg albinele polenul din flori

Cura cu polen crud ~ Cum se consuma polenul?

Ratia zilnica de polen este pentru inceput de o lingurita pentru adulti, urmand sa creasca treptat pana la o lingura. Pentru copii, o jumatate de lingurita, cel mult o lingurita. In cazul in care se va produce un efect laxativ prea accentuat, doza se va diminua. Este posibil ca la inceputul curei de polen sa va confruntati cu unele dureri in zona abdominala. Aceasta durere apare datorita efectului puternic de tonifiere si purificare pe care il are polenul crud asupra organismului. Daca veti rezista si veti continua cura de polen, durerile respective vor disparea pentru totdeauna.

Polenul trebuie consumat dimineata, pe stomacul gol. Se administreaza imediat dupa ce ne-am facut exercitiile de intretinere si curatire. Inainte de a fi inghitit, polenul trebuie tinut in gura pana cand se transforma intr-o pasta si chiar dupa aceea inca vom intarzia cu inghitirea lui. Trebuie tinut in gura minimum 7 minute, media fiind de 15 minute. Procedand astfel, pe langa faptul ca se va obtine o mai buna asimilare a acestuia, se va obtine si o igiena a cavitatii bucale.

Polenul crud –  Beneficii asupra sanatatii:

  1. actiune normalizatoare aproape universala si foarte puternica, in majoritatea cazurilor cu efecte imediate si chiar spectaculoase;
  2. amplifica dinamismul, spiritul de initiativa, optimismul, bucuria de a trai;
  3. creeaza si asigura o stare euforica, o senzatie placuta si satisfactie;
  4. mareste considerabil energia interioara si amplifica simtul umorului;
  5. actiunea sa este foarte valoroasa, mai ales pentru intelectuali;
  6. limpezeste gandirea, mareste creativitatea, inlesneste asimilarea cunostintelor noi;
  7. foarte eficient in cazurile de diminuare a tonusului vital, cu rezultate excelente in scurt timp;
  8. remediu important in afectiunile care apar ritmic, mareste rezistenta la oboseala, creste randamentul fizic si intelectual si fortifica organismul;
  9. efect decongestionant, purificator si dezintoxicant general;
  10. creste rezistenta la infectii, fiind de aceea indicat mai ales in timpul epidemiilor de boli infectio-contagioase;
  11. creste si reda pofta de mancare, favorizeaza digestia.

Consuma polen crud – proprietati și efecte terapeutice asupra organismului

Astfel, polenul de salcâm este calmant. Polenul de salcâm dulce favorizează circulaţia venoasă şi arterială, descongestionează ficatul şi prostata. Cel de castan decorativ acţionează în tulburările circulatorii venoase. Polenul de rapiţă are afecţiune favorabilă în ulcerele varicoase. Polenul de păpădie este diuretic, depurativ şi uşor laxativ. Cel de măr este fortifiant general şi acţionază benefic asupra miocardului. Polenul de mur este tonic general şi antidiareic.

Polenul de salcâm galben japonez, prin prezenţa rutinului, are afecţiune foarte eficace asupra rezistenţei capilare, protejează organismul contra hemoragiilor, micşorează timpul de coagulare a sângelui, întăreşte contracţiile inimii şi îi reglează ritmul.

Polenul de salvie acţionează benefic asupra funcţiilor digestive şi intestinale, contribuie substanţial la reglarea menstrelor şi este un bun diuretic. Polenul de cimbrişor activează circulaţia, este tonic, pectoral, antiseptic şi uşor afrodisiac; polenul de tei este calmant şi sedativ.

Marele secret al polenului este cel al plantelor pe care natura ni le-a pus la dispoziţie ca un dar divin, pentru a vindeca multe din numeroasele boli de care suferă omenirea în momentul actual.

S-a constatat că orice tip de polen crud are o bună influenţă asupra funcţiilor digestive şi intestinale, redă pofta de mâncare, combate nevrozele, neurastenia, prostata, diabetul, stările de slăbiciune, depresie şi redă virilitatea.

Bogăţia compoziţiei polenului joacă un rol important în nominalizarea funcţiilor corpului uman, al osificării şi al formării elementelor figurative ale sângelui. Nu există nici un element dietetic care să-l egaleze.

Polenul crud in alimentatie retete cu polen

De mare importanţă este administrarea polenului în timpul sarcinii în amestec cu miere (30 g polen crud şi 60g miere de albine). Acest amestec asigură un aport mare de acizi aminaţi esenţiali şi neesenţiali necesari sintezei proteinelor, monozaharide (fructoză şi glucoză), zaharuri uşor asimilabile, săruri minerale. Acest tratament cu polen este bine să se înceapă din luna a cincea de sarcină.

Administrat în hepatite cronice şi în ciroze incipiente sau avansate, câte o linguriţă şi jumătate de polen crud de 2 ori pe zi, înainte de masă, adăugat în miere, a dat rezultate foarte bune, mai ales asociat cu un regim alimentar de hrană cruda. Consumul de polen crud ajută şi în tratarea ulcerului gastric, gastritei, cancerului gastric, stenozei esofagiene sau a pilorului. Are efect binefăcător la nivelul oricărui organism în formare, furnizând vitaminele şi elementele necesare acestuia, exercitând o mare influenţă asupra dezvoltării creierului.

Rețete cu polen crud

Polenul crud se consumă pe stomacul gol, însă poate fi folosit și în diverse rețete de hrană crudă, pentru a te bucura de niste preparate delicioase și pline de nutrienți.

Piure de fasole verde cu polen

Ingrediente: 450 g fasole verde, 100 g ţelina, 1 ceapă mare de apă, 50 ml ulei, 1 legătură de pătrunjel cu tarhon, 2 linguri cu tărâţe, cremogen, o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de gogoşari, 1 linguriţă cu pulbere din plante aromatice, 1 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu pulbere de polen, 2 linguri cu pastă de roşii, 1 ceşcuţă cu suc de orz verde, 50 g petale roşii de trandafiri, 2 linguriţe cu usturoi pisat.

Mod de preparare: păstăile de fasole verde, alese foarte fragede, când bobul nu este încă format, se mixează odată cu ceapa şi ţelina, se amestecă cu sucul de orz verde, se adaugă pasta de roşii, pulberile, usturoiul, uleiul pus ca la maioneză, tărâţe şi cremogen cât cuprinde. Pe deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi petalele roşii de trandafiri tăiate fâşii subţiri.

Piure de vinete cu ţelina și polen

Se prepară ca la reţeta prezentată mai sus. Se folosesc aceleaşi ingrediente, în afară de fasolea verde, care se înlocuieşte cu 300 g ţelina şi 250 g ţelina.

Piure de lobodă cu polen crud

Ingrediente: 600 g lobodă albă, 1 ceapă mare de apă, 50 ml ulei, 1 ceşcuţă cu suc de roşii, 3 linguri cu tărâţe, cremogen, 1 legătură de cimbru cu tarhon, 2 linguriţe cu hrean ras fin, pastă de măceşe, o linguriţă cu pulbere din seminţe de gogoşari, 1/2 linguriţă cu pulbere din seminţe de plante aromatice şi condimentare, 1 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu pulbere de polen.

Mod de preparare: loboda şi ceapa se mixează, se amestecă cu tărâţe, se adaugă pulberile, hreanul, sucul de roşii, uleiul pus ca la maioneză, polenul şi se pune cremogen cât cuprinde. Deasupra se presară verdeţuri tăiate mărunt şi petalele de flori feliate.

Sărmăluţe cu hribi si polen

Sarmalutele din bucataria fara foc sunt ceva mai speciale atunci cand ne referim la ingrediente si la modul lor de pregatire.

Ingrediente: 150 g hribi, 1 ceapă mare de apă, 100 g unt, 1 legătură de ţelină cu cimbru, 1 morcov ras, puţin usturoi pisat, o linguriţă şi jumătate cu pulbere din seminţe de ardei gras, 1/2 linguriţă cu pulbere din seminţe de plante aromatice, 1/2 linguriţă cu pulbere de alge, 1 linguriţă cu pulbere de polen, 20 frunze de varză, 1 lingură cu ulei, tărâţe, 50 g petale roşii de nalbă.

Mod de preparare: Frunzele de varză se taie în bucăţi potrivite; hribii se mărunţesc odată cu ceapa, se amestecă cu pulberile, untul frecat spumă, usturoiul şi tărâţe cât cuprinde, apoi se fac sarmalele cu frunzele de varză şi se pun pe farfurie, stropindu-se cu puţin ulei, iar deasupra se presară verdeţurile tăiate mărunt şi petalele de nalbă tăiate fideluţă. La fel se pot prepara sărmăluţe crude cu alte soiuri de ciuperci.

Sărmăluţe crude cu nuci și polen crud

Se prepară ca la reţeta precedentă, cu aceleaşi ingrediente, în afară de hribi, care se înlocuiesc cu nuci strivite destul de mari. În loc de nuci se pot folosi alune, arahide, castane comestibile, seminţe de floarea soarelui sau de dovleac, germeni de grâu, de secară, de orz, de hrişcă, de soia.

Vezi cum prepar sarmalele cu nuci gatite in diverse tipuri de frunze.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Polenul crud ~ 11 Beneficii si proprietati, medicament şi aliment”

  1. Avatar Ciurea Florin
    Ciurea Florin

    Buna ziua am si eu niste probleme la stomac am arsuri in cosul pieptului si pe esofag. Am cumparat polen crud si mar interesa o reteta pentru stomac sau daca imi rezolv problema cu polenul. Va multumesc si astept raspuns.

    1. Buna seara. Polenul crud este extraordinar, are proprietăți multiple, însă nu poate nimeni să promită că doar polenul te va ajuta. Polenul crud poți să îl iei și să îl mesteci câteva minute bune pentru a se îmbiba cât mai bine în salivă și pentru a se începe absorbția lui încă din gură. De altfel, poate fi amestecat și în miere, însă îți recomand să îl consumi simplu.

      Știi cumva care este cauza arsurilor? Să știi că este foarte importantă alimentația pe care o ai și în general aceasta este cheia problemelor de arsuri în cele mai multe cazuri. Doarece ajungem să amestecăm foarte multe ingrediente atunci când mâncăm, se produc tot felul de substanțe chimice în corp care produc aceste arsuri. Din acest mootiv, indicat ar fi să amesteci cât mai puține alimente, să mănânci cât mai simplu, cât mai mult mâncare crudă. Sunt multe sfaturi legate de alimentație pe care ar trebui să le iei în calcul, însă nu pot să le menționez pe toate într-un comentariu.

  2. Buna ziua! Si eu am aceeasi problema 🙁 imi place foarte mult gustul polenului iar de beneficii nici nu mai spun, dar din pacate imi provoaca niste dureri crunte de stomac. Inclusiv daca il iau dupa masa. Consum miere cu catina care este foarte buna pentru sistemul imunitar si organism in general 🙂

    Daniela

    1. Inainte de a va raspunde, polenul il consumati simplu sau in amestec? Astept un raspuns si apoi voi reveni…

  3. Avatar cornelia
    cornelia

    Eu iau de vreo 3 zile polen și ma doare stomacul o perioada după ce îl iau. Prima zi ma durut cel mai tare, dar și acum încă e destul de neplăcut. Oare e normal aceasta durere de stomac de la polen? Iau polen cred, e moale, se topește repede în gura. Cam ce efecte voi simți după 2 saptamani-o luna de folosire? Știe cineva? Mulțumesc

    1. Bine ai venit, Cornelia. Imi cer scuze cu intarzierea raspunsului. M-am documentat putin inainte de a-ti oferi un raspuns concret, si am gasit in afara foarte multe persoane care se plang de astfel de reactii, iar cel mai probabil este vorba de o alergie la polen, sau cel mai probabil la o planta anume. Cum bine stii, polenul este diferit de la un producator la altul de la o saptamana la alta, deoarece plantele de la care este preluat se schimba.

      De asemenea, este posibil sa fie prea puternic, asa ca iti sugerez mai multe – fie reduci cantitatea, fie incerci sa consumi polenul in amestec cu miere de albine. Iti pregatesti intr-un borcanel jumatate miere, jumatate polen si amesteci foarte bine continutul cu o lingura de lemn sau din ceramica. In acest mod se mai diminueaza taria polenului, dar nu si efectele, care, consider eu ca sunt sporite de miere. Sau, un amestec si mai bun, adaugi si zeama de lamaie.

      Ar fi indicat sa consumi acest amestec sa spunem 2 saptamani, faci o pauza si continui. Efectele sunt nenumarate, insa cel mai important este imbunatatirea sistemului imunitar, prevenind astfel aparitia multor afectiuni. Afectiunile pe care atat polenul cat si mierea de albine le trateaza sunt multe si diferite – afectiuni ale stomacului, ale organelor genitale, a celor mai multe organe interne, plus ca polenul este un foarte bun energizant.

      CUm se precizeaza in acest articol, nu este doar un medicament, ci si un aliment foarte important, este esenta tuturor plantelor culeasa de albine, este mai mult decat homeopatie.

      Te astept cu noi informatii despre starea ta de sanatate. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *