Ce sa faci cu petale de trandafiri – retete, proprietati si beneficii

Ce poti sa faci cu petalele de trandafiri

Buna seara J ! Te rog mult sa imi spui ce sa fac cu foarte multe petale de trandafiri proaspeti care nu sint pentru dulceata ??! Am 37 de trandafiri de gradina foarte frumosi si nu am spatiu pentru uscare ! Stii ca trandafirii infloresc tot anul si am nevoie sa stiu ce as putea face cu ei ??? Multumesc mult, MARIA

Cateva informatii generale despre trandafiri

Buna, draga mea. Trandafirul este considerat regele regatului plantelor. Stiai ca exista peste 100 de specii de trandafiri? In timp ce trandafirii salbatici (Rosa rugosa) sunt considerati regii trandafirilor folositi in scopuri medicinale, toti trandafirii isi ofera darurile. Nu trebuie neaparat sa iesi sa cauti trandafiri salbatici pentru ca ai deja trandafiri in gradina si ii cresti ca plante ornamentale. Culege petale de trandafiri si usuca-le sau foloseste-le proaspete. Acestea au proprietati si beneficii asupra intregului organism, de la exterior spre interior.

Ce poti sa faci cu petalele de trandafiri

Desi trandafirii sunt destul de usor de cultivat, adesea necesitand nimic mai mult decat taierea periodica, aspectul lor placut si mirosul lor dumnezeiesc nu dureaza prea mult. Colectarea petalelor de trandafir este un proces simplu, insa trebuie putina atentie la spini.

Trandafirul (Rosa spp.) este o plantă aromată şi are utilizări în cosmetică, în arta culinară, în medicamente şi aromoterapie. Petale de trandafiri proaspete şi apa de trandafir aromatizează aperitivele picante cât şi pe cele dulci şi sunt cristalizate pentru decor. Apa de trandafir împrospătează pielea obosită şi ochii.

Măceşul (Rosa canina), dar si ceilalti trandafiri, sunt o sursă pentru gemuri, siropuri, ceaiuri şi vinuri. Florile de măceş ca si florile de trandafiri sunt un simbol puternic pentru feminitate şi iubire pură şi sunt apreciate de către aromoterapeuţi pentru că reînvie aceste calităţi.

Cum se usuca petalele de trandafiri

Petalele de trandafiri sunt comestibile. Cele care urmeaza sa fie utilizate in diverse retete sau vor fi uscate necesita ceva atentie la colectare. Timpul perfect pentru a culege petale de trandafiri este dimineata, dupa ce se ridica roua. Este important ca in cel putin ultimele 2 zile sa nu fi plouat. Cuprinde cu mana floarea de trandafir deschisa si trage usor toate petalele.

Trandafirii care sunt pregatiti sa-si lase petalele sa cada vor fi culesi cu usurinta, in timp ce centrul florii va ramane intact pentru a produce fructul. Sunt petale de trandafiri care rezista atunci cand tragi de ele. Acestea nu sunt pregatite pentru a fi colectate si daca insisti e posibil sa deranjezi intreaga planta.

Petale de trandafiri uscate

Se recomanda sa se culeaga petalele de trandafiri intr-o punga de hartie. Aceasta va absorbi orice urma de umiditate care ar putea fi pe petale. Se poate folosi si un cos de nuiele pentru acest proces.

Pentru a usca petale de trandafiri, se pun pe o hartie pe o suprafata plana intr-un loc bine aerisit. In cateva zile ar trebui sa fie uscate. Se pot usca si cu ajutorul unei instalatii de deshidratare, la o temperatura de 35 grade Celsius.

14 utilizari ale petalelor de trandafiri de gradina – Proprietati, beneficii si retete

Acum ca stii ca petalele de trandafir sunt comestibile si medicinale, e timpul sa descoperi cateva modalitati prin care sa poti proba efectele benefice ale petalelor de trandafir. O data ce incepi sa experimentezi cu petale de trandafiri de gradina, vei descoperi aproape un numar nelimitat de utilizari ale acestora.

Mananca petale de trandafiri pe paine prajita

Pune pe paine prajita un strat de unt de arahide sau orice te inspira si presara pe deasupra petale de trandafir.

Petalele albe de trandafir fac un contrast frumos cu maro-ul untului de arahide, in timp ce petalele trandafirilor inchisi la culoare, cum ar fi trandafirii de Damasc, isi imprastie aroma inainte de a lua o muscatura.

Incearca orice combinatie de culori de petale. In loc de paine poti sa folosesti biscuiti. Culorile diferite ale petalelor au gusturi diverse, asa ca distreaza-te! Poti orna cu petale de trandafiri de gradina si prajituri sau torturi, dar si alte preparate culinare!

Adauga putin parfum si aroma de trandafir la salata urmatoare

Rosii, roz inchis sau roz deschis, albe, galbene, portocalii sau violet, petalele de trandafiri de gradina fac un contrast uimitor cu verdele salatei! Nu numai ca tenteaza ochii, ci si nasul. Petalele de trandafiri de gradina contin antociani, deci nu ezita sa te rasfeti cu aceste delicatese bogate in antioxidanti.

Scapa de rani si de durerile de gat cu petale de trandafiri

Petalele de trandafiri de gradina sunt antivirale, antibacteriene si antiseptice, asa ca data viitoare cand te afli in gradina si te tai sau te lovesti, aplica doua-trei petale de trandafir proaspete si mentine-le acolo ca si protectie.

Pentru a ameliora durerile de gat, macereaza petale de trandafiri in miere de albine.

Sirop de petale de trandafir in miere de albine – reteta

Dupa ce ai cules petale de trandafiri, pune-le intr-un borcan de sticla si adauga miere de albine peste ele. Cu un betisor de lemn amesteca usor si adauga miere cat sa umpli borcanul. Pune capacul si lasa mierea la macerat cu petalele de trandafiri de gradina timp de 6 saptamani. Dupa acest timp, strecori mierea si scurgi bine petalele de trandafir cu ajutorul unei linguri. Mierea de trandafir obtinuta o pastrezi intr-un loc racoros si uscat.

Pentru a scapa de durerea de gat, se adauga 1-2 lingurite de miere de trandafir la un ceai caldut sau se consuma ca atare.

Sirop de trandafiri din petale proaspete

Ingrediente necesare pentru sirop de trandafiri de gradina

  • 3 trandafiri rosii mari
  • 500 ml (2 cani) apa
  • 600 g (3 cani) zahăr alb
  • 1 lingura de suc de lamaie

Cum se prepara siropul de trandafiri de gradina

Clateste petalele proaspete de trandafiri pentru a le curata de praf. Pune-le intr-o cratita suficient de mare, adauga apa si zaharul si pune-o la foc mic, amestecand din cand in cand. Lasa pe foc cratita vreo 10 minute, dar fara sa fiarba. Fierberea duce la evaporarea uleiului esential, dar e nevoie de el pentru aroma.

Opreste focul, adauga sucul de lamaie si amesteca. Se raceste siropul la temperatura camerei, apoi se raceste peste noapte in frigider, pentru o aroma mai intensa.

Cum sa prepari reteta sirop de petale de trandafiri - Sirop de trandafiri rosii din petale de trandafiri proaspete

In ziua urmatoare se strecoara intr-o sticla sau un borcan sterilizat si poate fi pastrat la temperatura camerei cam o luna de zile. La frigider se pastreaza mai bine de 2 luni.

Ceaiul de petale de trandafir ajuta la o mai buna circulatie a sangelui si in diaree

Ceaiul de trandafir are efect emanagog si ajuta la ameliorarea crampelor in timpul menstruatiei. Ceaiul din petale de trandafir ajuta la reducerea simptomelor diareei , trandafirii avand efect astringent.

Cum se prepara ceai din petale de trandafiri

Umple un borcan de sticla de 400 ml cu petale de trandafir uscate, fara a le indesa. Toarna peste ele apa fiarta. Pune capacul si infileteaza-l. Se prepara acest ceai de trandafir si se lasa la infuzat cel putin 4 ore sau pana dimineata, cand se strecoara.

Pentru a ameliora crampele menstruale sau diareea, se beau 2-3 cesti de ceai de trandafir pe zi.

Atentie! Foloseste petale de trandafir din gradina proprie sau de la cunoscuti pentru a evita ca acestea sa fie stropite cu substante toxice!

Petalele de trandafir curata si hranesc pielea

Trandafirii de gradina sunt considerati a fi racoritori si hidratanti. Ei ofera din energia lor linistitoare pentru a trata atat pielea iritata, cat si cea deshidratata, atunci cand sunt transformati in apa florala sau sunt adaugati in sapunuri. Apa de trandafiri are proprietati de relaxare si calmare a pielii si a sistemului nervos.

Chiar daca poti cumpara apa de trandafiri, iti recomand sa incerci aceasta reteta acasa.

Reteta de apa de trandafiri I

Pentru a prepara apa de trandafiri, ai nevoie de:

  • o oala mare
  • un castron termorezistent cam de aceeasi dimensiune
  • o caramida sau un castron pentru a mentine primul castron
  • multa gheata
  • aproximativ 4-6 cesti de petale proaspete de trandafir
  • apa de izvor
  • pipeta cu para
  • o palnie

Aseaza caramida pe fundul oalei si pune castronul pe caramida. Daca nu ai caramida, foloseste un castron inversat si pune primul bol pe partea superioara a castronului intors invers. Pune petalele de trandafir in oala, de jur imprejurul castronului. Petalele de trandafir ar trebui sa ocupe cam jumatate de oala. Adauga apa de izvor pentru a acoperi petalele. Pune capacul pe oala si aprinde focul. Cand apa incepe sa fiarba, da focul mai la mic. Intoarce capacul de pe oala invers si pune pe el gheata.

Functioneaza in felul urmator: Petalele de trandafir fierb cu apa in oala. Apa de trandafir se ridica prin vaporizare spre capac. Aici intalneste capacul rece. Pe capac se formeaza condens care cade mai apoi in castron. Lichidul ce se colecteaza in castron este acum apa florala.

Deoarece gheata se va topi, poti folosi pipeta pentru a indeparta excesul de apa. Continua sa adaugi gheata in urmatoarele 20-30 de minute. Dupa 15 minute poti verifica sa te asiguri ca in oala mai este apa.

Lasa totul sa se raceasca, apoi toarna apa florala intr-o sticla cu pulverizator.

Pentru a folosi apa de trandafiri ca tonifiant bland al tenului, pentru a ajuta la calmarea pielii iritate (inclusiv acnee si arsuri solare) sau pentru a rehidrata pielea, pur si simplu pulverizeaza pe fata dupa dus, dupa ce ai stat prea mult in gradina sau in soare, sau cand este necesar.

Reteta apa de trandafiri II

Transforma petale de trandafiri in apa de trandafiri pentru retete si produse de îngrijire a pielii in mai puțin de 30 de minute!

Ingrediente necesare:

  • 2 cani de apa distilata
  • 1 cupa (aproximativ 2 trandafiri) de petale proaspete
  • 1 linguriță de vodcă (opțional)

Intr-o cratita mica adauga apa distilata, vodca și petale de trandafiri. Acopera cu un capac si pune-o pe foc. Fierbe pana cand petalele se decoloreaza (25-30 minute). Ia cratita de pe foc si scurge lichidul printr-un tifon într-un recipient curat. Arunca petalele.

Utilizeaza trandafiri proaspeti si parfumati. Pastreaza apa de trandafiri la frigider si foloseste-o intr-o saptamana. Daca adaugi vodca, apa de trandafiri va rezista mai mult timp, insa nu am testat cat mai mult.

Adauga doar 1-2 lingurite de apa de trandafiri la retete. Apa de trandafir adauga o aroma florala preparatelor culinare.

Demachiant natural pentru piele cu petale de trandafiri

Petalele de trandafiri sunt bogate in antioxidanti care reimprospateaza pielea, luptand impotriva daunelor produse de radicalii liberi si supraproductia de ulei la nivelul pielii.

Iti poti pregati un demachiant natural pentru piele, amestecand o lingurita de pulbere de petale de trandafiri cu suficienta apa pentru a face o pasta. Adauga putina miere de albine pentru a stimula beneficiile antibiotice. Pentru a folosi acest demachiant natural de casa, maseaza-l usor pe fata si decolteu si lasa-l sa stea 15 minute inainte de a-l spala.

Trandafirii ajuta la reducerea durerii

Din moment ce trandafirii sunt cunoscuti pentru proprietatile emoliente si vindecatoare, petalele de trandafiri hranesc toate tipurile de piele, inclusiv pe cea cu eczeme si rozacee. Transformati in ulei de masaj, trandafirii sunt excelenti pentru dureri si relaxeaza nervii intinsi.

Reteta ulei de trandafiri

Umple un borcan din sticla cu petale de trandafiri proaspete, fara sa le indesi. Peste ele toarna ulei de masline sau ulei de migdale. Cu un bat de lemn se amesteca uleiul cu petalele. Se pune capacul si se lasa la macerat timp de 6 saptamani in dulap, la intuneric. Dupa acest timp se strecoara si uleiul de trandafiri se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare.

Pentru a prelungi perioada de valabilitate a uleiului de trandafiri, poti adauga o lingurita de ulei de vitamina E. Pentru a-l face si mai intens, poti adauga ulei de macadamia (hraneste pielea uscata, sensibila sau imbatranita prematur). De asemenea, poti adauga si cateva picaturi de ulei din seminte de trandafir.

Activeaza centrul dragostei cu ajutorul petalelor de trandafiri

Trandafirul este asociat de multa vreme cu iubirea si este cunoscut pentru ca ajuta la deschiderea chakrei inimii. Incearca aceasta reteta dulce si simpla pentru vindecare emotionala.

Petale de trandafiri cu glicerina

Se umple un borcan de sticla cu petale de trandafiri. Peste ele se toarna glicerina alimentara. Se amesteca bine si se adauga glicerina cat sa se umple borcanul. Se pune capacul si se la macerat in dulap timp de 6 saptamani. Se strecoara apoi si se pastreaza in sticla inchisa la culoare, cu picurator.

Poti sa porti sticla cu tine, oriunde mergi. Ori de cate ori ai nevoie de o mica reechilibrare emotionala, ia 20-30 de picaturi, adaugate intr-un pahar cu apa. Glicerina alimentara este cam 60 % dulce comparativ cu zaharul, deci bucura-te de acest medicament dulce!

Inalta-ti Spiritul cu ajutorul petalelor de trandafiri!

Trandafirii sunt cunoscuti pentru ca ajuta la scaderea nivelului stresului, a tensiunii, a depresiei si pentru ca iti schimba starea de spirit. De ce sa nu ne rasfatam atunci cu un jeleu de trandafir?

Reteta jeleu de trandafiri

La 2 cesti de ceai de trandafir (preparat ca in reteta de mai sus), adauga o lingurita de pulbere de stevie sau chiar mai multa, potrivit pentru gusturile tale. Pune ceaiul intr-un vas de sticla sau ceramic, apoi pe foc pana ajunge la punctul de fierbere. Se ia de pe foc si se adauga 1 plic de gelatina, amestecand aproximativ 2 minute sa se dizolve. Se pune apoi la frigider pentru a se intari.

In functie de tipul de petale folosit, vei obtine un jeleu cu gust diferit. De asemenea, in functie de cat de slab sau de concentrat faci ceaiul, va fi si gustul jeleului de trandafiri.

Pentru a indulci mai tare jeleul, poti adauga o lingura de glicerina de trandafiri, preparata dupa reteta de mai sus. Deoarece gelatina este excelenta pentru piele, poti adauga 2 pachete in loc de unul.

Parfumeaza-ti hainele din dulap cu petale de trandafiri

Petalele de trandafiri sunt adesea folosite pentru parfumul lor, deci de ce nu le-ai folosi si tu? Este ieftin si usor. Poti pune petale de trandafiri uscate in mini saculete de organza sau le poti pune in plicuri de hartie pe care le sigilezi si le pui in sertare si dulapuri printre haine.

Iti poti face propriile saculete din resturi de materiale. Cu o foarfeca tai patratele, cercuri sau romburi. In centru pui cateva petale de trandafiri, aduni apoi marginile si le fixezi cu o ata impletita, crosetata, etc.

Daca doresti un miros mai intens, adauga cateva picaturi de ulei esential de trandafir. Daca doresti ca mirosul sa se mentina pentru mai mult timp, adauga 1 lingura de pulbere de orz la fiecare 2 cesti de petale de trandafiri uscate.

O cina romantica pentru doi si petale de trandafiri

Trandafirul este de multa vreme asociat cu dragostea, si plus de asta, este aromat. Incearca sa adaugi putin romantism retetelor servite la cina. Intr-o sticla cu pulverizator, fa-ti un amestec din ceai de trandafir cu otet de mere preparat acasa (vezi aici reteta), in parti egale. Pulverizeaza pe salate pentru o aroma speciala.

Poti folosi uleiul de petale de trandafir pentru a prepara un dressing “romantic” pentru salate. Atunci cand servesti o cina romantica, presara si cateva petale de trandafiri pe masa, pentru o atmosfera intima si speciala in acelasi timp.

Relaxeaza-te cu o baie luxurianta cu petale de trandafiri

Ce altceva pot spune, trandafirii sunt de-a dreptul luxurianti! Cu efect de regenerare si relaxare, petalele de trandafiri sunt cunoscute pentru calmarea mintii. Deci, data viitoare cand ai timp pentru tine, relaxeaza-te cu o baie calda la care adaugi petale de trandafiri. Ia o mana buna de petale de trandafiri si pune-le direct in cada sau pune-le intr-un mic saculet legat.

Iti poti pregati un amestec de sare Epsom, o mana de petale de trandafiri uscate si zdrobite si sare de mare. Pentru a spori parfumul, poti adauga si cateva picaturi de ulei esential de trandafir. Se amesteca totul si se depoziteaza intr-un borcan dragut.

Lasa aroma trandafirilor sa te invaluie in dragoste, pace si armonie.

Trandafirul in ritualuri ~ Utilizări magice

Trandafirul este o plantă ce aparţine elementului apă, iar mirosul de trandafir este parfumul iubirii acceptate. Muguri si petale de trandafiri se adaugă la apa de baie pentru a evoca un iubit.

Uleiul esenţial de trandafir este mai scump, dar merită – o picătură are proprietăţi puternice. Nu utiliza uleiurile sintetice – cel puţin dacă o faci nu te aştepta la rezultate miraculoase. Uleiul esenţial de trandafir este folosit pentru a atrage dragostea, conferă pace, sporeste frumuseţea şi stimulează apetitul.

Un ceai de boboci de trandafir consumat înainte de culcare induce vise profetice, iar petale de trandafiri şi măceşe sunt folosite pentru vindecare. Petale de trandafiri presărate în jurul casei calmează starea de stres a persoanelor ce locuiesc în ea şi de asemenea îmbunătăţeşte relatiile între membrii familiei.

Se ard petale de trandafiri pentru vindecare, iubire, sănătate, creativitate, noroc, echilibru, în ritualurile de divinaţie, pentru clarviziune şi protecţie.

Uleiul esential de trandafir folosit in aromaterapie

Uleiul esenţial de trandafir (rosa canina, rosa spp si rosa damascena) este folosit în cazurile de piele uscată, matură sau sensibilă, riduri, eczeme, circulaţie deficitară, herpes, palpitaţii, tuse, astm, febra fânului, menstruaţie neregulată, greaţă, leucoree, tulburări uterine, menoragie, depresie, impotenţă, insomnie, dureri de cap, frigiditate, tensiuni nervoase, condiţii legate de stres. Are efect calmant, mângâietor, antidepresiv, sedativ, înălţător, tonic cardiac, împăciuitor, de reglare.

Descopera beneficiile trandafirilor de dulceata si la ce retete ii poti folosi citind articolul Trandafirul de dulceata!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *