Perele si sucul de pere trateaza febra – Beneficii si proprietati

sucul de pere sau cidru de pere pentru o viata sanatoasa

Sucul de pere este usor asimilabil si ofera corpului substante si vitamine esentiale vietii. Perele sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar mai ales de la sfarsitul lunii iunie pana in februarie, in functie de soi.

Părul, originar din China, este unul dintre copacii de la care se utilizează în medicina umană nu numai poamele – perele, ci şi frunzele, florile şi scoarţa. În Europa este cunoscut încă din Evul Mediu. Para este un fruct dulce despre care se spune ca este ruda cu marul. Marimea este aproximativ ca a marului, cu cateva seminte in mijloc, numai ca forma este mai alungita. Spre deosebire de mere totusi, cele mai multe soiuri de pere au o coaja subtire care nu este usor de decojit. Coaja perelor variaza in culori de galben, verde, maro, rosu, sau o combinatie din oricare dintre aceste culori. 

Pulpa perelor este suculenta, dulce si usoara. Textura este moale si untoasa, in timp ce unele soiuri au o textura granulata. De obicei cand ne gandim la pere, ne vine in minte forma de clopot, insa exista anumite soiuri care sunt rotunjite, exact ca merele.

Ce se foloseşte de la păr?

Frunzele şi scoarţa de păr conţin arburtină, substanţă care imprimă produsului uscat proprietăţi diuretice, eliminator al acidului uric, sedativ al căilor urinare şi antiputrid.

Scoarţa părului are proprietăţi astringente, micşorează febra şi elimină diareea, fiind utilizată în tratamentul diareei şi stărilor febrile.

Frunzele părului sunt antiseptice, calmante, dezinfectante, diuretice, sedative, fiind recomandate în afecţiunile căilor urinare şi cistite.

Florile părului au proprietăţi antiinflamatorii fiind utilizate în tratamentul cistitelor.

Perele sunt diuretice, depurative şi astringente, stimulează digestia, vitaminizează şi mineralizează organismul. De asemenea, perele favorizează eliminarea toxinelor, scad febra şi înlătură greaţa. Mai mult, perele stimulează formarea de globule roşii.

Recoltarea scoarţei de păr poate fi făcută toamna după căderea frunzelor sau primăvara devreme.

Cum se pot prepara produsele părului?

Sub formă de infuzie sau decoct din frunze sau scoarţă uscată, sunt utilizate în reumatism gutos, infecţii urinare, litiaze urinare, pansamente şi spălări în cazul rănilor atone şi ulcerelor. Pulberea florilor sau maceratul din flori şi apă se foloseşte în tratamentul cistitelor.

Maceratul din frunze şi apă este recomndat de fitoterapie în infecţii faringiene, amigdalite şi tratamentul anginei.

Perele – efecte terapeutice

Sucul de pere, fructele proaspete sau decoctul de pere uscate sunt utilizate în cancer, diabet şi reumatism ca adjuvant. În unele sate se foloseşte decoctul din frunze care se adaugă în baia copiilor debili.

Proprietati si calitati nutritive ale perelor

Perele sunt o sursa excelenta de fibre solubile in apa. Ele contin vitaminele A, B1, B2, C, E, acid folic si niacina. De asemenea, perele sunt bogate in cupru, fosfor si potasiu, cu cantitati mici de calciu, clor, fier, magneziu, sodiu si sulf.

perele un bun energizant natural

Unele soiuri de pere au un continut de fier mai ridicat fata de altele. acest lucru poate fi observat atunci cand tai o para si aceasta devine maro. In cazul in care pulpa nu devine usor maronie, inseamna ca are un continut de fier foarte mic sau chiar acesta este inexistent.

Perele si sucul de pere – Beneficii pentru sanatate

Perele sunt adesea recomandate ca fructe hipoalergenice, bogate in fibre, care nu produc reactii adverse. Sucul de pere poate fi introdus cu incredere si la sugari, acesta fiind un aliment usor pentru ei si sanatos.

Consumul de pere si a sucului de pere este indicat pentru diverse afectiuni, fiind usor asimilat de organism si bogat din punct de vedere nutritiv.

  1. Sucul de pere este recomandat in hipertensiune arteriala. Perele contin antioxidanti care ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si a accidentelor vasculare cerebrale.
  2. Pentru prevenirea cancerului, se recomanda sucul de pere. Continutul de vitamina C, alaturi ce cupru, actioneaza ca doi antioxidanti ce protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi.
  3. Scade nivelul de colesterol consumand suc de pere. Continutul ridicat de pectina din pere le fac utile in a ajuta la scaderea valorilor colesterolului.
  4. Sanatatea colonului are de beneficiat in urma consumului regulat de suc de pere. Consuma perele cu tot cu coaja sau sub forma de suc, pentru a profita la maxim de efectele fibrelor, extrem de benefice pentru sanatatea colonului.
  5. Scapa de constipatie cu sucul de pere. Pectina din pere este un bun diuretic si are un efect usor laxativ. Consumul de suc de pere ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
  6. Sucul de pere este un energizant natural. Sucul de pere este un foarte bun energizant datorita, in mare parte, continutului ridicat de fructoza si glucoza. Este indicat in cazurile de oboseala sau stres, dar poate fi consumat si in fiecare dimineata, ca inlocuitor de cafea.
  7. Perele si sucul de pere trateaza febra – O metoda eficienta de a scapa de febra este sa bei un pahar mare de suc de pere – acesta are un efect imediat de racire a organismului.
  8. Sucul de pere imbunatateste sistemului imunitar. Nutrientii antioxidanti din pere sunt importanti in fortifierea sistemului imunitar. Daca simti ca se apropie vreo raceala, atunci bea suc de pere.
  9. Scapa de inflamatii cu pere. Sucul de pere are un efect antiinflamator si ajuta la ameliorarea durerii in cazul multor afectiuni inflamatorii.
  10. Osteoporoza poate fi ameliorata cu suc de pere. Perele au un continut ridicat de bor. Borul din sucul de pere ajuta organismul sa-si pastreze calciul, astfel previne sau intarzie aparitia osteoporozei.
  11. Sucul de pere este recomandat in sarcina. Continutul ridicat de acid folic previne defectele de tub neural la sugari.
  12. Daca ai o respiratie scurta sau dificultati de respiratie, bea suc de pere proaspete. Caldura verii poate provoca la copii acest tip de respiratie scurta cu flegma excesiva. Daca se consuma sucul de pere in aceasta perioada, acesta ajuta la eliminarea flegmei si la reglarea respiratiei.
  13. Perele sunt benefice pentru corzile vocale. Taie 2 pere in cubulete, fierbe-le cateva minute si bea infuzia calda amestecata cu o lingurita de miere de abine. Aceste bautura are efecte vindecatoare pentru gat si corzile/coardele vocale.
sucul de pere sau cidru de pere pentru o viata sanatoasa

Perele nu ingrasa!

Se vehiculeaza foarte mult faptul ca perele ingrasa. Daca se consuma in cantitati mari (ceea ce este imposibil), putem spune ca perele pot ingrasa, insa daca se consuma cu moderatie, ajuta la slabit. Perele sunt diuretice, ceea ce inseamna ca ajuta la detoxifierea organismului, la eliminarea toxinelor si a depunerilor de grasime.

Cura cu pere ajuta persoanele care vor sa scape de depunerile de grasime, pe cele care vor sa slabeasca in mod natural.

Cum se prepara sucul de pere

Cel mai simplu poti prepara sucul de pere daca ai la indemana un storcator, de preferat prin presare la rece. Daca nu ai unul la indemana, poti pregati sucul de pere la blender, consumand si fibrele din pulpa. Daca nu ai nici una dintre aceste unelte, atunci perele se pot da pe razatoare, dupa care se scurg cu usurinta.

Cum sa consumi si sa depozitezi perele

Alege perele ferme si intens colorate. Lasa-le sa stea cateva zile, daca este necesar, pana sunt usor moi cand apesi, ca si fructul de avocado. Daca vrei sa grabesti procesul de maturare, pastreaza-le intr-o punga de hartie la temperatura camerei.

Odata ce sunt coapte, pot fi depozitate in frigider unde pot ramane in stare proaspata pentru mai multe zile. Perele care sunt mult prea coapte nu sunt potrivite pentru stoarcere, de acea este indicat sa le consumi cat mai proaspete posibil si in stare cruda.

Depoziteaza perele departe de alimentele cu miros puternic deoarece au tendinta de a absorbi mirosurile.

Pentru a afla mai multe despre pere, citeste articolul Perele bogate în zahăr natural – retete cu pere.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *